Πέθανε o Φρεντ Πάρις, συνθέτης ενός από καλύτερα ερωτικά τραγούδια όλων των εποχών

Ήταν 85 ετών
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
17/01/2022

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Fred Parris, ο ιδρυτής και ηγέτης του φωνητικού συγκροτήματος της δεκαετίας του '50, Five Satins και συνθέτης της μεγάλης και διαχρονικής επιτυχίας "In the Still of the Night" πέθανε στις 13 Ιανουαρίου 2022.

Ο θάνατός του σε ηλικία 85 ετών, μετά από σύντομη ασθένεια, ανακοινώθηκε στην επίσημη σελίδα του γκρουπ στο Facebook. Η τοποθεσία και η αιτία θανάτου δεν έγιναν γνωστά. Ζούσε με τη σύζυγό του, Έμμα.

Το κλασικό τραγούδι του «In the Still of the Night» έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα καλύτερα ερωτικά τραγούδια όλων των εποχών και ως το νούμερο ένα τραγούδι της εποχής του doo-wop. Ο Φρεντ Πάρις έγραψε επίσης πολλά άλλα κλασικά τραγούδια και η υπέροχη φωνή του ενθουσίασε το κοινό σε όλο τον κόσμο για δεκαετίες.
The Five Satins In the Still of the Night

Όταν το "In the Still of the Night" κυκλοφόρησε το 1956, η λέξη "Night" γραφόταν περιστασιακά "Nite". Αν και έφτασε μόλις στο Νο24 στα ποπ charts των ΗΠΑ, η επιρροή του τραγουδιού ήταν ισχυρή στις δεκαετίες από τότε. Η αυθεντική εκτέλεση αυτού του doo-wop τραγουδιού έχει παρουσιαστεί σε γνωστές ταινίες μεγάλου μήκους, μεταξύ άλλων όπως το Dirty Dancing και το The Irishman. Επίσης έχει διασκευαστεί κατά καιρούς, όπως το 1992 από το δημοφιλές συγκρότημα τραγουδιού Boyz II Men που έφτασε στο Νο2 στο Hot 100.)

Το Rolling Stone το έχει περιλάβει το "In the Still of the Night" στο Νο90 στη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών. Επίσης στην ετήσια έρευνα ακροατών του σταθμού ειδήσεων της Νέας Υόρκης WCBS-FM, το τραγούδι κατατάσσεται στο Νο1 για δεκαετίες.

In the Still of the Night - Fred Parris and The Satins


Ο Parris σχημάτισε τους Five Satins στο New Haven, Conn., το 1954. Λίγο αργότερα, η σύνθεση του ενισχύθηκε με τον Al Denby που ενώθηκε με τα αρχικά μέλη Ed Martin, Jim Freeman και Nat Mosley. Λίγο μετά την επιτυχία του "In the Still of the Night", ο Πάρις κατατάχθηκε στον στρατό των ΗΠΑ και το φωνητικό συγκρότημα συνέχισε να εμφανίζεται με διάφορες αλλαγές στο δυναμικό του. Μετά την επιστροφή του άλλαξαν σύνθεση για άλλη μια φορά, με το αρχικό μέλος Lewis Peeples να επιστρέφει στο γκρουπ, ενώ πέρασαν δεκάδες μέλη όλα αυτά τα χρόνια από τους Five Satins.

Fred Parris Dirty Dancing PlatinumAward Ο Fred Parris και το πολυπλατινένιο βραβείο του για το soundtrack του Dirty Dancing

Το "In the Still of the Night" ήταν ένα από τα 12 κομμάτια στο soundtrack του Dirty Dancing, μαζί με το ντουέτο Bill Medley-Jennifer Warnes, "(I’ve Had) The Time of My Life". Το άλμπουμ έχει πουλήσει 33 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Ο Parris είπε σε έναν συνέντευξή του το 2021: «Άρχισα να γράφω τραγούδια, τα οποία πραγματικά δεν είχα προγραμματίσει να κάνω. Άκουσα τα άλλα τραγούδια που ηχογραφούσαν τα γκρουπ και απλώς δοκίμασα τις δυνάμεις μου σε αυτό».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!