Γιώργος Ζαμπέτας - Το πρώτο μου τραγούδι

Ο Γιώργος Ζαμπέτας γεννιέται στις 25 του Γενάρη του 1925 στο Μεταξουργείο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’50 μέχρι το 1992, που αφήνει την τελευταία του πνοή, δε σταματά να εμπλουτίζει το ελληνικό τραγούδι με σπουδαίες μελωδίες και ανεπανάληπτα παιξίματα στο μπουζούκι. Για το Γιώργο Ζαμπέτα έχουν ειπωθεί και γραφτεί τόσα πολλά τα τελευταία χρόνια, από ειδικούς και μη, που νομίζω πως ότι και να γράψω, ή θα έχει επαναληφθεί ή θα είναι λίγο…

Ο Ζαμπέτας εμφανίζεται δισκογραφικά το 1953, με το τραγούδι «Σαν σήμερα, σαν σήμερα» σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη ή «Τσάντα», που τραγουδά ο Πρόδρομος Τσαουσάκης. Μέχρι το 1960 συνεργάζεται στη διακριτικά στη δισκογραφία με τραγουδιστές όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Στράτος Παγιουμτζής, η Πόλυ Πάνου, ο Πάνος Γαβαλάς, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης Αντίθετα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό συνθέσεις του ερμηνεύει ο Πέτρος Αναγνωστάκης. Είναι χαρακτηριστικό πως, τόσο εκείνη την εποχή, όσο και αργότερα, είναι πολύ μικρές έως μηδαμινές σε αριθμό τραγουδιών, οι συνεργασίες του με τα μεγάλα τραγουδιστικά ονόματα της εποχής, Καζαντζίδη, Μπιθικώτση, Αγγελόπουλο, Γαβαλά, Διονυσίου, Περπινιάδη, Λύδια, Πάνου, Γκρέυ κλπ… Την ίδια στιγμή μάλιστα, που όλοι οι υπόλοιποι συνθέτες της γενιάς του Ζαμπέτα ή λίγο μεγαλύτεροι, όπως οι Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Καλδάρας, Μητσάκης, Χιώτης, Δερβενιώτης, χρησιμοποιούν κατά κόρον τους παραπάνω τραγουδιστές.

Κύριος συνεργάτης του στους στίχους, ο σπουδαίος Χαράλαμπος Βασιλειάδης αλλά και οι Κώστας Βίρβος και Γιώργος Μητσάκης, με στίχους του οποίου γράφει το θρυλικό «Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα» με τραγουδιστή τον Μανώλη Καναρίδη.

Από το 1960 και μετά ο Γιώργος Ζαμπέτας αναλαμβάνει, συχνότατα με τεράστια επιτυχία και ρόλο τραγουδιστή. Αναφερόμενος ο ίδιος στο πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε με τη φωνή του, έχει πει πως είναι το «Αν μας σπάσουν το μπουζούκι» («Μας πήγανε πλημμέλημα, επί διαταράξει….») σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, που γράφεται το 1961 σε 45άρι Parlophone και γίνεται επιτυχία. Ένα χρόνο πριν όμως, ο Ζαμπέτας τραγούδησε σε μικρό δίσκο «Polydisc» δυο ζεϊμπέκικα σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη, τα «Αν θες φαρμάκι ρίξε μου» και «Ένας τσιγγάνος πέθανε». Τα τραγούδια δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα και, αν δε με απατά η μνήμη μου, δεν έχουν επανεκδοθεί σε Lp ή Cd. Υπάρχει βέβαια μια πιθανότητα, το «Αν μας σπάσουν το μπουζούκι» να ηχογραφήθηκε πριν από τα δυο ζεϊμπέκικα, αλλά να κυκλοφόρησε μετά, γι’ αυτό και ο Ζαμπέτας να υποστήριξε πως είναι το πρώτο του.

Από το 1964 και μετά, ο Ζαμπέτας τραγουδά τον «Μαθητή», τον «Αράπη», το «Πατέρα κάτσε φρόνιμα» και μια σειρά τραγουδιών, τα οποία κάνουν θραύση τόσο στα κινηματογραφικά πλατώ, όσο και στη δισκογραφία. Και πολύ δίκαια, λόγω του χαρακτηριστικού τρόπου ερμηνείας και της γενικότερης παρουσίας του στο πάλκο, χαρακτηρίζεται ως showman.

Στη δεκαετία του ’70 , καταθέτει μια σειρά μεγάλων δίσκων, τραγουδισμένων εξ’ ολοκλήρου με τη φωνή του, από τους οποίους πολλά τραγούδια γίνονται μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες, όπως «Που ’σαι Θανάση», «Ο πενηντάρης», «Οι θαλασσινοί», «Το σαραβαλάκι», «Μάλιστα κύριε» κλπ.

Δικαιωματικά λοιπόν, με τόσες ηχογραφήσεις και μεγάλες επιτυχίες, κατέχει, κατά τη γνώμη μου, μια περίοπτη θέση, ανάμεσα στους Έλληνες ερμηνευτές.

Οι τελευταίες ηχογραφήσεις με τη φωνή του, γίνονται το 1991, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, για τους δίσκους «Τα Ερωτικά» και «Χίλια Περιστέρια»…

Πηγές
Ιωάννας Κλειάσιου «Γιώργος Ζαμπέτας – Βίος και πολιτεία» (εκδόσεις «Ντέφι» 1997)

 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!