Πέθανε ο Ντέιβιντ Κρόσμπι σε ηλικία 81 ετών

Την είδηση έδωσε στη δημοσιότητα η σύζυγός του Jan
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Ντέιβιντ Κρόσμπι πέθανε σε ηλικία 81 ετών μετά από μακρά ασθένεια. Την είδηση έδωσε στη δημοσιότητα η σύζυγός του Jan σε δήλωση στο Variety λέγοντας ότι πέθανε ειρηνικά.

Αποτίοντας φόρο τιμής, η σύζυγος του Κρόσμπι είπε «η ανθρωπιά και η ευγενική του ψυχή θα συνεχίσουν να μας καθοδηγούν και να μας εμπνέουν. Η κληρονομιά του θα συνεχίσει να ζει μέσα από τη θρυλική μουσική του. Ειρήνη, αγάπη και αρμονία σε όλους όσους γνώριζαν τον Ντέιβιντ και όσους άγγιξε».

Ο Κρόσμπι ήταν ιδρυτικό μέλος του θρυλικού αμερικανικού συγκροτήματος ψυχεδελικής ροκ The Byrds που γνώρισε επιτυχία τη δεκαετία του ’60 με επιτυχίες όπως Mr Tambourine Man, Eight Miles High και Turn, Turn, Turn.

crosby stills nash Young1
Μετά την αποχώρησή του από τους Byrds το 1967, ο Crosby συμμετείχε στο σχηματισμό ενός από τα πιο επιτυχημένα supergroup όλων των εποχών, τους Crosby, Stills and Nash με τους Stephen Stills και Graham Nash.

Αργότερα ενώθηκαν με τον Neil Young και ο ήχος τους έγινε πιο ηλεκτρικός και είχαν μια σειρά από επιτυχίες, όπως Woodstock, Teach Your Children και Ohio. Αποκορύφωμα η εμφάνισή τους στο Woodstock τα ξημερώματα της 18ης Αυγούστου 1969, τελευταία ημέρα του φεστιβάλ.

Τραγούδησε επίσης στα background για τους Jefferson Starship της Grace Slick και τον Jackson Brown.

Joni Mitchell, Jefferson Airplane and David Crosby Discuss Woodstock Festival | The Dick Cavett Show

Ο Κρόσμπι ήταν γνωστός για τη μουσική του καθώς και για την χρήση ναρκωτικών και αντιμετώπιζε τον εθισμό για πολλά χρόνια. Η σύλληψή του το 1982 στο Τέξας για κατηγορίες ναρκωτικών και όπλων οδήγησε σε φυλάκιση πέντε μηνών.

Τα τελευταία χρόνια, ο Crosby έχει γίνει κάπως προσωπικότητα στο Twitter, αναρτώντας τακτικά και αλληλεπιδρώντας με τους θαυμαστές σε μια σειρά θεμάτων από τη μουσική μέχρι την πολιτική.

crosby stills nash Young
Πριν από οκτώ μήνες, ο Crosby έγινε πρωτοσέλιδο δηλώνοντας ότι τελείωσε τις ζωντανές εμφανίσεις. «Είμαι πολύ μεγάλος για να το κάνω πια. Δεν έχω την αντοχή. Δεν έχω τη δύναμη», είπε.

Παρά την αποχώρησή του από την περιοδεία, είπε ότι προσπαθούσε να είναι όσο το δυνατόν πιο απασχολημένος στο στούντιο. «Έτσι λειτουργεί», είπε. «Επομένως, προσπαθώ πολύ σκληρά να βγάλω όση περισσότερη μουσική μπορώ, αρκεί να είναι πολύ καλή… Έχω ήδη μια στο κουτάκι να περιμένει».

Ο Crosby επιβίωνε με τη σύζυγό του Jan Dance, τον γιο τους Django, τον γιο του James Raymond και τα δύο παιδιά του, την Erika και τον Donovan, από προηγούμενες σχέσεις.

Ο Κρόσμπι εισήχθη δύο φορές στο Rock and Roll Hall of Fame, μία σαν μέλος των Byrds το 1991 και μία σαν μέλος των Crosby, Stills and Nash to 1997, ενώ πέντε άλμπουμ στα οποία συνέβαλε συμπεριλήφθηκαν στα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών του Rolling Stone.

Crosby, Stills and Nash - Woodstock - Madison Square Garden, NYC - 2009/10/29 & 30

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!