Το κόκκινο 45άρι του Μανώλη Λιδάκη

(ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ - ΑΚΟΥΣΤΕ) 4 ξεχωριστά λαϊκά τραγούδια που κυκλοφόρησαν «αλά παλαιά» σε δίσκο 45 στροφών.
Το κόκκινο 45άρι του Μανώλη Λιδάκη Φωτογραφία: NDP Photo Agency
12/09/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Μανώλης Λιδάκης «Στην κόψη»


Σαν τα παλιά τα χρόνια τα καλά, πριν από ένα μήνα περίπου, κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό, αριθμημένων και υπογεγραμμένων αντιτύπων, σε κόκκινο βινύλιο, ένας μικρός δίσκος, που παίζει στις 33 στροφές, με τέσσερα τραγούδια με ερμηνευτή τον Μανώλη Λιδάκη. Ο τίτλος του δίσκου είναι «Στην κόψη» και προέρχεται από το ομώνυμο τραγούδι σε μουσική του Βασίλη Κορακάκη και στίχους του Πάρη Μήτσου, που υπογράφει στιχουργικά και τα υπόλοιπα τρία τραγούδια. Οι μουσικές στα τραγούδια αυτά είναι του Μανώλη Λιδάκη, του Χρήστου Βιδινιώτη και του Βασίλη Κορακάκη.
Lidakis Kopsi1 MIKRI
1. Αχ! και ν’ αλλάζαμε καρδιές (Μανώλης Λιδάκης – Πάρης Μήτσου)
2. Ο προορισμός (Χρήστος Βιδινιώτης – Πάρης Μήτσου)
3. Στην κόψη (Βασίλης Κορακάκης – Πάρης Μήτσου)
4. Η χαρακιά (Βασίλης Κορακάκης – Πάρης Μήτσου)
Lidakis Kopsi2 MIKRI
Πρόδρομος του δίσκου (η διάθεση του οποίου γίνεται με προπαραγγελίες), ήταν το τραγούδι «Στην κόψη» που ακούστηκε για πρώτη φορά ζωντανά (σε διαφορετική εκτέλεση από το δίσκο) στις 2 Μαρτίου 2018, στην ενότητα «Τα γούστα μας», στην εκπομπή του Πάρη Μήτσου «Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα» στο Attica Tv. Έπαιξαν μπουζούκι ο Βασίλης Κορακάκης, κόντρα μπάσο ο Άγης Παπαπαναγιώτου και κιθάρα ο Αντώνης Ξηντάρης.

(Με αυτό το τραγούδι μάλιστα έκλεισε η εκπομπή μου «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο», στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις 7 του Μάρτη, στην οποία ήταν καλεσμένος ο Μανώλης Λιδάκης, για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση).

Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν με τη συνοδεία λαϊκής ορχήστρας, με τον Μανώλη Λιδάκη στο τραγούδι και τους μουσικούς να παίζουν «μια κι έξω» στο studio. Οι ενορχηστρώσεις των τραγουδιών είναι των συνθετών τους, που έπαιξαν στις ηχογραφήσεις μαζί με μια ομάδα ξεχωριστών μουσικών:

Βασίλης Κορακάκης: μπουζούκι, μπαγλαμά (3, 4), φωνή (4)
Χρήστος Βιδινιώτης: μπουζούκι (2), μπαγλαμά (2)
Θοδωρής Στούγιος: μπουζούκι
Άγης Παπαπαναγιώτου: κιθάρα
Παναγιώτης Τσίτσικας: κοντραμπάσο
Τάσος Αθανασιάς: ακορντεόν, πιάνο (1, 3, 4)
Στράτος Σαμιώτης: κρουστά (1, 3)
Διονύσης Λιβάνης: πιάνο (2)

Η ηχογράφηση και οι μίξεις έγιναν από το Γιώργο Φραγκέλη στο Studio «Sound House», ενώ η επιμέλεια παραγωγής έγινε από τον Μανώλη Λιδάκη και τον Πάρη Μήτσου.

Με αυτό το δισκάκι, με τα τέσσερα πολύ ωραία λαϊκά τραγούδια, η «Δίκτυο Ltd» του Πάρη Μήτσου εγκαινιάζει τη σειρά «Κόκκινα βινύλια». Ελπίζουμε η ανταπόκριση από το κοινό να είναι αυτή που αξίζει στην προσπάθεια και στα ίδια τα τραγούδια, έτσι ώστε να υπάρχει η ανάλογη συνέχεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates