Ηλίας Κατσούλης – «Φεύγουν τα Τραγούδια»

Η σειρά δίσκων Άξιος Λόγος με πρωταγωνιστές έλληνες στιχουργούς παρουσιάζει τον 4ο δίσκο της σε νέα δισκογραφική στέγη αλλά πάντα με την
επιμέλεια παραγωγής του Μιχάλη Κουμπιού και του Γιώργου Νταλάρα. Ένα μουσικό μνημόσυνο, σε ένα δημιουργό που έζησε διακριτικά και προσέφερε ουσιαστικά τραγούδια στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι μέσα από συνεργασίες που είχε με μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες, συχνά ετερόκλητους, συνθέτες και τραγουδοποιούς με τους οποίους συμπορεύτηκε.


Όσο κουραστική κι αν φαίνεται η αναφορά των ονομάτων δεν μπορούμε αποφύγουμε την παράθεση των πολυπληθών συντελεστών του άλμπουμ «Φεύγουν τα Τραγούδια».


Τα 13 άσματα
μελοποίησαν οι: Γιώργος Αρσενίδης, Ηρακλής Βαβάτσικας, Αλέξης Βάκης, Γιάννης Γερογιάννης, Παναγιώτης Γιατράκος, Τάσος Γκρους, Παντελής Θαλασσινός, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Μιχάλης Κουμπιός, Ηλίας Λιούγκος, Κώστας Μπραβάκης, Νίκος Τάτσης, Μιχάλης Τερζής και τραγούδησαν οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Παντελής Θαλασσινός, Λιζέτα Καλημέρη, Αρετή Κετιμέ, Χάρης Μακρής, Δημήτρης Μπάσης, Γιώργος Νταλάρας, Μπάμπης Στόκας, Ασπασία Στρατηγού, Πασχάλης Τερζής, Μάρθα Φριντζήλα.


Πλήθος μουσικών και ενορχηστρωτών αναφέρονται στο καλαίσθητο φυλλάδιο του CD. Στα περισσότερα «παίζουν» οι Παναγιώτης Γιατράκος και Νίκος Μέρμηγκας, σε δύο ο Γιώργος Νταλάρας και ο Παντελής Θαλασσινός στο δικό του τραγούδι


Το «Φεύγουν τα τραγούδια» είναι ένας δίσκος που ξεκίνησε να ηχογραφείται πριν φύγει από τη ζωή ο Ηλίας Κατσούλης, κι όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου «...Για ότι συμβαίνει εδώ είχε τον πρώτο λόγο, όπως συνέβη και με τους άλλους τρεις δίσκους αυτής της σειράς, όπου πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι οι στιχουργοί».


Δυστυχώς όμως οι περισσότερες ηχογραφήσεις έγιναν ερήμην του βασικού πρωταγωνιστή αυτού του CD με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στο τελικό αποτέλεσμα.


Παρόλα αυτά το συνολικό άκουσμα είναι χορταστικό και ενδιαφέρον. Μέσα στο «αρνητικό κλίμα» της εποχής που διανύουμε και την γενικότερη δισκογραφική κάμψη το «Φεύγουν τα Τραγούδια» είναι μια ουσιαστική και ευχάριστη, καλών προθέσεων, νέα κυκλοφορία.


Στα συν του δίσκου η επανεμφάνιση, μετά από καιρό, του Νίκου Τάτση και του Γιώργου Γερογιάννη και οι δροσερές ερμηνείες από τις γυναικείες φωνές που συμμετείχαν.


Τελειώνοντας την ακρόαση θέλησα να ξανακούσω την κελαριστή φωνή Αρετή Κετιμέ στο τραγούδι του Ηλία Λιούγκου που το στόλισε με νότες από το σαντούρι της...


 

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates