Εκκαθαριστής του Τσερνόμπιλ αυτοκτόνησε μόλις είδε τη σειρά

Ξύπνησαν άσχημες μνήμες
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
16/07/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
Ο Ναγκασχιμπάι Ζουσούποφ, ήταν ένας από τους ήρωες εκκαθαριστές - ρευστοποιητές του Τσερνόμπιλ που ανέβηκαν στη μολυσμένη οροφή του πυρηνικού αντιδραστήρα και προσπάθησαν να περιορίσουν τη ραδιενέργεια.

Ο 61χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του, στο οποίο μεγάλο ρόλο έπαιξε σύμφωνα με την 25χρονη κόρη του και η αφιερωματική σειρά της HBO στο πυρηνικό ατύχημα. Μια σειρά φαινόμενο που αναπαριστά τα γεγονότα όπως ακριβώς έγιναν εκείνο το βράδυ της 26ης Απριλίου του 1986.

Ο λόγος που τον οδήγησε στην τραγική απόφαση φέρεται να είναι η αδιαφορία που επέδειξε το κράτος απέναντί του, όταν αρνήθηκε να του παραχωρήσει ένα διαμέρισμα για να ζήσει με τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά του. Ο ίδιος ζούσε τα τελευταία χρόνια σ' ένα στενό και βρώμικο δωμάτιο ενός χόστελ στο Καζακστάν.

Τον περασμένο Ιούνιο ο Ζουσούποφ είδε το τελευταίο επεισόδιο της σειράς. Την επόμενη μέρα ανέβηκε στον πέμπτο όροφο ενός διαμερίσματος στην πόλη Ακτομπέ του Καζακστάν και βούτηξε στο κενό. Όπως είπε η κόρη του, η σειρά τού ξύπνησε όλες εκείνες τις άσχημες μνήμες που είχε βιώσει από πρώτο χέρι τότε. «Έφερε δάκρυα στα μάτια του όσο την έβλεπε. Ξύπνησαν όλες οι οδυνηρές μνήμες» δήλωσε η 25χρονη Γκοκάρ.

Ο πρόεδρος του συλλόγου των βετεράνων εκκαθαριστών του Τσερνόμπιλ, Μπακιτζάν Σάτοφ, δήλωσε από πλευράς του ότι ο 61χρονος αυτοκτόνησε επειδή η κυβέρνηση τον κορόιδεψε και ενώ έδωσε σε όλους τους εκκαθαριστές από ένα σπίτι να μένουν σε εκείνον δεν έδωσε τίποτε. «Ο σύντροφος μας που ρίσκαρε τη ζωή του για να ζήσουν όλοι, έμενε σε μια τρώγλη και παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ουδέποτε του δόθηκε ένα διαμέρισμα» ανέφερε.

Ο Ζουσούποφ ήταν από τους πρώτους που είχαν φθάσει στον πυρηνικό αντιδραστήρα για να περιορίσουν τη ραδιενέργεια. Όπως είχε δηλώσει στην τελευταία του συνέντευξη εν ζωή, «κανείς δεν μας είχε ενημερώσει γιατί πήγαμε εκεί. Εκείνη την περίοδο δούλευα ως οδηγός φορτηγού».

Επίσης από την επαφή με την ραδιενέργεια η υγεία του κλονίστηκε, «μετά το Τσέρνομπιλ η υγεία μου χειροτέρεψε». Οι φίλοι του αναφέρουν ότι υπέφερε από συχνούς πονοκεφάλους και ξαφνικές λιποθυμίες, ενώ είχαν αυξηθεί και οι επισκέψεις του στο νοσοκομείο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!