Γκάρι Μπρούκερ : Σίγησε η φωνή του «A Whiter Shade of Pale»

Ήταν 76 ετών
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
H συγκλονιστική φωνή του Γκάρι Μπρούκερ που όλοι αγαπήσαμε στο «A Whiter Shade of Pale» των Procol Harum, σίγησε… Ήταν 76 ετών.

Ο Βρετανός μουσικός, συνέγραψε την κλασική ροκ μπαλάντα το 1967, που σηματοδότησε το «Καλοκαίρι της Αγάπης», έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το περασμένο Σάββατο.

Ο Brooker, γεννημένος στις 29 Μαΐου 1945, στο Hackney, ηγήθηκε του συγκροτήματος των Procol Harum για 55 χρόνια, ενώ έκανε περιοδείες με θρυλικούς μουσικούς όπως οι Eric Clapton, Paul McCartney και Ringo Starr.

Το 2003 αναγνωρίστηκε για τις ανθρωπιστικές προσπάθειές του με το MBE (Most Excellent Order of the British Empire) από τη Βασίλισσα της Αγγλίας.

Gary Brooker

Η φωνή και το πιάνο καθώς και οι σουρεαλιστικοί στίχοι του Γκάρι Μπρούκερ καθόρισαν το ήχο του πετυχημένου συγκροτήματός του που κυκλοφόρησαν συνολικά 13 άλμπουμ. Ήταν πάντα ο πιο εμφανίσιμος μουσικός στο σόου και έπαιζε πολλά άλλα όργανα στο στούντιο.

Gary Brooker 84

Η ιστορία τους ξεκίνησε το 1962 ως Paramounts. Κυκλοφόρησαν μια σειρά από μικρούς δίσκους και διαλύθηκαν το 1966. Ο Μπρούκερ ενώθηκε με τον στιχουργό Κιθ Ρέιντ και μαζί με τους Matthew Fisher (αρμόνιο), Dave Knights (μπάσο) Ray Royer (κιθάρα) και Bobby Harrison (ντραμς) σχημάτισαν τους Procol Harum και έβγαλαν ένα μικρό δίσκο το A Whiter Shade of Pale στην Deram που έμελλε να γίνει το εμβληματικό κομμάτι του γκρουπ.

Grand Hotel

Ντραμς έπαιξε ο σέσιον μουσικός Bill Eyden. Το τραγούδι γνώρισε θεαματική επιτυχία τόσο στην Βρετανία όσο και στην Αμερική. Οι στίχοι του ήταν μυστηριώδεις και ο ήχος του αρμόνιου βασιζόταν σε μια καντάτα του Μπαχ και ήταν μέσα στο μουσικό κλίμα της εποχής.

Το άλλο κλασικό τραγούδι του ομώνυμο πρώτου άλμπουμ τους ήταν το Conquistador

Procol Harum - Conquistador (1967)


Το 1973 όταν κυκλοφόρησαν το εξαιρετικό άλμπουμ τους Grand Hotel ήταν εγκατεστημένοι στην Αμερική, αν και η Αγγλία τους είχε δεχθεί και πάλι.

Οι συνεχείς αλλαγές μελών στην σύνθεσή τους κράτησε την μουσική των Procol Harum ζωντανή και εφευρετική σε συνδυασμό με την ηγετική φυσιογνωμία του Gary Brooker και τους στίχους του Keith Reid είχαν μια εκπληκτική πορεία με πολύ αξιόλογα άλμπουμ. Διέλυσα το 1977.

Ο Brooker ζούσε με την 53χρονη σύζυγό του, Françoise “Franky” Riedo.
Procol Harum

Procol Harum

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!