Ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια θα είναι το φετινό

Στο κόκκινο, τόσο για την Ελλάδα όσο και ολόκληρη την Ευρώπη.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Τα νέα, όπως διαβάζω είναι…καυτά.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα ζεστό στο βόρειο ημισφαίριο, γεγονός που επιφέρει πολλές και σοβαρές αρνητικές συνέπειες.

Η εκπρόσωπος του οργανισμού Κλερ Νούλις, στη Γενεύη, δήλωσε:

«Τους πρώτους μήνες του έτους, όλα έδειξαν ότι το 2020 θα ήταν μια από τις πιο ζεστές χρονιές από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις. Τα κύματα θερμότητας αυξάνονται λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Οι πόλεις και οι δήμοι πρέπει τώρα να προετοιμαστούν για την προστασία των πολιτών ακόμη κι αν η πανδημία του κορονοϊού το καθιστά δύσκολο. Και αυτό γιατί απαγορεύονται τόσο οι συναθροίσεις, όσο και η λειτουργία κλιματιστικών κάτι που δυσκολεύει αφάνταστα την αντιμετώπιση ενός κύματος καύσωνα».

Τα παραπάνω υπογραμμίζουν στις προβλέψεις τους και άλλοι μετεωρολογικοί οργανισμοί. Ανάμεσά τους η ιστοσελίδα AccuWeather. Σε μελέτη της, σημειώνεται πως όλη η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας, με εξαίρεση τις βρετανικές νήσους και το δυτικό κομμάτι της Νορβηγίας που βρέχεται από τον Ατλαντικό. Κι εκεί όμως θα έχουμε περιόδους με καταιγίδες, εξίσου επικίνδυνες και τους θερινούς μήνες.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Τζέισον Νίκολς, στην ανάλυσή του κάνει λόγο για καλοκαίρι... φωτιά, με υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία.

Υπάρχει, μάλιστα, εκτίμηση για παρατεταμένες περιόδους, όπου η θερμοκρασία θα παραμένει μεταξύ 30 και 40 βαθμών Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων και της Bόρειας Ιταλίας.

Ιδιαίτερα επικίνδυνο αναμένεται το καλοκαίρι για την Ιβηρική Χερσόνησο, για το μεγαλύτερο μέρος κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και τη Γερμανία και τη Γαλλία, με πιθανή την χαμηλή στάθμη των ποταμών και τα προβλήματα που συνεπάγονται. Το Παρίσι, η Πράγα, οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και η Βαρσοβία βρίσκονται στην «καυτή» λίστα. Το ίδιο σκηνικό αναμένεται και για τμήμα της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Φιλανδίας. Η η υπόλοιπη Σκανδιναβική Χερσόνησος αλλά και οι χώρες της Βαλτικής θα ζήσουν ένα ζεστό αλλά όχι «ακραίο» καλοκαίρι.

Στον αντίποδα οι επικίνδυνες καλοκαιρινές καταιγίδες, οι λεγόμενες “flash floods” με καταρρακτώδεις βροχές, ανέμους ακόμα και χαλάζι, λόγω και των ιδιαίτερα ξηρών συνθηκών, θα μπορούσαν να προκαλέσουν με τη σειρά τους νέα σοβαρά προβλήματα στη Δυτική Ευρώπη, ειδικά σε περιοχές της Βόρειας Γαλλίας και της Πολωνίας, αλλά επίσης στη Δανία και τη Γερμανία. Οι απότομες αυτές εναλλαγές και η βλάστηση που ακολουθεί, ορισμένες φορές λειτουργεί και ως προσάναμμα για καταστροφικές πυρκαγιές. Υπενθυμίζεται πως δύο χρόνια πριν η Σουηδία υπέφερε από τις χειρότερες δασικές φωτιές στην ιστορία της.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!