Η διάσημη «Διπρόσωπη» κι ο άγνωστος «Διπρόσωπος» του Αντώνη Ρεπάνη

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Μια μεγάλη επιτυχία και η λιγότερο γνωστή συνέχειά της.

Η «Διπρόσωπη» του Ρεπάνη και της Ευτυχίας


Την περίφημη «Διπρόσωπη» του Αντώνη Ρεπάνη και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, που αποτέλεσε σήμα κατατεθέν στη μεγάλη διαδρομή του ξεχωριστού λαϊκού ερμηνευτή και συνθέτη, την ξέρουν ακόμα και οι πέτρες. Ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε το 1972 σε δίσκο 45 στροφών His master’s voice (7PG 8086), έχοντας στην άλλη πλευρά το χασάπικο «Είναι η σκέψη μου τρελή» σε μουσική και ερμηνεία του Ρεπάνη και στίχους του Μιχάλη Τουτουντζή.
01.H diprosopi
Εκτός από την κυκλοφορία στο 45άρι, η «Διπρόσωπη» συμπεριλήφθηκε και στον πρώτο προσωπικό δίσκο του Ρεπάνη που κυκλοφόρησε το 1973. Παράλληλα, εκείνη την εποχή γνώρισε τουλάχιστον οκτώ επανεκτελέσεις που κυκλοφόρησαν σε 45άρια από τον Γιώργο Λαύκα, τον Μανώλη Αγγελόπουλο, τον Βαγγέλη Περπινιάδη, αλλά και λιγότερο γνωστούς ερμηνευτές όπως ο Κώστας Καραγιάννης, ο Δημήτρης Σακλάρας, ο Σταύρος Λάμπρου, ο Γιώργος Ζαφείρης και ο Γιώργος Σαρίκος. (Ο κωδικός του μικρού δίσκου του Γιώργου Λαύκα - Venus 0611 - παραπέμπει σε κυκλοφορία του δίσκου το 1971, προγενέστερη δηλαδή του Ρεπάνη. Δυστυχώς όμως δεν γνωρίζω περισσότερες σχετικές πληροφορίες).

Ο «Διπρόσωπος» του Ρεπάνη και του Άγγελου Αξιώτη


Οκτώ χρόνια μετά, ηχογραφήθηκε η κατά κάποιο τρόπο συνέχεια της «Διπρόσωπης». Ήταν «Ο διπρόσωπος», ένα καμηλιέρικο ζεϊμπέκικο σε μουσική του Αντώνη Ρεπάνη και στίχους του Άγγελου Αξιώτη, που ηχογραφήθηκε από τον Ρεπάνη και συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «Εγώ σ’ αγάπησα» που κυκλοφόρησε το 1980 από τη General Gramophone, τη μικρή δισκογραφική εταιρεία που βρήκαν στέγη τόσο ο Ρεπάνης, όσο και άλλοι λαϊκοί δημιουργοί, όπως ο Θόδωρος Δερβενιώτης και ο Κώστας Βίρβος στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Ο δίσκος περιλάμβανε δώδεκα τραγούδια σε μουσική του Ρεπάνη και στίχους των Άγγελου Αξιώτη, Τάσου Οικονόμου, Σωτήρη Τσενέ, Ηλία Πολυδώρου, Ράνιας Βαλάση και Χαρούλας Πετράκη.
02.Repanis diprosopos

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates