Η γιαγιά ντετέκτιβ έφυγε στα 97 της

Η Angela Lansbury πέθανε ειρηνικά στον ύπνο της
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ πάντα την ήθελα για γιαγιά μου. Την θεωρούσα καλοσυνάτη, έξυπνη, με χιούμορ και ανήσυχο πνεύμα. Όταν πριν μερικά περίπου χρόνια την είδα στην ταινία Mary Poppins returns, σε ένα μικρό ρόλο προς το τέλος, ενθουσιάστηκα. “Μα, στα 93 της παίζει ακόμα;”, σκέφτηκα.

Πέντε ημέρες πριν γιορτάσει τα γενέθλια των 97 χρόνων της, έφυγε από την ζωή σκορπίζοντας απέραντη θλίψη. Βρισκόταν στο σπίτι της στο Los Angeles κι' απ' ότι δήλωσαν τα παιδιά της έφυγε ειρηνικά στον ύπνο της.

Μέχρι τώρα ήταν υπέροχη, αστραφτερή και με μυαλό ξυράφι. Όταν την ρωτούσαν ποιο είναι το μυστικό της, απαντούσε: “Προσέχω τι βάζω στο στόμα μου, περπατάω, δεν βλέπω καθόλου τηλεόραση, ασχολούμαι με τον κήπο μου, ακούω μουσική, παίζω πιάνο, διαβάζω και λύνω σταυρόλεξα”.

νέα
Η dame Angela Brigid Lansbury, γεννήθηκε 16 Οκτωβρίου 1925 και ήταν Αμερικανίδα – γεννημένη στην Αγγλία - ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης.

Angela Lansbury 1966 στο Hollywood
Γεννήθηκε το 1925 στο Λονδίνο. Η μητέρα της Moyna Macgill ήταν ηθοποιός και ο πατέρας της Edgar Lansbury, πολιτικός στο κόμμα των εργατικών. Το 1940 προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο μεταφέρθηκε στις Η.Π.Α., όπου σπούδασε υποκριτική στην Νέα Υόρκη και το 1942 υπέγραψε συμβόλαιο με την Metro-Goldwyn-Mayer.

gaslight με την Ίνγκριτ Μπέργκμαν
Ήταν δε τόσο τυχερή που ο πρώτος της ρόλος ήταν στην ταινία του George Cukor “Εφιάλτης” (Gaslight, 1944). Η ερμηνεία της στην ταινία, όπου υποδυόταν την αδίστακτη υπηρέτρια της Ίνγκριντ Μπέργκμαν, επαινέθηκε από τους κριτικούς και της χάρισε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου. Όλοι πια μιλούσαν γι’ αυτήν από την πρώτη της κιολας εμφάνιση.

Συνέχισε να εμφανίζεται σε ταινίες της MGM, αλλά σε δευτερεύοντες ρόλους και το συμβόλαιό της έληξε το 1952. Από 'κει κι έπειτα η καριέρα της άνθισε τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο. Η ερμηνεία της στην ταινία Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας (The Manchurian Candidate, 1962) χαρακτηρίστηκε ως μια από τις καλύτερες στην καριέρα της, ενώ η ενασχόλησή της με το μιούζικαλ – τραγουδάει υπέροχα - την καθιέρωσε κατά τα μέσα της δεκαετίας του '60. Το 1966 η ερμηνεία της στο μιούζικαλ “Mame” της χάρισε πολλά βραβεία και την έκανε Gay icon.

Mame
Το μιούζικαλ Mame στο Broadway, εκτός του ότι έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία την καθιέρωσε και στο gay κοινό. Έτσι απέκτησε τον τίτλο: Gay icon!

angela lansbury Η συγγραφέας ντετέκτιβ
Κατά τη δεκαετία του '80 μεταπήδησε στο χώρο της τηλεόρασης αναλαμβάνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά Συγγραφέας ντετέκτιβ (Murder She Wrote, 1984) που προβλήθηκε για 12 χρόνια και τις χάρισε 18 υποψηφιότητες για Βραβείο Emmy - το οποίο όμως ποτέ δεν πήρε. Η σειρά έκανε τεράστια επιτυχία. “Ξέρετε γιατί είχε επιτυχία; Γιατί ποτέ δεν δείξαμε βία ή αίμα”, έχει πει η ίδια.

Mary Poppins
Το 1991 χάρισε τη φωνή της στην ταινία κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ Η πεντάμορφη και το τέρας κι έκτοτε κάνει σποραδικές κινηματογραφικές εμφανίσεις. Τελευταία της ταινία όπου έπαιξε στο τέλος για λίγα λεπτά ήταν η “Mary Poppins returns”.

Oscar
Υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου τρεις φορές για τις ταινίες Εφιάλτης (Gaslight, 1944), Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι (The Picture of Dorian Gray, 1945) και Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας (The Manchurian Candidate, 1962), ενώ τον Νοέμβριο του 2013 έλαβε Τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά της στην 7η τέχνη.

Νέα μεγάλη
Ξεχωριστή θέση στη φιλμογραφία της κατέχουν επίσης οι ταινίες: Ο αλήτης και η αμαζόνα (National Velvet, 1944), Σαμσών και Δαλιδά (Samson and Delilah, 1949), Ο γελοτοποιός του βασιλέως (The Court Jester, 1956), Πόθοι στην κάψα του καλοκαιριού (The Long, Hot Summer, 1958), Γύρω μου γκρεμίστηκαν όλα! (All Fall Down, 1962), Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου (The Greatest Story Ever Told, 1965), Έγκλημα στον Νείλο (Death on the Nile, 1978) και Η πεντάμορφη και το τέρας (Beauty and the Beast, 1991). Οι ερμηνείες της στο θέατρο της χάρισαν πέντε Βραβεία Τόνι, ενώ έχει λάβει επίσης έξι Χρυσές Σφαίρες.

Οι New York Times έχουν γράψει γι΄ αυτήν: "One of the few actors it makes sense to call beloved"


τότε και τώρα
Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως κράμα Βρετανίδας, Ιρλανδής και Αμερικάνας. Κράτησε σε όλη της την ζωή την Ιρλανδική υπηκοότητα και πάντα μιλούσε με Βρετανική προφορά.


Richard Cromwell 2
Παντρεύτηκε δυο φορές. Η πρώτη με τον ηθοποιό Richard Cromwell, όταν ήταν 19 ετών – το 1945. Την επόμενη χρονιά χώρισαν, αλλά παρέμειναν φίλοι μέχρι τον θάνατο του.

Peter Shaw 2
Το 1949 παντρεύτηκε τον επίσης ηθοποιό και παραγωγό Peter Shaw (επάνω και κάτω), έναν πανέμορφο άντρα που την αγάπησε και της έδωσε την ευτυχία μέχρι το τέλος του - το 2003. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά…

Με τα 2 αγόρια της
Η Angela Lansbury με τα δυο παιδιά της το 1957. Τον Anthony Peter (γεννήθηκε το 1952) και την Deirdre Ann (γεννήθηκε το 1953).

Το αστέρι της
Το αστέρι της Angela Lansbury στο Walk of Fame

Στην Αμερική υποστήριζε τους Δημοκρατικούς και στην Αγγλία το Εργατικό κόμμα.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!