Πέθανε o Ντον Γουίλσον, το τελευταίο, αρχικό μέλος των Ventures

Ήταν 88 ετών
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
24/01/2022

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Don Wilson, ο τελευταίος επιζών από τα αρχικά μέλη του δημοφιλέστερου και πιο εμπορικού ροκ ορχηστρικού συγκροτήματος, Ventures, πέθανε στις 22 Ιανουαρίου 2022, σε ηλικία 88 ετών, όπως επιβεβαιώθηκε από την κόρη του, Staci Layne Wilson.

Το επιδραστικό συγκρότημα με τις «μαγικές» κιθάρες είναι γνωστό για επιτυχίες της δεκαετίας του '60 όπως τα "Walk, Don't Run" (το πρώτο τους σινγκλ), “Wipe Out”, "Perfidia", "Hawaii Five-0" και πολλές άλλες. Με αλλαγές στην σύνθεσή τους συνέχισαν την πορεία του και στη δεκαετία του ’70. Σχηματίστηκαν το 1959. Την τεχνική τους ακολούθησαν οι Shadows. Με την άφιξη των Beatles στράφηκαν στην ιαπωνική αγορά που τους χάρισε αρκετούς χρυσούς δίσκους.

The Ventures - Walk, Don't Run


Η κλασική σύνθεση του συγκροτήματος αποτελούνταν από τους Wilson (ρυθμική κιθάρα), Bob Bogle (αρχικά lead κιθάρα, μετά μπάσο), Nokie Edwards (αρχικά μπάσο, μεταπήδηση σε lead κιθάρα) και Mel Taylor (τύμπανα).
The Ventures
Οι Ventures λέγεται ότι είναι το instrumental rock συγκρότημα με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών. Πούλησαν πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο με περισσότερες από 280 διαφορετικές κυκλοφορίες στις Η.Π.Α και στο εξωτερικό και είναι οι πρώτοι που έχουν το ίδιο τραγούδι με διαφορετικές διασκευές και στα δύο Top 10: "Walk Don't Run" και "Walk Don 't Run '64."
cover 2
Μέγας λάτρης και συλλέκτης των δίσκων τους στην Ελλάδα είναι ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παρουσιαστής Γιώργος Πολυχρονίου.

Το προτελευταίο ιδρυτικό μέλος των Ventures, ο Nokie Edwards, πέθανε το 2018

The Ventures circa 1963 1964 don nokie mel bobΟι Ventures, περίπου το 1963. Από αριστερά προς τα δεξιά: Don Wilson, Nokie Edwards, Mel Taylor, Bob Bogle

Ένα ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 2020 για τους Ventures με τίτλο “The Stars on Guitars” περιλάμβανε συνεντεύξεις με τους John Fogerty, Jimmy Page, Jeff "Skunk" Baxter (Steely Dan, the Doobie Brothers), Randy Bachman (Guess Who, Bachman-Turner Overdrive), Billy Bob Thornton ( Boxmasters), Waddy Wachtel, Neptunas, οι Surfrajettes, Leon Hendrix, Wayne Kramer (MC5) και πολλοί άλλοι.

Οι Ventures εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 2008.

Ο Ντον Γουίλσον γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1933.The Ventures Stars on Guitars Documentary

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!