Χρήστος Λεοντής - Χελιδών ηδομένη

Μία υπέροχη και μοναδική έκδοση, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε περιεχόμενο, με τίτλο Χρήστος Λεοντής «Χελιδών ηδομένη…», κυκλοφόρησε από το Μετρονόμο σε βιβλίο (54 σελίδων), CD και DVD.
Πρόκειται για την παρουσίαση τού «Αριστοφανικού μέρους» της παράστασης «Χελιδών ηδομένη… και τραγούδια ευφρόσυνα!», που ο Λεοντής έδωσε στο Ηρώδειο τον Αύγουστο του 2005, στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ. Πέντε μουσικές ενότητες από τις κωμωδίες του Αριστοφάνη Αχαρνής, Σφήκες, Ιππής, Πλούτος, Ειρήνη παρουσιάζονται στο DVD και στο CD σε άριστη ηχογράφηση και εικόνα.

Οι πέντε αυτές μουσικές ενότητες είναι αποτέλεσμα της εκ νέου ανασύνθεσης και επεξεργασίας του συνθέτη στη μουσική και τα τραγούδια των κωμωδιών τού Αριστοφάνη, που έγραψε για τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης, (Αχαρνής, Ειρήνη, Πλούτος), του Εθνικού Θεάτρου (Ιππής), και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης (Σφήκες).

Το σκληρό εξώφυλλο της έκδοσης κοσμείται από μία υπέροχη ζωγραφιά του Διονύση Φωτόπουλου από την Ειρήνη του Αριστοφάνη για την παράσταση του Κάρολου Κουν.

Όμως και άλλες ζωγραφιές και σκίτσα του Διονύση Φωτόπουλου, του Δημήτρη Μυταρά, του Κάρολου Κουν, του Κυριάκου Ρόκου, της Μαργαρίτας Μαρασίδου, του Αντώνη Κυριακούλη, μαζί με φωτογραφίες από την παράσταση του Ηρωδείου αλλά και τις θεατρικές παραστάσεις αυτών των κωμωδιών, ολοκληρώνουν το εικαστικό μέρος της έκδοσης. Τα κείμενα του βιβλίου, όπως και όλοι οι στίχοι των τραγουδιών είναι γραμμένα σε Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.

Ο ενθουσιασμός και η αντιμετώπιση αυτής της εργασίας από το κοινό, αποτυπώνονται στα δημοσιεύματα του τύπου της εποχής που παρουσιάστηκε. Περίπου εκατό πρόσωπα συνέβαλαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου, τα οποία και αναγράφονται στο βιβλίο. Ανάμεσά τους ο Κωνσταντίνος Ρήγος (σκηνοθεσία, χορογραφία), ο Σπύρος Παπαδόπουλος (παρουσίαση), οι τραγουδιστές Πέτρος Δαμουλής, Δώρος Δημοσθένους, Γιάννης Κούτρας, Μαρία Σουλτάτου, Ιωάννα Φόρτη, η μικτή Χορωδία τού Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κηφισιάς υπό την διεύθυνση του Θανάση Αρβανίτη, δεκαεπταμελής ορχήστρα, το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, η Σοφία Παντουβάκη (σκηνικά, κοστούμια), ο Χρήστος Τσαγάκης και Χρήστος Λεοντής (τηλεοπτική σκηνοθεσία).

Η καλλιτεχνική διεύθυνση, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας είναι του Χρήστου Λεοντή.

Αυτή η ξεχωριστή έκδοση, που κυκλοφορεί σε βιβλιοπωλεία και δισκοπωλεία, απευθύνεται στον καθένα, κάθε ηλικίας και αποτελεί ένα πολύτιμο απόκτημα.

Δεν έχω διαβάσει μέχρι σήμερα δελτίο τύπου που να παρουσιάζει αρνητικά το προϊόν που διαφημίζει… Κάτι τέτοιο θα ήταν άλλωστε τελείως εξωπραγματικό… Ο λόγος που το παρέθεσα παραπάνω αυτούσιο, είναι γιατί το δελτίο λέει, περίπου, αυτά που ήθελα να γράψω κι εγώ, μετά από τις ακροάσεις του δίσκου του Χρήστου Λεοντή.

Μια έκδοση - κόσμημα, που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστούμε την εποχή που βγήκε και τις συνθήκες που επικρατούν γύρω μας στην τέχνη και στην κοινωνία γενικότερα… Mου άρεσαν πολύ τα σχόλια του Σπύρου Παπαδόπουλου, ανάμεσα στα τραγούδια, που δίνουν πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα έργα και την εποχή που πρωτοπαρουσιάστηκαν. Κι ένα ακόμα θετικό στοιχείο που βρήκα είναι πως, αν όχι όλα, αρκετά από τα τραγούδια μπορούν να λειτουργήσουν και αυτόνομα, ανεξάρτητα από την παράσταση. Το μόνο που θα ήθελα ακόμα είναι να εκδίδονταν και το δεύτερο μέρος της συναυλίας (που πριν από μερικά χρόνια παρουσιάστηκε σε μαγνητοσκόπηση από την ΕΡΤ) με τα λαϊκά τραγούδια του Λεοντή, με τον Μανώλη Μητσιά και τον Δημήτρη Μητροπάνο. Εκεί, αν δεν απατώμαι ακούστηκε και ο Έρωτας αρχάγγελος σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου με τον Μητροπάνο.

Έχει τύχει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, ν’ ακούσω ή να βρεθώ και ο ίδιος σε συζητήσεις επί συζητήσεων, ψάχνοντας «τις πταίει» για την κρίση που μαστίζει την ελληνική δισκογραφία. Το παράνομο κατέβασμα στο Internet, οι πλανόδιοι πωλητές, οι εφημερίδες, η υπερτιμολόγηση, ή το ίδιο το επίπεδο των τραγουδιών; Διαβάζοντας, ακούγοντας και βλέποντας αυτή την έκδοση του Μετρονόμου, αναρωτιέμαι: «Αν πριν από 10-15 χρόνια όλες οι μεγάλες εταιρείες προχωρούσαν σε παρόμοιες εκδόσεις, όσον αφορά το μουσικό περιεχόμενο αλλά και ολόκληρο το συνοδευτικό πακέτο (εξώφυλλο, βιβλίο, κείμενα, φωτογραφίες κλπ), θα είχαμε φτάσει σήμερα σ’ αυτό το σημείο;» Και φυσικά μ’ αυτή τη σκέψη μου, δεν ακυρώνω το σύνολο της μουσικής παραγωγής… Αναλογιζόμενος όμως την πληθώρα των εκδόσεων των cd’s, σκέφτομαι πως παρόμοιες εκδόσεις μ’ αυτή του Μετρονόμου αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», ή αλλιώς δείχνουν σαν «τη μύγα μες στο γάλα»…

Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στο Θανάση Συλιβό που παλεύοντας ανάμεσα στους «δεινοσαύρους» της δισκογραφίας και του μουσικού τύπου, κατάφερε τόσο με το περιοδικό Μετρονόμος, όσο και με τις εκδόσεις δίσκων & βιβλίων, όχι μόνο να επιπλεύσει αλλά και να γίνει σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του καλού ελληνικού τραγουδιού και της τέχνης γενικότερα.

Τα 33 κομμάτια του cd είναι:


1. Ποιο έργο να διαλέξουμε - Χορωδία (Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή)

ΑΧΑΡΝΗΣ 1976 (Μετάφραση: Λεωνίδας Ζενάκος)

2. Προοίμιο – Σπύρος Παπαδόπουλος
3. Είσοδος των τράγων - Οργανικό
4. Χορός των τράγων - Οργανικό
5. Προοίμιο – Σπύρος Παπαδόπουλος
6. Όμορφο πόχεις πρόσωπο – Γιάννης Κούτρας
7. Εγώ μια φορά – Πέτρος Δαμουλής, Γιάννης Κούτρας
8. Καλότυχος – Πέτρος Δαμουλής

ΣΦΗΚΕΣ 1992 (Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος)

9. Προοίμιο – Σπύρος Παπαδόπουλος
10. Ακούστε λοιπόν – Δώρος Δημοσθένους, Πέτρος Δαμουλής, Χορωδία (Μετάφραση: Ε. Μπελιές, Χ. Λεοντής, Μ. Αυγέρης)
11. Κάβουρες - Οργανικό
12. Χρήσιμοι δε θα ’ναι πια – Μαρία Σουλτάτου, Χορωδία
13. Ήρωα γειτονικέ μου - Γιάννης Κούτρας, Πέτρος Δαμουλής
14. Μα ω! συνομήλικε – Γ. Κούτρας, Ι. Φόρτη, Π. Δαμουλής, Χορωδία
15. Διόλου μη φοβάσαι – Πέτρος Δαμουλής, Γιάννης Κούτρας

ΙΠΠΗΣ 1991 (Μετάφραση: Νίκος Σφυρόερας)

16. Προοίμιο – Σπύρος Παπαδόπουλος
17. Προφινάλε- Έξοδος - Οργανικό
18. Παλλάδα Αθηνά – Ιωάννα Φόρτη, Χορωδία
19. Ποσειδώνας – Γ. Κούτρας, Δ. Δημοσθένους, Π. Δαμουλής, Χορωδία
20. Λένε μωρέ – Μαρία Σουλτάτου

ΠΛΟΥΤΟΣ 1994

21. Προοίμιο – Σπύρος Παπαδόπουλος
22. Από έρωτα πεθαίνω – Γιάννης Κούτρας, Χορωδία (Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή)
23. Η γίδα – Πέτρος Δαμουλής, Χορωδία (Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή)
24. Κίρκη θα γίνω – Μαρία Σουλτάτου, Πέτρος Δαμουλής, Γιάννης Κούτρας (Στίχοι: Γιώργης Γιατρομανωλάκης)
25. Χάι χάι – Δώρος Δημοσθένους (Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή)

ΕΙΡΗΝΗ 1977 (Μετάφραση: Κώστας Βάρναλης)

26. Προοίμιο – Σπύρος Παπαδόπουλος
27. Ειρήνη πολυσέβαστη – Γ. Κούτρας, Δ. Δημοσθένους, Π. Δαμουλής, Μ. Σουλτάτου, Ι. Φόρτη, Χορωδία
28. Χαίρε – Δ. Δημοσθένους, Γ. Κούτρας, Μ. Σουλτάτου, Χορωδία
29. Άγια μέρα – Ιωάννα Φόρτη, Χορωδία
30. Πώς σιχαίνομαι τις μάχες – Πέτρος Δαμουλής
31. Στους Θεούς να ευχηθούμε – Γ. Κούτρας, Δ. Δημοσθένους, Χορωδία
32. Υμέναιος – Γ. Κούτρας, Δ. Δημοσθένους, Π. Δαμουλής, Μ. Σουλτάτου, Ι. Φόρτη
33. Κάντε γρήγορα - Γ. Κούτρας, Δ. Δημοσθένους, Π. Δαμουλής, Μ. Σουλτάτου, Ι. Φόρτη

Τα περιεχόμενα του dvd


1. Είσοδος του Χορού
2. Καλησπέρα σας
3. Είσοδος των Τράγων
4. Αχαρνής
5. Σφήκες
6. Ιππής
7. Πλούτος
8. Ειρήνη
9. Τίτλοι τέλους

Η διεύθυνση παραγωγής έγινε από το Χρήστο Λεοντή ενώ η επιμέλεια της έκδοσης από το Θανάση Συλιβό.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates