Πέθανε ο Mike Mitchell των Kingsmen, ο κιθαρίστας του θρυλικού Louie Louie

Ο θάνατός του συνέπεσε με τα 77α γενέθλιά του
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Mike Mitchell, ο lead κιθαρίστας και συνιδρυτής ενός από τα πρώτα ροκ συγκροτήματα, Kingsmen, γνωστός για το επιτυχημένο single του 1963, "Louie Louie", πέθανε την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021. Ο θάνατός του που συνέπεσε με τα 77α γενέθλιά του, επιβεβαιώθηκε από την ομάδα στην ιστοσελίδα του louielouie.org. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μίτσελ πέθανε από καρδιακή προσβολή, χωρίς να γίνει γνωστή η τοποθεσία.

Ο Mitchell ήταν το μόνο επιζών μέλος που συνέχισε με το συγκρότημα από το ξεκίνημά του το 1959.

Η ανάρτηση στον ιστότοπο της ομάδας σημείωσε: “Είμαστε βαθιά λυπημένοι για την απώλεια του Mike. Ήταν ο πιο ευγενικός και γενναιόδωρος άνθρωπος στον πλανήτη.

Ο Mike είναι αναντικατάστατος και θα λείψει πολύ όχι μόνο σε εμάς αλλά και τους οπαδούς. Ο Mike ήταν αγαπημένος για την καλοσύνη του, την κωμική του φύση καθώς και για τη μουσική του”
Kingsmen 1
Οι Kingsmen σχηματίστηκαν στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, το 1959 από τον τραγουδιστή (και τον κιθαρίστα) Jack Ely, τον ντράμερ Lynn Easton, τον μπασίστα Bob Nordby και τον κιθαρίστα Mike Mitchell. Ως έφηβοι, έπαιζαν σε γυμνασιακά πάρτι, χορούς εφήβων, ακόμη και σε εγκαίνια σούπερ μάρκετ και επιδείξεις μόδας. Όπως πολλές νεοσύστατες μπάντες της εποχής, αντέγραψαν τους ήχους που άκουσαν στο ραδιόφωνο: Elvis Presley, Ventures, country music, R&B και το αναπτυσσόμενο Northwest Sound. Το 1962, ο οργανίστας Don Gallucci προστέθηκε στη σύνθεση.

Η garage-rock μπάντα άρχισε να ηχογραφεί το 1963. Η πρώτη τους προσπάθεια ήταν το «Louie Louie», ένα τραγούδι που γράφτηκε και ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον Richard Berry το 1955, και έπαιξαν σχεδόν όλα τα βορειοδυτικά rock and roll και R&B συγκροτήματα. Η ηχογράφηση του κομματιού κόστισε 36 δολάρια στο Northwest Recorder του Πόρτλαντ. Ο Jerry Dennon, παραγωγός δίσκων στο Σιάτλ, έβαλε μερικές εκατοντάδες αντίγραφα στην τοπική του ετικέτα, Jerden. Οι θαυμαστές της βορειοδυτικής μουσικής ήταν ήδη εξοικειωμένοι με το τραγούδι από την έκδοση του Berry και μια διασκευή από μια τοπική μπάντα, το Wailers (1961).
Kingsmen
Η εκτέλεση των Kingsmen πήρε το δρόμο προς την Ανατολική Ακτή, όπου την έπαιξαν δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί της Βοστώνης, δημιουργώντας μια τεράστια απήχηση στους ακροατές. Η Dennon συνήψε συμφωνία με την ετικέτα Wand της Νέας Υόρκης για άμεση μαζική κοπή και διανομή και το "Louie Louie" γνώρισε επιτυχία, ανεβαίνοντας στα chart.
mike mitchell kingsmen restricted super tease
Όταν άρχισε να ξεθυμαίνει η επιτυχία του ξέσπασε μια διαμάχη σχετικά με τους στίχους που εξαπλώθηκε σε όλη την Αμερική. Αποτέλεσμα ήταν να απαγορευτεί η πώλησή του καθώς και η ραδιοφωνική του μετάδοση, το airplay, στην Ιντιάνα και αλλού επειδή πολλοί έφηβοι σε όλη τη χώρα πίστευαν ότι η ηχογράφηση ήταν γεμάτη άσεμνους στίχους. Αυτό προκάλεσε φυσικά ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον για το κομμάτι, τόσο που το FBI ερεύνησε το συγκρότημα, ακολουθώντας τους καθώς διέσχισαν τη χώρα για πάνω από ένα χρόνο έως ότου η ηχογράφηση κρίθηκε «ακατανόητη».

Ο Wand επανέκδωσε το τραγούδι το 1964 (και πάλι το 1965 και το 1966). Το single έφτασε τελικά στο Νο 2 στο Hot 100.

Kingsmen – Louie Louie

Η δημοτικότητα των Kingsmen ανέβηκε με την επιτυχία αυτή για να γίνει ένα κι έγιναν από τα πιο δημοφιλή γκρουπ στις συναυλίες αξιοθέατο συναυλιών παράλληλα με την βρατανική εισβολή στην Αμερική συγκροτημάτων όπως οι Rolling Stones, Zombies, Kinks, Peter and Gordon, Chad and Jeremy και άλλοι καθώς και μπάντες της Βόρειας Αμερικής όπως οι Beach Boys, Righteous Brothers, οι Isley Brothers, Turtles,ι Byrds και Lovin' Spoonful.
kingsmen 770
Οι Kingsmen εμφανίστηκαν στις κορυφαίες μουσικές τηλεοπτικές εκπομπές της εποχής, όπως οι Shindig, Hullabaloo, American Bandstand και Where The Action Is και στις ταινίες Beach Party και How to Stuff a Wild Bikini.

Η επιτυχία τους συνεχίστηκε με τη διασκευή τους στο "Money" του 1964 (Νο 16) και το "The Jolly Green Giant", που αναφερόταν στα κατεψυγμένα τρόφιμα, που έφτασε στο Νο 4 το 1965.
Παρακολουθήστε την εκτέλεση των Kingsmen το 1965, με τον τραγουδιστή Jack Ely να εξηγεί τη διαμάχη των στίχων «Louie Louie»

The Kingsmen Louie Louie & Annie Fannie

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!