Σοβαρές αναταράξεις στη ρωσική οικονομία

Βουτιά για το ρούβλι, εκτόξευση επιτοκίων, αναβολή στο άνοιγμα του χρηματιστηρίου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
28/02/2022

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Μακρής
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η έναρξη της διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Μόσχας μετατέθηκε για τις 10 το πρωί τοπική ώρα και θα περιοριστεί σε ορισμένες αγορές, δήλωσε τη Δευτέρα η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα.

Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης μια «προσωρινή απαγόρευση» στις εντολές πώλησης από ξένα νομικά και φυσικά πρόσωπα.

Η διαπραγμάτευση θα επιτρέπεται μόνο στην διεθνή αγορά συναλλάγματος, στην αγορά συναλλάγματος και στην αγορά συμφωνιών επαναγοράς ή «ρέπος».

«Η Τράπεζα της Ρωσίας θα αξιολογήσει τη σκοπιμότητα του ανοίγματος των συναλλαγών σε άλλες αγορές, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η απόφαση για το αν θα ανοίξει σε άλλες αγορές θα ληφθεί στη 1 μ.μ. τοπική ώρα, ενώ οι συναλλαγές θα ξεκινήσουν το αργότερο στις 3 μ.μ. τοπική ώρα.

Η ανακοίνωση αυτή της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας ήρθε καθώς το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε σχεδόν 30% τη Δευτέρα, με τις αγορές να αρχίζουν να αξιολογούν τον αντίκτυπο των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στη Ρωσία ενώ το κεντρικό επιτόκιο της τράπεζας αυξήθηκε στο 20% (από το 9,5%) «για να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι για την οικονομία που εγείρονται από την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος και την αύξηση του πληθωρισμού».

Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ρωσίας θα δώσουν παράλληλα εντολή στις ρωσικές εξαγωγικές εταιρείες να πουλήσουν το 80% του ξένου συναλλάγματος από τα έσοδά τους, όπως ανήγγειλαν.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!