Σάντι Νέλσον: Πέθανε ο σταρ-ντράμερ που επηρέασε τον Κιθ Μουν

Ήταν 83 ετών
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Σάντι Νέλσον, ένας από τους σταρ ντράμερ που διακρίθηκε για το φανταχτερό στυλ και τους έξαλλους ρυθμούς του συμβάλλοντας στον οργανικό ήχο του πρώιμου rock’n’roll πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου 2022, στο Boulder City, Nev. σε ηλικία 83 ετών.

Η αιτία θανάτου δεν έγινε γνωστή αναφέρθηκε, ωστόσο ο Νέλσον είχε νοσηλευτεί για κάποιο χρονικό διάστημα.
sandy nelson
Ο Νέλσον ήταν ο σπάνιος ντράμερ που έγινε σταρ από μόνος του στα πρώτα χρόνια του ροκ με δύο σινγκλ στο top 10 του Billboard, το "Teen Beat" το 1959 και το "Let There Be Drums" το 1961, πρόδρομοι του ήχου του Surf. Τα επόμενα σινγκλ του - τα περισσότερα που κυκλοφόρησαν στην Imperial Records - συνέχισαν να μπαίνουν στα τσαρτ μέχρι το τέλος της δεκαετία του ’60, και τα άλμπουμ του ήταν επίσης δημοφιλή: η συλλογή του 1962, με τίτλο επίσης Let There Be Drums, έφτασε στο τοπ- 10 και ακολούθησαν καμιά 10ριά ακόμη πετυχημένοι δίσκοι του.

Teen Beat


Ένα σοβαρό ατύχημα με μοτοσικλέτα το 1963, λόγω του οποίου ακρωτηριάστηκε το δεξί του πόδι, δεν τον εμπόδισε να συνεχίζει να παίζει μουσική μέχρι το τέλος της ζωής του.

Γεννημένος ως Sander Lloyd Nelson την 1η Δεκεμβρίου 1938, στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια (ο συγγραφέας Joel Selvin γράφει το μικρό του όνομα ως Sandor στο βιβλίο του Hollywood Eden, το οποίο εξιστορεί την πρώιμη ροκ σκηνή του Λος Άντζελες), φοίτησε στο Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου (γνωστό και ως Uni High) στο Λος Άντζελες, ένα σχολείο στο οποίο φοιτούσε επίσης η μελλοντική σταρ Nancy Sinatra και το δίδυμο των Jan Berry και Dean Torrence, οι οποίοι θα γίνουν διάσημοι ως Jan και Dean.
Sandy signs
Εμπνευσμένος αρχικά από τους ντράμερ της τζαζ Τζιν Κρούπα και Κόζι Κόουλ, ο Νέλσον ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά ως Σάμι Νέλσον και βρήκε γρήγορα δουλειά ως σέσιον ντράμερ στα στούντιο του Λος Άντζελες παίζοντας σε δίσκους γνωστών τραγουδιστών.

Έγινε μέλος των Renegades, μιας μπάντας που συμμετείχε το μελλοντικό μέλος των Beach Boys, o πιανίστας Bruce Johnston, και κυκλοφόρησαν το σινγκλ «Geronimo», σε παραγωγή Kim Fowley.
Το 1959, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος σε μια συναυλία, ο Νέλσον έγραψε το ορχηστρικό κομμάτι που θα ονόμαζαν Teen Bea». Κυκλοφόρησε στην εταιρεία Original Sound κι έφτασε στο Νο4 στο Billboard της Αμερικής.

Στη συνέχεια, ο ντράμερ υπέγραψε με την Imperial, δισκογραφική εταιρία των Fats Domino και Ricky Nelson, και ηχογράφησε το Let There Be Drums, το οποίο ανέβηκε στο Νο6. Σε αυτή τη θέση έφτασε και το ομότιτλο άλμπουμ.

Sandy Nelson - Let There Be Drums

Η τελευταία είσοδος του Νέλσον στο τοπ-40 έγινε με το σινγκλ Drums Are My Beat που έφτασε στο Νο29 και ακολούθησαν επτά ακόμη αξιοσημείωτα σινγκλ του εκείνη τη χρονιά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Νέλσον ηχογράφησε 8 μεγάλους δίσκους στη διάρκεια μιας περιόδου 18 μηνών ! Επίσης έδινε αμέτρητες συναυλίες αυτή την περίοδο.

Παρόλο που το ατύχημά του το 1963 απαιτούσε μακρά παραμονή στο νοσοκομείο και η αποκατάσταση του ήταν επώδυνη, ο Νέλσον ορκίστηκε να συνεχίσει να εργάζεται ως μουσικός και δημιούργησε ένα στούντιο στο σπίτι, όπου ηχογράφησε το "Teen Beat '65", που γνώρισε επιτυχία στα τέλη του 1964. Εκτός από ντραμς, ο Νέλσον έμαθε πώς να παίζει πιάνο και άλλα όργανα.
Sandy Nelson now
Ο Νέλσον συνέχισε να παίζει ντραμς μέχρι πρόσφατα και ηχογράφησε ένα άλμπουμ με τίτλο Nelsonized το 2008. Έχει αναφερθεί ως επιρροή από τον Keith Moon και άλλους ροκ ντράμερ που κυριάρχησαν στη ροκ μετά λόγω της πρωτοποριακής συνεισφοράς του.
Παρακολουθήστε τον Sandy Nelson να παίζει ντραμς το 1965 και το 2015

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!