Πέθανε η «δημοσιογράφος των Beatles», Μωρίν Κλιβ

Μύησε τους αναγνώστες στους Beatles και πήρε την επίμαχη συνέντευξη του John Lennon για τον Χριστιανισμό
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η Maureen Cleave, μια Βρετανίδα δημοσιογράφος που ήταν μια από τις πρώτες μουσικογράφους που μύησε τους αναγνώστες στους Beatles και η οποία κατέγραψε τη διάσημη παρατήρηση του John Lennon ότι το συγκρότημα ήταν «πιο δημοφιλές από τον Ιησού», πέθανε στις 6 Νοεμβρίου στο σπίτι της στο Aldeburgh, Αγγλία. Ήταν 87 ετών.

Η κόρη της Ντόρα Νίκολς επιβεβαίωσε τον θάνατό της. Δεν ανέφερε την αιτία, αλλά είπε ότι η κυρία Κλιβ είχε νόσο Αλτσχάιμερ.

Όταν η Cleave άρχισε να γράφει τη στήλη «Disc Date» για την εφημερίδα London Evening Standard το 1961, το σοβαρό γράψιμο για την ποπ μουσική ήταν στα σπάργανα. Η εξέλιξή της ήταν ραγδαία καθώς έκανε συνεντεύξεις με διακεκριμένους μουσικούς και συγκροτήματα, όπως ο Bob Dylan, η Joan Baez και οι Rolling Stones. Το 1976 η εφημερίδα The Standard την αποκάλεσε «τη δημοσιογράφο που κάνει τους ανθρώπους να μιλούν για τον εαυτό τους με τον τρόπο που κανένας άλλος δημοσιογράφος δεν μπορεί να συγκριθεί».

Ήταν όμως περισσότερο γνωστή για τα τακτικά ρεπορτάζ της για τους Beatles, με σοβαρό πάντα τρόπο, με τους οποίους είχε μια ζεστή σχέση και τους περιέγραφε με στοργή στις σελίδες της εφημερίδας. Το κομμάτι της με τίτλο «The Year of the Beatles», που δημοσιεύτηκε στη The Standard το 1963, ήταν ένα από τα πρώτα σημαντικά άρθρα εφημερίδων για το συγκρότημα.

«Η συμπεριφορά τους κυμαίνεται από την παράλογη και φαρσική και αδύνατη έως ευγενική και στοχαστική», έγραψε η Cleave. «Είσαι αγανακτισμένος, αποπροσανατολισμένος και γοητευμένος. Δεν βαριέσαι ποτέ, μα ποτέ».

Η μεγαλύτερη στιγμή της προήλθε από μια συνέντευξη με τον Τζον Λένον που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 1966, στην οποία εμβαθύνει στις σκέψεις του για την οργανωμένη θρησκεία. «Ο Χριστιανισμός πάει», είπε. «Θα εξαφανιστεί και θα συρρικνωθεί. Δεν χρειάζεται να διαφωνήσω γι' αυτό. Ξέρω ότι έχω δίκιο και θα αποδειχτεί ότι έχω δίκιο. Είμαστε πιο δημοφιλείς από τον Ιησού τώρα. Δεν ξέρω ποιο θα πάει πρώτο — το ροκ εν ρολ ή ο Χριστιανισμός».

Οι αναγνώστες και ο υπόλοιπος βρετανικός τύπος δεν έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή. Όμως τον Ιούλιο, ένα μήνα πριν οι Beatles ξεκινήσουν μια περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, το αμερικανικό περιοδικό Datebook επανδημοσίευσε τη συνέντευξη και προκάλεσε φρενίτιδα.

Η παρατήρηση του Lennon, η οποία έγινε ευρέως γνωστή ως ο ισχυρισμός ότι οι Beatles ήταν «μεγαλύτεροι από τον Ιησού», προκάλεσε διαδηλώσεις και προκάλεσε την οργή πολλών Αμερικανών Χριστιανών. Ο Λένον κατηγορήθηκε για βλασφημία όπως, κατ' επέκταση και η κυρία Κλιβ.

Ένας βαπτιστής πάστορας στο Κλίβελαντ απείλησε με αφορισμό μέλη της ενορίας του που παρακολούθησαν μια συναυλία των Beatles. Η Κου Κλουξ Κλαν διαμαρτυρήθηκε για τις παρατηρήσεις του Λένον. Το Βατικανό εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας τη σύγκριση.

Ο Λένον ζήτησε συγγνώμη —αν και απρόθυμα— σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της αμερικανικής περιοδείας, υπό την πίεση του μάνατζερ του συγκροτήματος, Μπράιαν Επστάιν.

Ο Paul McCartney είπε στην κυκλοφορία πολυμέσων "The Beatles Anthology" ότι η κα Cleave ήταν μια από τους δημοσιογράφους του συγκροτήματος. «Η Μορίν ήταν ενδιαφέρουσα και εύκολη στη συζήτηση», είπε. «Ο Λένον», πρόσθεσε, «έκανε το ατυχές λάθος να μιλήσει πολύ ελεύθερα επειδή η Μορίν ήταν κάποια που γνωρίζαμε πολύ καλά, στην οποία μιλούσαμε χωρίς υπεκφυγές».

Η δήλωση του Lennon μπήκε στο The Oxford Dictionary of Quotations.

Η αμερικανική περιοδεία του 1966, γεμάτη διαμαρτυρίες και τον παρατεταμένο φόβο της βίας, ήταν η τελευταία των Beatles.

Η Maureen Diana Cleave γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1934, στην Ινδία, η οποία ήταν μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας εκείνη την εποχή.

Ο πατέρας της, Maj. John Cleave, ήταν Βρετανός αξιωματικός που στάθμευε στην Ινδία. Η μητέρα της, Isabella Mary Fraser Browne, ήταν νοικοκυρά. Είχε δύο αδερφές.

Maureen Cleave BBC rare Interview - 1966

*Οι πληροφορίες είναι από το nytimes.com

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!