Πέθανε ο σπουδαίος ερμηνευτής Τόνι Μπένετ

Σε ηλικία 96 ετών
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών ο θρυλικός Αμερικανός ερμηνευτής, Τόνι Μπένετ. 

Η δημοσιογράφος Sylvia Weiner επιβεβαίωσε τον θάνατο του στο Associated Press, λέγοντας ότι ο Τόνι Μπένετ πέθανε στη γενέτειρά του, Νέα Υόρκη.

Γνωστός για τα ντουέτα του με κορυφαία ονόματα της μουσικής, από τον Φρανκ Σινάτρα και την Αρίθα Φράνκλιν μέχρι την Amy Winehouse και τη Lady Gaga, είχε πουλήσει εκατομμύρια δίσκους σε όλον τον κόσμο και είχε κερδίσει 20 Grammy και 2 Emmy.

Θεωρείται ο πιο διάσημος από τους Ιταλούς τραγουδιστές του bel canto και ένας από τους πιο διάσημους και επιδραστικούς τραγουδιστές της τζαζ όλων των εποχών, ενώ ο Φρανκ Σινάτρα τον αποκάλεσε τον «καλύτερο τραγουδιστή της εποχής μας».



Ο Τόνι Μπένετ στην καριέρα του έχει ερμηνεύσει τις μεγάλες επιτυχίες «I Left My Heart in San Francisco», «Rags to Riches» και «Because of You» και έχει διασκευάσει τα τραγούδια «Fly Me to the Moon», «The Very Thought of You», «MacArthur Park» και «For Once In My Life».



Τον Φεβρουάριο του 2021, αποκαλύφθηκε ότι ο Μπένετ είχε διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ το 2016. Χάρη στην αργή επιδείνωση της ασθένειάς του συνέχισε να ηχογραφεί, να περιοδεύει και να ερμηνεύει μέχρι την απόσυρση του τον Αύγουστο του 2021 για λόγους υγείας.



Μία σπουδαία καριέρα 

Ο Άντονι Ντόμινικ Μπενεντέτο γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1926.  Ξεκίνησε να τραγουδάει σε μικρή ηλικία. Πολέμησε στα τελευταία στάδια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο πεζικό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Αργότερα ανέπτυξε την καλλιτεχνική του καριέρα, υπέγραψε συμβόλαιο με την Κολόμπια Ρέκορντς και κυκλοφόρησε το πρώτο του τραγούδι το οποίο έγινε και επιτυχία το 1951 με τον τίτλο "Because of You". Ακολούθησαν και άλλες επιτυχίες όπως το "Rags to Riches" στις αρχές του 1953.



Έφτασε το καλλιτεχνικό του απόγειο στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με πολλά γνωστά άλμπουμ όπως το "The Beat of My Heart" και "Basie Swings, Bennett Sings". Το 1962, ο Μπένετ ηχογράφησε το κομμάτι που τον έκανε ευρέως γνωστό με τίτλο "I Left My Heart in San Francisco". Η καριέρα αλλά και η προσωπική του ζωή ακολούθησαν μία εκτεταμένα καθοδική πορεία κατά τη διάρκεια της εποχής του ροκ. Παρόλα αυτά, ο Μπένετ έκανε την επιστροφή του στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κυκλοφορόντας διάφορα άλμπουμ που έγιναν χρυσοί δίσκοι.

Ο Μπένετ συνέχισε να δημιουργεί δημοφιλή και αξιέπαινα έργα και κατά τον 21ο αιώνα. Πήρε αναγνώριση από τις συνεργασίες του με τη Lady Gaga οι οποίες ξεκίνησαν με το άλμπουμ "Dancing Cheek to Cheek" το 2014. Οι δύο ερμηνευτές έκαναν περιοδεία μαζί ώστε να προωθήσουν το άλμπουμ από το 2014 ως το 2015. Με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ του ντουέτου με τον τίτλο "Love For Sale" το 2021, o Μπένετ έσπασε το ατομικό ρεκόρ για το μεγαλύτερο διάστημα των top-10 άλμπουμ στο Billboard 200 chart. Ο Μπένετ επίσης έσπασε το Ρεκόρ Γκίνες για τον γηραιότερο άνθρωπο που εξέδωσε άλμπουμ με καινούργιο υλικό, σε ηλικία 95 ετών και 60 ημερών.



Ο Μπένετ έχει εκδώσει πάνω από 70 άλμπουμ κατά τη διάρκεια της καριέρας του, σχεδόν όλα για την Κολόμπια Ρέκορντς. Αυτά με τις περισσότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ ήταν τα "I Left My Heart in San Francisco", "MTV Unplugged: Tony Bennett" και "Duets: An American Classic" όλα από τα οποία έγιναν πλατινένια. Οχτώ άλλα άλμπουμ του έχουν γίνει χρυσά στις ΗΠΑ.

Και ζωγράφος

Ο Μπένετ είχε επίσης επιτυχία και ως ζωγράφος, όπου υπέγραφε με το αληθινό του όνομα Άντονι Μπενεντέτο ή απλά Μπενεντέτο.

Ακολούθησε το παιδικό του ενδιαφέρον και ζωγράφιζε καθημερινά. Συνήθως σχεδίαζε τη θέα από τα παράθυρα των ξενοδοχείων στα οποία διέμενε κατά καιρούς.

Η προσωπική του ζωή

Στις 12 Φεβρουαρίου 1952, ο Μπένετ παντρεύτηκε τη φοιτήτρια καλών τεχνών του Οχάιο και θαυμαστή της τζαζ Πατρίσια Μπιτς, την οποία είχε γνωρίσει τον προηγούμενο χρόνο μετά από μια παράσταση σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Κλίβελαντ. Δύο χιλιάδες γυναίκες θαυμάστριες ντυμένες στα μαύρα συγκεντρώθηκαν έξω από την τελετή στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρικίου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, σε εικονικό πένθος. Το ζευγάρι απέκτησε δύο γιους, τον D'Andrea (Danny, γεννημένος το 1954) και τον Daegal (Dae, γεννημένος το 1955). Ο Μπένετ και η σύζυγός του Πατρίσια χώρισαν το 1965, και ο γάμος τους ήταν θύμα του υπερβολικού χρόνου του Μπένετ στο δρόμο, μεταξύ άλλων παραγόντων. Το 1969, η Πατρίσια του ζήτησε διαζύγιο λόγω μοιχείας. Το 1971 έγινε επίσημο το διαζύγιό τους.

Ο Μπένετ είχε εμπλακεί με την επίδοξη ηθοποιό Σάντρα Γκραντ ενώ γύριζε το Όσκαρ το 1965. Το ζευγάρι έζησε μαζί για αρκετά χρόνια και στις 29 Δεκεμβρίου 1971 παντρεύτηκαν, χωρίς τυμπανοκρουσιες, στη Νέα Υόρκη. Απέκτησαν δύο κόρες, την Τζοάνα (γεννημένη το 1970) και την Αντονία (γεννημένη το 1974), και μετακόμισαν στο Λος Άντζελες. Οι δυο τους ήταν παντρεμένοι μέχρι το 1983.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Μπένετ συνήψε μια μακροχρόνια ρομαντική σχέση με τη Σούζαν Κρόου, μια πρώην δασκάλα της Νέας Υόρκης. Η Σούζαν Μάριον Κρόου γεννημένη στις 9 Σεπτεμβρίου 1966, είναι 40 χρόνια μικρότερη από τον Τόνι και είχε μεγαλώσει σε μια οικογένεια θαυμαστών του Μπένετ, και όπως συνέβη η τραγουδίστρια είχε ποζάρει κάποτε με τη μητέρα του Crow, Marion, ενώ εκείνη ήταν έγκυος μαζί της. Ως έφηβη, η Κρόου ήταν ο επικεφαλής της λέσχης οπαδών της Bay Area για τον Μπένετ.

Ο Μπένετ και η Κρόου ίδρυσαν την Exploring the Arts, έναν φιλανθρωπικό οργανισμό αφιερωμένο στη δημιουργία, την προώθηση και την υποστήριξη της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα ίδρυσαν (και ονόμασαν τον φίλο του Μπένετ) τη Σχολή Τεχνών Frank Sinatra στο Κουίνς, ένα δημόσιο γυμνάσιο αφιερωμένο στη διδασκαλία των τεχνών του θεάματος, το οποίο άνοιξε το 2001 και θα είχε πολύ υψηλό ποσοστό αποφοίτησης. Στις 21 Ιουνίου 2007, ο Μπένετ παντρεύτηκε την Κρόου σε μια ιδιωτική πολιτική τελετή στη Νέα Υόρκη, την οποία παρέστη ο πρώην Κυβερνήτης Μάριο Κουόμο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!