Πέθανε ο Joe Bussard, ο συλλέκτης μουσικών θησαυρών

«Αν αρχίσω να παίζω δίσκους, δεν θέλω να σταματήσω»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
30/09/2022

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Joe Bussard, ο μέγας συλλέκτης δίσκων 78 στροφών και ιστορικός της αμερικανικής λαϊκής μουσικής, πέθανε την εβδομάδα αυτή. Ο Bussard έδινε μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος για σχεδόν τρία χρόνια. Ήταν 86 ετών.

joe bussard young in his basement

Ο Bussard γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου 1936 στο Frederick, Md. Της Αμερικής. Από μικρή ηλικία, το πάθος του ήταν η συλλογή δίσκων. Αναζητούσε σπάνιους δίσκους 78 στροφών που είχαν εξαφανιστεί: jazz, blues, bluegrass, country και folk ηχογραφήσεις από τις αρχές του 20ου αιώνα που αποτελούσαν τις ρίζες της αμερικανικής μουσικής. Με τον καιρό, συγκέντρωσε χιλιάδες δίσκους που ήταν όλοι αποθηκευμένοι στο υπόγειό του.

Dust and Grooves 86721

Αλλά ο Bussard δεν μάζευε μόνο παλιούς δίσκους, «έκοβε» ο ίδιος και νέους. Ως έφηβος, ξεκίνησε τη Fonotone, μια δισκογραφική που κυκλοφόρησε δίσκους 78 στροφών όταν κανείς άλλος δεν έκανε κάτι παρόμοιο, και επικεντρώθηκε στη μουσική hillbilly, bluegrass και fingerstyle, ένα κιθαριστικό στυλ που ανθούσε εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις πρώτες ηχογραφήσεις του διάσημου κιθαρίστα John Fahey.
Dust and Grooves 8646
Από το 1956 έως το 1969, η Fonotone Records τεκμηρίωσε αυτό που ο Mike McGonigal αποκάλεσε «μια διαφορετική και σπάνια επίσης πλευρά της λαϊκής αναγέννησης, που προέρχεται λιγότερο από τον ακαδημαϊκό τομέα ή τους τομείς διαμαρτυρίας και περισσότερο από την οπτική των συλλεκτών».

Down In The Basement With Joe Bussard

Το 2005, ο Bussard συνεργάστηκε με τον Ledbetter για να συντάξει τον κατάλογο της δισκογραφικής ως Fonotone Records: Frederick, Maryland (1956-1969) — σ’ ένα σετ με 5 CD, όμορφα τοποθετημένο σε κουτί πούρων, το οποίο προτάθηκε για το πακέτο καλύτερης συσκευασίας ή ειδικής περιορισμένης έκδοσης στα βραβεία Γκράμι 2006.
Joe Bussard digital remastered
Η προσωπική συλλογή του Bussard έχει επίσης καταγραφεί στις κυκλοφορίες Down in the Basement: Joe Bussard's Treasure Trove of Vintage 78s και Joe Bussard Presents: The Year of Jubilo — 78 rpm Recordings of Songs from the Civil War, συλλογές που μεταφέρουν τον ακροατή σε άλλο μέρος και χρόνο.
JoeBussard at home
Αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ο Bussard απλώς αγαπούσε να μοιράζεται τη μουσική. «Αν αρχίσω να παίζω δίσκους, δεν θέλω να σταματήσω», είπε ο Bussard στον Steve Inskeep του NPR το 2003. Αυτή η λατρεία του για την μουσική φάνηκε σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές που τον φιλοξένησαν , αλλά κυρίως στο σπίτι του στο Μέριλαντ όπου έπαιζε ασταμάτητα το πικάπ και το γραμμόφωνό του.

Joe Bussard - Down in the Basement

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!