Πέθανε ο ιδιοφυής μέχρι…τρέλας μουσικός, Roky Ericson

Ένας από τους τελευταίους αυθεντικούς χίπηδες
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ένας από τους τελευταίους αυθεντικούς χίπηδες, ο Roky Ericson, απεβίωσε σε ηλικία 71 ετών, από άγνωστους – έως τώρα – λόγους, στο Austin του Texas. Υπήρξε ηρωική και ηγετική μορφή του ψυχεδελικού συγκροτήματος 13th Floor Elevators, οραματιστής στη μουσική ανοιχτός σε μια περιπετειώδη ζωή, πειραματίστηκε όσο λίγοι με τα acid, ενώ εδώ και χρόνια έκανε ήρεμη ζωή στο αγρόκτημά του.

Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1947 και το 1965 ίδρυσε 13th Floor Elevators, στο Austin και έβγαλαν το περίφημο δίσκο με το «μάτι» : The Psychedelic Sounds Of The 13th Floor Elevators, το 1966, το οποίο έκανε αίσθηση στο San Francisco. Κυκλοφόρησε συνολικά 4 άλμπουμ, το ένα live, στην ανεξάρτητη εταιρεία International Artists.
13th cover lp
Επίσης ήταν μέλος των Spades και των Lingsmen που εξελίχθηκε σε 13th Floor Elevators. O 18χρόνος τότε κιθαρίστας – και τραγουδιστής τους - είχε ένα δικό του ηλεκτρικό στυλ παιξίματος (fiery guitar style). Μαζί με τη γυναίκα του, Clementine, έγραψε πολλές συνθέσεις του γκρουπ.

H επιδείνωση του εθισμού του στις ναρκωτικές ουσίες τον οδήγησε σε σύλληψη στα τέλη του 1968. Με τη διάγνωση του εγκληματικά παράφρονα οδηγήθηκε στο νοσοκομείο για αποτοξίνωση, σε κάτι που ήταν σύμφωνη και η δισκογραφική του εταιρεία που ήθελε την ξεκούρασή του.
Rocky Im an allien
Το συγκρότημά συνέχισε χωρίς τον Roky, ως το 1969 τις ζωντανές εμφανίσεις, ενώ ο ίδιος πήρε εξιτήριο μετά από τρία χρόνια, το 1972. Την ίδια εποχή, το 1969 είχε συνελήφθη για τον ίδιο λόγο και πήγε φυλακή, ένα ακόμη μέλος τους, ο επίσης κιθαρίστας Stacey Sutherland. Το τρίτο στούντιο άλμπουμ «Bull OF Woods», κυκλοφόρησε το ‘69 με δύο μόνο συνθέσεις του Rocky, ήταν κατά κάποιο τρόπο ανεπίσημο, ωστόσο κράτησε ζεστό το γκρουπ στο κοινό του, παρά την απουσία του ηγέτη τους.
Rocky Ericson
Το όνομα τους, επέλεξε η σύζυγος του στιχουργού - έπαιζε μαζί τους κανάτα (jug-player) - Tommy Hall και σίγουρα ταιριάζει με τις εποχές καθώς το δέκατο τρίτο γράμμα του αλφαβήτου είναι Μ (μαριχουάνα), αλλά συνδυάστηκε ως επιλογή γιατί τα αμερικάνικα κτήρια δεν έχουν 13ο όροφο. Οι Elevators έλεγαν ότι εάν θέλετε να φτάσετε στον 13ο όροφο και να επιτύχετε ένα νέο επίπεδο συνείδησης, ελάτε μαζί μας. Το όνομα ήταν σίγουρα πετυχημένο για να εξαπλωθεί η φήμη του συγκροτήματος.
The13thFloorElecvators
Οι Elevators είχαν τις περισσότερες ψυχεδελικές εμπειρίες με LSD από οποιαδήποτε άλλο συγκρότημα. Ήταν οι πρώτοι που διαφημίστηκαν σαν ψυχεδελικό γκρουπ, δύο βδομάδες πριν τους Grateful Dead. To πρώτο του σινγκλ «You gonna miss me / Tried to Hide» κυκλοφόρησε το 1966.

13th Floor Elevators - You're Gonna Miss Me

Ο Roky Erickson το 1973 ξεκίνησε μια επιτυχημένη σόλο πορεία σταδιοδρομία που οδήγησε σ’ ένα άλμπουμ στην CBS σε παραγωγή του Stu Cook, μπασίστα των Creedence Clearwater Revival. Το 1975 δήλωσε εγγράφως ότι είναι εξωγήινος !
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80 αγωνίστηκε με ψυχικές ασθένειες και αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή για πολλά χρόνια.
Rocky 13th floor elevators
Εντούτοις, στη δεκαετία του 2000 επανεμφανίστηκε με ένα από τα συγκροτήματα στήριξης του στα τέλη της δεκαετίας των 80s και των αρχών της δεκαετίας των 90s, τους Explosives, παίζοντας σε συναυλίες, όπως το φεστιβάλ του Austin City το Σεπτέμβριο του 2005, καθώς και το Coachella στην Καλιφόρνια, το Φεστιβάλ Hultsfred στη Σουηδία και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ στον Καναδά.

Το 1986 έκανε την επιτυχία «Burn The Flames», ιδιαίτερα αγαπητό στην ελληνική νεολαία. Ήταν το κομμάτι με το οποίο έκλεινε το πρόγραμμά της το rock club Όμπρε, στα Σίδερα Χαλανδρίου.

Roky Erickson - Burn the flames

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!