Κρίση στη Ρωσία μετά την ανταρσία του μισθοφορικού στρατού

Όλες οι εξελίξεις
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σταματά η επέλαση της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner Group, μετά τη διαμεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν να ανακοινώνει, ότι τα στρατεύματα επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Την απόφασή του την ανακοίνωσε ο ίδιος λέγοντας μεταξύ άλλων ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να υποχωρήσουν και να επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί «αιματοχυσία». Σημειώνεται πως λίγη ώρα νωρίτερα η υπηρεσία Τύπου της λευκορωσικής προεδρίας ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον Πριγκόζιν.

«Ξηλώνονται» τα «γεράκια» του Πούτιν

Την ίδια στιγμή, ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, ότι ο Πριγκόζιν δέχθηκε να κάνει πίσω και να «ξηλωθούν» από τις θέσεις τους ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας Βαλερί Γερασίμοφ. Μάλιστα ολοένα και περισσότερα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας μιλούν για την επικείμενη παραίτηση Σοϊγκού και Γερασίμοφ μετά την συμφωνία Πριγκόζιν - Μόσχας.

Το χρονικό της ανταρσίας

Την Παρασκευή ο Πριγκόζιν δημοσιεύει ένα βίντεο που εντείνει τη διαμάχη του με την ανώτατη ρωσική στρατιωτική διοίκηση και για πρώτη φορά απέρριψε τις αβάσιμες δικαιολογίες της Μόσχας για εισβολή στην Ουκρανία.

Σε μια σειρά από αλλεπάλληλα ηχητικά μηνύματά του που δημοσιεύτηκαν στο Telegram, ο Πριγκόζιν αναφέρει περίπου στις 10 το βράδυ Παρασκευής ώρα Ελλάδας πως πλήγματα του ρωσικού στρατού προκάλεσαν «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων» στις τάξεις της. Λέει πως ο ίδιος και οι «25.000» άνδρες του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για «την πατρίδα», για να «απελευθερώσουν τον ρωσικό λαό» από τη στρατιωτική ιεραρχία εναντίον της οποίας στασίασε.

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB απαντά ανοίγοντας ποινική υπόθεση για «ένοπλη εξέγερση» εναντίον του Πριγκόζιν.

Ο Ρώσος Σεργκέι Σουροβίκιν κάλεσε τους μαχητές της Wagner να επιστρέψουν στους στρατώνες τους.


Το Σάββατο ο Πριγκόζιν λέει ότι οι άντρες του  πέρασαν τα σύνορα από την Ουκρανία στη Ρωσία. «Συνεχίζουμε, θα φθάσουμε μέχρι τέλους». «Θα καταστρέψουμε όποιον μπει στον δρόμο μας», απειλούσαν

Μαχητές της Wagner εισέρχονται στη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ, σύμφωνα με τον αρχηγό της οργάνωσης.

Ο Ρώσος γενικός εισαγγελέας Ίγκαρ Κρασνόφ ενημερώνει τον Πούτιν πως άρχισε να διενεργείται «ποινική έρευνα για την απόπειρα να οργανωθεί ένοπλη ανταρσία».

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ροστόφ που γειτνιάζει με την Ουκρανία καλούσετους κατοίκους τις πρώτες πρωινές ώρες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να «μείνουν στο σπίτι», καθώς γίνεται σαφές ότι οι δυνάμεις της Wagner έχουν καταλάβει τον έλεγχο της πόλης Ροστόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εκδίδει ανακοίνωση καλώντας τους μαχητές της Wagner να εγκαταλείψουν τον Πριγκόζιν, λέγοντας ότι «εξαπατήθηκαν και παρασύρθηκαν σε μια εγκληματική περιπέτεια».

Μια ρωσική πηγή ασφαλείας λέει στο Reuters ότι μαχητές της Wagner έχουν πάρει τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην πόλη Βορόνεζ, περίπου 500 χιλιόμετρα, νότια της Μόσχας. Ο Πούτιν κάνει τηλεοπτικό διάγγελμα δεσμευόμενος να συντρίψει αυτό που αποκαλεί ένοπλη ανταρσία. Κατηγορεί τον Πριγκόζιν για «προδοσία» και «πισώπλατη μαχαιριά».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ καλεί τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο Πούτιν.

Η ναυσιπλοΐα στον ποταμό Μόσχοβα, που διασχίζει τη ρωσική πρωτεύουσα Μόσχα, αναστέλλεται.

Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα ανοίγουν πυρ εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας της Wagner στον αυτοκινητόδρομο M-4, έξω από την ρωσική πόλη Βορόνεζ.

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, σύμμαχος του Πούτιν, λέει ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να βοηθήσουν στην καταστολή της ανταρσίας του Πριγκόζιν και να χρησιμοποιήσουν σκληρές μεθόδους εάν χρειαστεί. Αργότερα ο ίδιος αναφέρει ότι στέλνει τους άνδρες του σε «περιοχές έντασης» στη Ρωσία.

Ο Πριγκόζιν δηλώνει ότι οι μαχητές του δεν χρειάστηκε να ρίξουν ούτε μια σφαίρα για να καταλάβουν τον έλεγχο του αρχηγείου του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ.

Ρώσοι στρατιώτες φέρονται να έχουν οργανώσει μία θέση μάχης με πολυβόλο όπλο στο νοτιοδυτικό άκρο της Μόσχας, σύμφωνα με την ρωσική καθημερινή επιχειρηματική εφημερίδα “Vedomosti”.

Οι αρχές στη ρωσική περιφέρεια Λιπέτσκ, που βρίσκεται σε απόσταση 420 χλμ. νότια της Μόσχας, κάλεσαν σήμερα τους κατοίκους της περιφέρειας να μείνουν στα σπίτια τους, μπροστά στην ανταρσία των μισθοφόρων της Wagner.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσίας, SVR, δήλωσε ότι είναι σαφές ότι αυτό που χαρακτήρισε ως μια απόπειρα αποσταθεροποίησης της κοινωνίας και πυροδότησης ενός αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου απέτυχε.

Σε συναγερμό η Ευρώπη

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας εξέδωσαν ανακοινώσεις λέγοντας ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Ρωσία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι είχε επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών της G7.

Ο Πούτιν έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκφράζει την υποστήριξή του στη ρωσική ηγεσία.

Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα ανοίγουν πυρ εναντίον μιας στρατιωτικής φάλαγγας της Wagner που έχουν ήδη φτάσει στη μέση της διαδρομής προς τη Μόσχα σε μια αστραπιαία προέλαση μετά την κατάληψη του Ροστόφ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «η αδυναμία της Ρωσίας είναι προφανής» και ότι όσο περισσότερο η Μόσχα διατηρεί τα στρατεύματά της και τους μισθοφόρους της στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο χάος θα προκαλείται στη Ρωσία.

«Οι επόμενες 48 ώρες θα καθορίσουν την νέα κατάσταση στη Ρωσία», γράφει ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα παραμείνει σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους των ΗΠΑ, καθώς η κατάσταση στη Ρωσία εξελίσσεται.

Θρίλερ με το προεδρικό αεροσκάφος

Ένα θρίλερ έλαβε χώρα, επίση, σχετικά με την τοποθεσία όπου βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ορισμένα ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει φύγει με το αεροσκάφος του από τη Μόσχα και μάλιστα επισημαίνουν ότι το στίγμα του έχει χαθεί, υπονοώντας ότι ο πιλότος εσκεμμένα έκλεισε το ραντάρ προκειμένου να κρατηθεί μυστικό το σημείο προσγείωσης.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζει ότι πρόεδρος της Ρωσίας βρισκόταν κανονικά και εργαζόταν στο Κρεμλίνο.

Πριν από λίγες ώρες, πάντως, τα μεγαλύτερα ουκρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Πούτιν έφυγε από τη Μόσχα.

Εκκενώνονται κτήρια στη Μόσχα

Σε κατάσταση συναγερμού μπήκε η ρωσική πρωτεύουσα , με τον δήμαρχο της Μόσχας να καλεί τους πολίτες να μην πάνε στην εργασία τους τη Δευτέρα, ενώ εκκενώνονται δημόσια κτήρια.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το Sky News, ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, δήλωσε πως οι πολίτες της ρωσικής πρωτεύουσας δεν πρέπει να πάνε στις εργασίες τους τη Δευτέρα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι.

Η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

Με μία ανάρτηση στο Twitter το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζει τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στη Ρωσία μετά την ένοπλη ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner.

«To υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές στη Ρωσική Ομοσπονδία λαμβάνοντας συνεχή ενημέρωση για τις εκεί εξελίξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.
Προειδοποίηση του Κρεμλίνου στη Δύση

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης να μην επιχειρήσουν να "επωφεληθούν" από την ανταρσία της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ για να "προωθήσουν τους ρωσοφοβικούς τους στόχους", διαβεβαιώνοντας ότι η ανταρσία αυτή δεν θα εμποδίσει τη Μόσχα να "επιτύχει τους στόχους της" στην Ουκρανία. "Προειδοποιούμε τις δυτικές χώρες να μην προβούν σε οποιαδήποτε απόπειρα να επωφεληθούν από την εσωτερική κατάσταση στη Ρωσία για να επιτύχουν τους ρωσοφοβικούς τους στόχους. Τέτοιου είδους απόπειρες θα αποβούν μάταιες", δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. "Όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν", πρόσθεσε.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!