Το «Βουνό» συναντά το «Dust in the wind»

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» ΤΟΥΣ) Δεκάδες επανεκτελέσεις έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα το θρυλικό «Βουνό», το ζεϊμπέκικο του Λουκά Νταράλα και του Βαγγέλη Πρέκα…
Καίτη Γκρέυ στην πρώτη εκτέλεση του, Μαρίκα Νίνου, Πόλυ Πάνου, Μαρινέλλα, Ρίτα Σακελλαρίου, Γιάννης Πουλόπουλος, Γιώργος Νταλάρας και ο ίδιος ο Λουκάς είναι κάποιοι από αυτούς που ηχογράφησαν το τραγούδι… Πολύ πρόσφατα, άκουσα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και διαφορετικές προσεγγίσεις στο κομμάτι αυτό, μέσα από το νέο δίσκο του κιθαρίστα Βασίλη Καναρά, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του «Καθρέφτη» με τίτλο «Cosmos guitar» και 17 κομμάτια από όλο τον κόσμο, διασκευασμένα για κλασική κιθάρα. Ανάμεσά τους και ένας από τους ύμνους της rock μουσικής, το «Dust in the Wind» που πρωτοηχογραφήθηκε το 1977 από το αμερικάνικο progressive rock συγκρότημα των Kansas και κυκλοφόρησε στο άλμπουμ του γκρουπ «Point of Know Return».

Τα κομμάτια του δίσκου:


1) Hellas: Improvisation – Hassapikos Politikos (Ταξίμι - Χασάπικος Πολίτικος ή Μακελάρικος) (Anonymous) (Διασκευή: Γιώργος Σιωράς)
2) Hellas: The mountain – Zeimpekikos (Το βουνό-Ζεϊμπέκικος) (Loukas Ntaralas-Evaggelos Prekas) (Διασκευή: Γιώργος Σιωράς)
3) Russia: Priakha (Υφάντρα) (Mikhail Timofeevich Vyssotsky)
4) Japan: Sakura (Κερασιά) (Yoquihiro Yokoh)
5) Peru: Virgines del Sol (Παρθένες του Ήλιου) (Jorge Bravo de Ruedo) (Διασκευή: Jesus Castro-Balbi)
6) Argentina: Chiquilin de Bachin (Astor Piazzola) (Διασκευή: Cacho Tirao)
7) Brasil: Valsa sem home (Badden Powel de Akivo)
8) Brasil: Samba (Anonymous)
9) Venezouela: Duerme mi Tripon (Νανούρισμα) (Otilio Galindez) (Διασκευή: Luis Zea)
10) Puerto Rico: El Coqui (Jose Ignatio Quinton) (Διασκευή: Juan Sorroche Fraticelli)
11) USA: Summertime (George Gershwin) (Διασκευή: Jerry Willard)
12) USA: Dust in the wind (Kansas) (Διασκευή: Βασίλης Καναράς)
13) Spain: Tarantas (Fuente y caudal) (Paco de Lucia)
14) France: Sous le ciel de Paris (Hubert Girand- Jean Drejak) (Διασκευή : Βασίλης Καναράς)
15) Hellas: Palaiogenes (Παλαιογενές) (Kostas Hatzopoulos)
16) Hellas: Finale (Giannis Iliopoulos)
17) Hellas: Rachel’s song (Vangelis Papathanassiou) (Διασκευή: Πέτρος Πολίτης)

Η ηχογράφηση και το mastering έγιναν στο Power Studio από τον Γιώργο Στρατάκη. Tις κιθάρες κατασκεύασαν οι Manuel Contreras και Γιάννης Παλαιοδημόπουλος. Η φωτογράφηση έγινε από τον Σπύρο Φλουράκη και τα εξώφυλλα από τον Γρηγόρη Ηλιόπουλο. Πρόκειται για μια δουλειά που δεν απευθύνεται μόνο στους λάτρεις της κλασικής κιθάρας. Ένας δίσκος που, μάλλον, ακούγεται καλύτερα κατά μόνας και αποτελεί το καλύτερο φάρμακο για μια σύντομη απόδραση στην ηρεμία, μέσα από την πολύβουη καθημερινότητα. Έχουν ενδιαφέρον τα σχόλια στο ένθετο του cd που συνοδεύουν το κάθε τραγούδι, από τα οποία μεταφέρω αυτά που αναφέρονται στα δυο πρώτα ελληνικά τραγούδια:

1) Ταξίμι - Χασάπικος Πολίτικος ή Μακελάρικος
Εξαγνιστικός χορός ψυχικής εξισορρόπησης των εκδοροσφαγέων. Στην Κωνσταντινούπολη αποτελούσε χορευτική μίμηση μάχης με την πρώτη σειρά να κρατάει μαχαίρια και τη δεύτερη να μην κρατάει όπλα.

2) Ζεϊμπέκικος - Το Βουνό
Σύνθεση του Λουκά Νταράλα (1927-1977) σε στίχους Ευάγελλου Πρέκα. Χορός της απώτερης αρχαιότητος, αφιερωμένος στη λατρεία του Διός, σε εννέα χρόνους και οκτώ βήματα. Οι Παγκρατιστές, πριν τους αγώνες, κατά την επάλειψη του σώματος με έλαιον, έψαλλαν τον Ζεϊμπέκικο.

Ο Βασίλης Καναράς γεννήθηκε στο Καρποχώρι Καρδίτσας το 1959. Σπούδασε κιθάρα με τους Γεράσιμο Μηλιαρέση, Γιάννη Ηλιόπουλο, Βαγγέλη Μπουντούνη, Βαγγέλη Ασημακόπουλο και Κώστα Κοτσιώλη (Δίπλωμα κιθάρας) και θεωρητικά με τον Γιώργο Σιωρά (Πτυχίο Αρμονίας). Έλαβε ενεργά μέρος σε πολλά σεμινάρια με καθηγητές όπως οι Jesus Castro-Balbi, Hubert Kappel, Leo Brouwer, Wolfgang Lendle, Roberto Aussel, Abel Carlevaro, Thomas Muller Pering.

Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει με διάφορα σύνολα μουσικής δωματίου σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμπράξει με την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (Ηρώδειο-Μέγαρο) καθώς επίσης και με την Συμφωνική Ορχήστρα «Νικόλαος Μάντζαρος» με την οποία ερμήνευσε το κονσέρτο για κιθάρα του Heitor Villa Lobos και το κονσέρτο Αndaluz του Joaquin Rodrigo. Ηχογράφησε με το κουιντέτο «Έψιλον» το δίσκο «Των αγγέλων οι κιθάρες» που περιέχει τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου σε λόγιες μεταγραφές για πέντε κιθάρες. Από το 1987 ως το 2005 δίδαξε ανελλιπώς στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας του Βόλου. Είναι καθηγητής κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης, στο Διεθνές Ωδείο και στο Παναρμόνιο Ωδείο. Μαθητές του έχουν διακριθεί σε Πανελλήνιους και Διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας έχοντας κερδίσει πάνω από εκατό βραβεία.

Στο ένθετο του cd ο Βασίλης Καναράς σημειώνει: Το cd αυτό είναι μια μουσική περιήγηση σε πολλές χώρες του κόσμου. Αποφάσισα να μην παίξω τα «καθιερωμένα» του χώρου μου ως κλασσικού κιθαριστή αλλά να κάνω το δικό μου μουσικό ταξίδι. Επέλεξα να συμπεριλάβω κάποια από τα πιο όμορφα κομμάτια παραδοσιακής μουσικής διαφόρων χώρων που είχα παίξει κατά καιρούς. Κομμάτια που για μένα αντιπροσωπεύουν σημαντικές εμπειρίες και αναμνήσεις.

Βασίλης Καναράς - Άνοιξη 2013

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates