Πέθανε ο Αρτ Ρούπε, πρωτοπόρος παραγωγός στο rock’n’roll, σε ηλικία 104 ετών

Ανακάλυψε σημαντικά ονόματα όπως οι Little Richard και Lloyd Price
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Αρτ Ρούπε, ένας πρώιμος μεγιστάνας του rock 'n' roll και ιδρυτής της επιδραστικής Specialty Records, πέθανε στις 15 Απριλίου στο σπίτι του στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια. Ήταν 104 ετών.

Ανακάλυψε σημαντικά ονόματα που έβαλαν τα θεμέλια στο rock’n’roll όπως οι Little Richard και Lloyd Price.

Η δισκογραφική εταιρία του Specialty κυκλοφόρησε δίσκους διαχρονικών καλλιτεχνών όπως επίσης οι Sam Cooke, ο Roy Milton και Percy Mayfield και αναζητούσε ταλέντα στο rhythm’n’blues, gospel, blues και πρώιμου rock’n’roll από το 1946 που ιδρύθηκε.

ART RUPE
Ο Rupe εκτός από εταιριάρχης και μουσικός παραγωγός ήταν επίσης πετρελαιοπαραγωγός.

Γεννήθηκε ως Άρθουρ Γκόλντμπεργκ σε μια εβραϊκή οικογένεια της εργατικής τάξης στην Πενσυλβάνια. Μεγάλωσε έξω από την περιοχή του Πίτσμπουργκ και έγινε γνώστης των blues, gospel και R&B μουσικής.

Φοίτησε στο κολέγιο Virginia Tech και στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι του Οχάιο και το 1939 ξεκίνησε για το Λος Άντζελες για να βρει το δρόμο του αλλάζοντας το επώνυμό του σε Rupe.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε σε πλοία δοκιμών στο Terminal Island συνδυάζοντας το ενδιαφέρον του για τη μουσική με μια επιχειρηματική ορμή. Το 1944, με τον συνεργάτη του Ben Siegert, σχημάτισε την Juke Box Records και γνώρισε μια τοπική επιτυχία με την κυκλοφορία του «Boogie No. 1» από τους Sepia Tones, όμως γρήγορα ακολούθησε τον δικό του δρόμο με την ίδρυση της Specialty.

Τα επόμενα 15 χρόνια, η Specialty έγινε μια από τις πιο εξέχουσες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες, με παγκόσμια διανομή. Η δουλειά του Rupe στην Specialty έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση ενός νέου μουσικού είδους, του rock 'n' roll.
little richard 1955 the year Tutti Frutti
Ο Little Richard ήταν το μεγαλύτερο και το πιο πετυχημένο όνομα της Specialty, ξεκινώντας με το "Tutti Frutti" το 1955. Άλλες επιτυχίες του στην Specialty ήταν τα "Long Tall Sally", "Good Golly Miss Molly" και "Rip it Up", όλα σημείο αναφοράς στο rock’n’roll της δεκαετίας του ’50.

Τα Masters του Specialty αποκτήθηκαν από τη Fantasy Records του Saul Zaentz το 1990. Σήμερα ανήκουν και διανέμονται από τον κολοσσό της indie μουσικής Concord.

Την ίδια στιγμή που άνοιγε μονοπάτια στην μουσική άρχισε να επενδύει στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου τη δεκαετία του 1950 κάνοντας εξορύξεις στο Τέξας και αργότερα στη Δυτική Βιρτζίνια και το Οχάιο.
little richard specialty records
Τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του αφιερώθηκε στο έργο του Ιδρύματος του Arthur N. Rupe στη Σάντα Μπάρμπαρα.

Ο Ρούπε είχε μια κόρη, την Μπέβερλι Ρούπε Σβαρτς και μια εγγονή, την Madeline Kahan.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!