Πέθανε ο Μπόμπι Ράιντελ, teen Idol τραγουδιστής και ηθοποιός των ’50s-’60ς

Σημείωσε μια σειρά από επιτυχίες από το 1959 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '60
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
07/04/2022

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο τραγουδιστής και ηθοποιός Bobby Rydell, ο οποίος σημείωσε μια σειρά από επιτυχίες από το 1959 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '60, πέθανε στις 5 Απριλίου 2022, στο νοσοκομείο Abington Jefferson έξω από τη Φιλαδέλφεια. Αιτία θανάτου ήταν οι επιπλοκές από πνευμονία.

Ο Ράιντελ είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν προβλήματα υγείας και υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση για να αντικαταστήσει ήπαρ και ένα νεφρό το 2012.

Ο Ράιντελ ήταν μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τα 80α γενέθλιά του. Έπαιζε ακόμα και είχε αρκετές επερχόμενες συναυλίες στο πρόγραμμά του, συμπεριλαμβανομένης μιας στις 11 Ιουνίου στο Ατλάντικ Σίτι.

Ο Rydell ήταν μέρος ενός κύματος νεαρών, κυρίως Ιταλο-Αμερικανών teen idols (είδωλα εφήβων) που εκτοξεύτηκαν στη δημοτικότητα κατά την περίοδο μεταξύ του πρώτου κύματος του ροκ εν ρολ και της άφιξης των Beatles το 1964. Οι επιτυχίες του περιελάμβαναν τέσσερα σινγκλ στο Top 10 το 1959-60 : "We Got Love", "Wild One", "Swingin 'School" και "Volare". Ένα άλλο Top 10, το "Forget Him", το τελευταίο του Rydell που έφτασε τόσο ψηλά, κυκλοφόρησε το 1963. Άλλες δημοφιλείς επιτυχίες περιλάμβαναν τα "Kissin 'Time" (η πρώτη του, έφτασε στο No 11 το 1959), "Wildwood Days" και "Sway".

Bobby Rydell - We Got Love

Ηχογράφησε επίσης μια σειρά από ντουέτα με τον Chubby Checker στην Cameo-Parkway Records. Η ηχογράφηση του "The Cha-Cha-Cha" έφτασε στο No10 το 1962.
Εκτός από τον Τσέκερ, ο Ράιντελ συνεργαζόταν συχνά με άλλα teen idols από τη Φιλαδέλφεια, όπως τον Φράνκι Άβαλον (με τον οποίο ο Ράιντελ, στα ντραμς, έπαιζε σε ένα συγκρότημα, τους Rocco and The Saints) και τον Φάμπιαν, που και οι δύο ηχογράφησαν για την τοπική Chancellor Records. Ξεκινώντας το 1985, το τρίο συχνά περιόδευε μαζί ως "The Golden Boys of Bandstand", ένα φόρο τιμής στο American Bandstand του Dick Clark, που τους παρουσίαζε τακτικά.
Photo : Bandstand Boys, from left, Bobby Rydell, Frankie Avalon and Fabian : Οι Bandstand Boys : Bobby Rydell, Frankie Avalon, Fabian

Μία από τις τελευταίες επιτυχίες του Rydell στα charts, το 1964, ήταν η διασκευή του "A World Without Love" των Lennon και McCartney. Η έκδοση του Rydell έφτασε στο No 80 στην Αμερική, αλλά επικράτησε από το βρετανικό δίδυμο Peter και Gordon, που ανέβασε το τραγούδι στο Νο1.

Bobby Rydell "A World Without Love" on The Ed Sullivan Show

Ο Rydell άφησε την Cameo για την Capitol Records το 1964 και μπήκε στο τσαρτ σινγκλ του Billboard για τελευταία φορά, το 1965.
Εκτός από την καριέρα του ως καλλιτέχνης ηχογραφήσεων, ο Rydell συμπρωταγωνίστησε ως Hugo Peabody με την Ann-Margret και τον Dick Van Dyke στην κινηματογραφική μεταφορά του 1963, Bye Bye Birdie.
Ο Bobby Rydell γεννήθηκε ως Robert Louis Ridarelli στη Φιλαδέλφεια, στις 26 Απριλίου 1942. Ξεκίνησε τη μουσική του ζωή ως ντράμερ και κέρδισε έναν διαγωνισμό ταλέντων στο TV Teen Club του Paul Whiteman το 1950. Ηχογράφησε πολλά ανεπιτυχή σινγκλ στη δεκαετία του '50, αλλά γνώρισε για πρώτη φορά επιτυχία στο τέλος εκείνης της δεκαετίας, αφού υπέγραψε στην Cameo, ενώ ήταν ακόμη στην εφηβεία του.

Bye Bye Birdie | "We Love You Conrad" | Ann-Margret & Bobby Rydell | 1963

Στο μιούζικαλ Grease του 1971 και στην κινηματογραφική του προσαρμογή του 1978, το Rydell High School πήρε το όνομά του από τον καλλιτέχνη, ως φόρο τιμής στην εποχή που εκπροσωπούσε.
To 2016 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του με τίτλο : Bobby Rydell – Teen Idol On The Rocks.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!