Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις υπέρ των Παλαιστινίων έφτασαν και στα βρετανικά πανεπιστήμια

Ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών.
Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις υπέρ των Παλαιστινίων έφτασαν και στα βρετανικά πανεπιστήμια EPA/TOLGA AKMEN
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
09/05/2024

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη Γάζα έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο: μια χούφτα αντίσκηνα συνοδεία παλαιστινιακών σημαιών και συνθημάτων που καλούν για κατάπαυση του πυρός εμφανίστηκαν αυτήν την εβδομάδα στις πρασιές του πανεπιστημίου SOAS (Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών).

Φοιτητές, πολλοί από τους οποίους με μάσκα, κάθονται σε κύκλο πάνω σε ένα μπλε ύφασμα ενώ άλλοι συγκεντρώνουν προμήθειες. Σύμφωνα με τη Γιάρα, μια 23χρονη πρώην φοιτήτρια, τουλάχιστον 20 φοιτητές συμμετέχουν στο κίνημα σε αυτό το ίδρυμα.

Άλλοι καταυλισμοί στήθηκαν σε πολλά βρετανικά πανεπιστήμια όπως και σε αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Ο σκοπός, λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) είναι να «ασκήσουμε πίεση στη διοίκηση ώστε να προσχωρήσει στα αιτήματα των φοιτητών», δηλαδή να αποκαλύψει τις σχέσεις με επιχειρήσεις που συνεργούν σε αυτό που αποκαλεί «η οικονομία του παράνομου εποικισμού του Ισραήλ και το εμπόριο όπλων».

Καταυλισμός αλληλεγγύης

Το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, στο κέντρο της Αγγλίας, ξεκίνησε πρώτο με έναν καταυλισμό αλληλεγγύης για τη Γάζα στις 26 Απριλίου.

Τα αντίσκηνα μεταφέρθηκαν στη συνέχεια κοντά στα πανεπιστήμια του Νιούκασλ, του Εδιμβούργου, του Μάντσεστερ, του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης.

Στο Εδιμβούργο, μια ομάδα φοιτητών ξεκίνησε απεργία πείνας καλώντας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Στο Κέμπριτζ, πορτοκαλί αντίσκηνα έχουν τοποθετηθεί επιμελώς στη σειρά κοντά στο Κινγκς Κόλετζ, που ιδρύθηκε το 1441.

Το πανεπιστήμιο ανέφερε σε ανακοίνωση ότι σέβεται την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα των φοιτητών να διαδηλώνουν, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να ανεχθεί «τον αντισημιτισμό, την ισλαμοφοβία και κάθε άλλη μορφή ρατσιστικού ή θρησκευτικού μίσους».

Με τις διαδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν δώσει μερικές φορές χώρο σε βιαιότητες, και τους Εβραίους φοιτητές να εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλειά τους, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θέλει να αποφύγει παρόμοια σκηνικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάλεσε σήμερα τις διοικήσεις των πανεπιστημίων προκειμένου να συζητήσουν την ασφάλεια των Εβραίων φοιτητών και κατήγγειλε την «απαράδεκτη αύξηση του αντισημιτισμού» στις πανεπιστημιουπόλεις. Σημειώνεται ότι στις κινητοποιήσεις υπέρ της ειρήνης στη Γάζα συμμετέχουν και Εβραίοι φοιτητές με το σύνθημα «όχι στο όνομά μας».

Το Community Safety Trust, μια οργάνωση που διασφαλίζει κυρίως την ασφάλεια των τόπων της εβραϊκής κοινότητας, έκανε λογο για ένα «χωρίς προηγούμενο επίπεδο αντισημιτισμού» μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την απάντηση του Ισραήλ.

Οι φοιτητές του SOAA έλαβαν χθες, Τετάρτη, την υποστήριξη του πρώην ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο αριστερός πρώην ηγέτης υπογράμμισε πως το πανεπιστήμιο πρέπει να αναγνωρίσει πως οι φοιτητές έχουν «ισχυρές, θεμιτές, εύλογες απόψεις».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, που αποπέμφθηκε από το Εργατικό Κόμμα, είχε κατηγορηθεί ότι άφησε τον αντισημιτισμό να αναπτυχθεί εντός των Εργατικών. Είχε χαρακτηρίσει κατά το παρελθόν τη Χαμάς και τη σύμμαχό της Χεζμπολάχ «φίλους».

«Για όσο χρειαστεί»

Η Γιάρα, στον καταυλισμό αφότου στήθηκε πριν από τρεις μέρες, υπογραμμίζει πως οι φοιτητές σχεδιάζουν να μείνουν όσο χρειαστεί ώστε το πανεπιστήμιο να αποδεχθεί τα αιτήματά τους.

«Η πρώτη νύχτα ήταν πράγματι βροχερή, υγρή, λασπώδης», λέει.

«Όμως ειλικρινά, δεν έχει σημασία πόσο άβολο είναι για τους φοιτητές να κατασκηνώνουν στο ύπαιθρο, αυτό είναι μόνο κάτι ελάχιστο σε σχέση με τις συνθήκες τις οποίες υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα», προσθέτει.

Ένας 19χρονος φοιτητής Νομικής και Διεθνούς Ανάπτυξης, ο οποίος μέχρι τώρα δεν είχε συμμετάσχει στις διαδηλώσεις, λέει πως θέλει να πάει στον καταυλισμό αυτό το σαββατοκύριακο.

«Δεν νομίζω πως μπορώ να περιμένω μέχρι να πάρω το πτυχίο μου, επειδή οι άνθρωποι πεθαίνουν», εξηγεί ο φοιτητής που δεν θέλει να πει το όνομά του. «Είπα πως θα είμαι εκεί επειδή έχουν ανάγκη από κόσμο. Είμαι εδώ».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!