Ο Μπιθικώτσης τραγουδά το «Βράχο βράχο»!

(ΣΠΑΝΙΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ) Μια ανέκδοτη ζωντανή ηχογράφηση σε ένα από τα «θρυλικά» του Μίκη, από το αρχείο του Παναγιώτη Κουνάδη.

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος θυμάται…

Τον Μάιο του 2009 κυκλοφόρησε το 9ο τεύχος του μουσικού περιοδικού «Όασις». Ένα από τα πολλά και ενδιαφέροντα θέματα ήταν κι ένα άρθρο του σταθερού συνεργάτη του περιοδικού Λευτέρη Παπαδόπουλου, για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Έγραφε τότε, μεταξύ άλλων, ο «Πρόεδρος»:

«Αλλά, βέβαια, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, όσο κι αν δεν ήθελε να το παραδεχτεί άμεσα ο ίδιος, τη μεγάλη του δόξα την χρωστάει στον Μίκη Θεοδωράκη. Ο Μίκης τον σημάδεψε με το ιδιοφυές βλέμμα του και τον κάλεσε να τραγουδήσει τον ιστορικό “Επιτάφιο” του Γιάννη Ρίτσου. Ο Μίκης τον διάλεξε για να ερμηνεύσει τη “Ρωμιοσύνη” και το “Άξιον Εστί”. Ο Μίκης του έγραψε αναρίθμητα έξοχα τραγούδια όπως είναι ο “Καημός”, το “Βράχο, βράχο”, κ.λπ.»
LEFTERIS
Η πρώτη σκέψη που έκανα διαβάζοντας το άρθρο ήταν: «Μα τόσα και τόσα τραγούδια του Μίκη έχει πει ο Μπιθικώτσης, τον “Καημό” διάλεξε να αναφέρει, που είπε πρώτα ο Καζαντζίδης; Κι αυτό το “Βράχο βράχο” τι είναι πάλι; Μάλλον μπέρδεψε τους “καημούς” ο “πρόεδρος”».

Από την άλλη όμως σκέφτηκα: «Λες να το ‘χει πει ποτέ ο Μπιθικώτσης και να ‘χει δίκιο;».

«Πότε μάνα θα σε δω» στο Παρκ…


Τον Ιούνιο του ’62, στο περιθώριο της μουσικής επιθεώρησης «Όμορφη πόλη», που παιζόταν στο «Παρκ» σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη, με κείμενα του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ) και του Μίκη Θεοδωράκη και τραγούδια του Θεοδωράκη σε στίχους Μποστ, Δημήτρη Χριστοδούλου, Ερρίκου Θαλασσινού και του Άκου Δασκαλόπουλου, διοργανώθηκε στο «Παρκ» μια ειδική, τιμητική βραδιά για τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος ήταν στο σανατόριο, αφού είχε υποτροπιάσει τότε μια παλιά φυματίωση.

Στην εκδήλωση τραγούδησαν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Γιάννης Βογιατζής και η Ντόρα Γιαννακοπούλου, η μουσική επιμέλεια ήταν του Γιάννη Διδίλη, πιανίστα και σταθερού συνεργάτη του Μίκη και μπουζούκια έπαιξαν ο Κώστας Παπαδόπουλος με τον Λάκη Καρνέζη. Ο Μίκης παραβρέθηκε στο «Παρκ», «σκαστός» από το νοσοκομείο, αλλά δεν διηύθυνε την ορχήστρα…

Ένα από τα κομμάτια που τραγούδησε ο Μπιθικώτσης στην εκδήλωση, επαληθεύοντας, κατά κάποιο τρόπο, τις μνήμες του Λευτέρη Παπαδόπουλου, ήταν το «Βράχο βράχο τον καημό μου», το περίφημο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη και του Δημήτρη Χριστοδούλου, από τον κύκλο «Πολιτεία Α’», που είχαν πρωτοηχογραφήσει ο Στέλιος Καζαντζίδης με την Μαρινέλλα και τον Μανώλη Χιώτη στο μπουζούκι τον Μάρτη του 1961.

Το «Βράχο, βράχο» στο ραδιόφωνο


52 χρόνια μετά, στις 16 Νοεμβρίου 2014, σε μια από τις εκπομπές του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» στους 105,5 fm, ο φίλος ραδιοφωνικός παραγωγός Αλέξης Βάκης παρουσίασε μια σπάνια, ανέκδοτη ηχογράφηση από αυτή την εκδήλωση, με τον Μπιθικώτση να τραγουδά το «Βράχο, βράχο», από το αρχείο του άοκνου ερευνητή του λαϊκού τραγουδιού Παναγιώτη Κουνάδη, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του, με αφορμή την επανίδρυση του ιστορικού Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής (Σ.Φ.Ε.Μ.). Την ηχογράφηση πραγματοποίησε με ερασιτεχνικά μέσα κάποιος θεατής της εκδήλωσης.

Λίγες μέρες μετά, στις 3 Δεκεμβρίου 2014, ο Αλέξης Βάκης, μαζί με τον ξεχωριστό ερμηνευτή Ανδρέα Καρακότα ήταν φιλοξενούμενοι στην εκπομπή μου «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο» στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης στους 100,6, για ένα αφιέρωμα στον Κώστα Παπαδόπουλο, με αφορμή τρεις εμφανίσεις τους στη μουσική σκηνή «Πριγκηπέσα» της Θεσσαλονίκης. «Ζηλεύοντας» την εκπομπή του Βάκη με τον Παναγιώτη Κουνάδη, ζήτησα από τον Αλέξη να μου παραχωρήσει την ηχογράφηση του «Βράχο βράχο» με τον Μπιθικώτση για να ακουστεί και από την εκπομπή μου. Όπως και έγινε και τον ευχαριστώ και πάλι από εδώ…

Τη σπάνια αυτή ηχογράφηση από το αρχείο του Παναγιώτη Κουνάδη μπορείτε να ακούσετε στο video που ακολουθεί. Εμείς την αφιερώνουμε εξαιρετικά σε όσους την ανάρτησαν στο youtube, λίγο καιρό μετά τη μετάδοσή της από την εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει το... ωδείο» και, όπως συνηθίζεται στη σημερινή εποχή του clopy paste, χωρίς την αναγραφή της αρχικής «πηγής» και των σχετικών πληροφοριών…

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates