Η «Αλλαγή εποχής» του Γεράσιμου Ανδρεάτου

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ) Τα καινούργια τραγούδια του Χρήστου Παπαδόπουλου και του Κωνσταντίνου Στρατή με ερμηνευτή τον Γεράσιμο Ανδρεάτο.

Ένα «νυχτερινό ταξίδι» με καινούργια τραγούδια


Στα τέλη του 2018 κυκλοφόρησε από το Ogdoo Music Group μια από τις πιο πρωτότυπες δισκογραφικές δουλειές της περασμένης χρονιάς και όχι μόνο. Νομίζω πως ο δίσκος «Αλλαγή εποχής», με τα επτά καινούργια τραγούδια του Χρήστου Παπαδόπουλου σε στίχους του γιατρού Κωνσταντίνου Στρατή, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας διαδρομής για τον Γεράσιμο Ανδρεάτο (το γιατί θα το εξηγήσω παρακάτω). Το δίσκο συμπληρώνουν δυο ξεχωριστά οργανικά του Χρήστου Παπαδόπουλου.

Η ενορχήστρωση έγινε από τον Σταμάτη Χρήστου και τον Χρήστο Παπαδόπουλο και στη «Φαντασμαγορία» από τον Κώστα Αγέρη.
01.ANDREATOS ALLAGH EPOXHS

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Άστο να πάει
2) Αγάπες σαν τα στάχυα
3) Σαν πέφτει η νύχτα
4) Τόση αγάπη
5) Θυμάται η αγάπη πρώτη
6) Φαντασμαγορία (Ορχηστρικό)
7) Καληνύχτα
8) Νυχτερινό ταξίδι (Ορχηστρικό)
9) Στην πιο βαθιά σου φυλακή

Μαζί με τον Χρήστο Παπαδόπουλο που έπαιξε κιθάρες και μπουζούκια, έπαιξαν ο Σταμάτης Χρήστου (πλήκτρα), ο Γιώργος Μπαϊρακτάρης (μπάσο), ο Κωνσταντίνος Ρήγας (κρουστά), ο Περικλής Παπαδόπουλος (κλασική κιθάρα), ο Αστέριος Πούφτης (βιολοντσέλο), ο Κώστας Αγέρης (ποντιακή λύρα) και ο Βασίλης Σούκας (βιολί). Η ηχογράφηση έγινε στο studio «Χάριν Ευφωνίας», το mastering έγινε από τον Αντώνη Τζώρτζη, το σχέδιο εξωφύλλου είναι της Ελένης Ζαβέρδα, οι φωτογραφίες της Αγγελικής Παπαϊωάννου και το artwork της Μαρίλης Κόλια.

«Χαίρομαι πολύ για αυτά τα τραγούδια»


Συζητώντας με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο στο πλαίσιο μιας συνέντευξης που δημοσιεύθηκε στο Ogdoo.gr λίγες ημέρες πριν την κυκλοφορία του δίσκου, αναφερθήκαμε, όπως ήταν επόμενο στη συνεργασία του με τον Χρήστο Παπαδόπουλο και τον Κωνσταντίνο Στρατή:

Γεράσιμε θα ήθελα καταρχάς να μας πεις δυο λόγια για το νέο τραγούδι και το δίσκο. Τι θα περιλαμβάνει;
O τίτλος του δίσκου είναι «Αλλαγή εποχής» και του τραγουδιού «Άστο να πάει». Περιλαμβάνει τραγούδια που, κατά τη γνώμη μου, υπογραμμίζουν την αξία του Χρήστου σαν «στιβαρού» λαϊκού δημιουργού και φωτίζουν την πιο εσωστρεφή πλευρά του. Ιδανικό στήριγμα οι στίχοι του Στρατή. Χαίρομαι πολύ για αυτά τα τραγούδια, που με εκφράζουν απόλυτα αυτή την εποχή!

Πώς προέκυψε η νέα συνεργασία με τον Χρήστο Παπαδόπουλο; Πριν από δυόμιση χρόνια είχες τραγουδήσει ένα τραγούδι του στο δίσκο «Ανάσες» του Κωνσταντίνου Στρατή. Είχατε συνεργαστεί και παλαιότερα ή τότε έπεσε ο «σπόρος» της δημιουργίας του νέου δίσκου;
Ενθουσιαστήκαμε και οι τρείς τότε με αυτό το τραγούδι! Ήταν η πρώτη δισκογραφική συνεργασία και με τους δύο. Τίτλος τραγουδιού «Σαν πέφτει η νύχτα». Εννοείται ότι υπάρχει στο δίσκο με άλλη ενορχήστρωση και ερμηνεία.

Είχε τύχει να παρακολουθήσεις τις θρυλικές εμφανίσεις των «Παιδιών της Πάτρας», ιδρυτικό μέλος των οποίων ήταν ο Χρήστος Παπαδόπουλος, στο «Χάραμα» της Πάτρας;
Όχι στη «χρυσή εποχή» τους, αλλά μερικά χρόνια αργότερα, το 1990, τραγουδήσαμε μαζί στο «Χάραμα». Και δυο χρόνια αργότερα στο «Νοτούρνο» στην Αθήνα. Μου άρεσαν πολύ γιατί είχαν φρεσκάδα, ταλέντο και ενθουσιασμό και μας ξανασύστησαν τον λαϊκό τρόπο διασκέδασης.

Έχεις «ζηλέψει» τραγούδια του Χρήστου Παπαδόπουλου, που θα ήθελες να τραγουδήσεις εσύ;
Μου αρέσει πολύ το «Φίλα με» σε στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη, το «Εγώ γιορτάζω πάντα όταν πονάω» με λόγια της Σώτιας Τσώτου και επίσης το «Αρχιπέλαγος» και πάλι του Μπαλαχούτη, που αρχικά ήταν να το τραγουδήσω εγώ. Θεωρώ τον Χρήστο πολύ ταλαντούχο δημιουργό και οι επιτυχίες του μόνο τυχαίες δεν είναι. Επίσης έχει ένα μοναδικό και σπουδαίο τρόπο που παίζει μπουζούκι που τον χαρακτηρίζει!

Θα ’θελα να μου πεις δυο λόγια για τη γνωριμία σου με τον Κωνσταντίνο Στρατή, αλλά και για τον ίδιο τον γιατρό - στιχουργό.
Τον γνώρισα όπως προείπα με αφορμή την ερμηνεία μου στο τραγούδι του βιβλίου του «Ανάσες». Είναι ένας αξιαγάπητος άνθρωπος με ένα χαμόγελο γεμάτο καλοσύνη και εξυπνάδα. Δεν προλαβαίνω να του πω δυο σκέψεις μου και σε λίγο μου στέλνει σε μήνυμα δυο τραγούδια! Είναι δημιουργικότατος, με δικό του στυλ γραφής, πρωτότυπο! Ήταν δίπλα μας όλες τις μέρες που γράφαμε στο στούντιο. Τον ενδιαφέρει και τον εκφράζει ιδιαίτερα η καλλιτεχνική του φύση!

Λίγα λόγια για εννιά λαϊκές μπαλάντες


Κρατώ μια φράση από το δελτίο τύπου, που περιγράφει εύστοχα το κλίμα αυτής της δουλειάς: «Συνδυάζει με επιτυχία το λαϊκό ήχο με την τρυφερότητα της κλασικής μπαλάντας». Αυτό εννοούσα όταν έγραψα στον πρόλογό μου για μια πρωτότυπη δισκογραφική δουλειά, που σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας διαδρομής για τον τραγουδιστή. Οι μελωδίες, μετά τις πρώτες ακροάσεις, απομνημονεύονται από τον ακροατή, ενώ οι στίχοι πραγματεύονται, κατά το μεγαλύτερο μέρος, τη μοναξιά μετά από ένα χωρισμό ή μια ερωτική απογοήτευση, αλλά με πιο ποιητική έκφραση.

Νομίζω πως τα στοιχεία που διαφοροποιούν αυτό το δίσκο, με προηγούμενους ολοκληρωμένους δίσκους του Γεράσιμου Ανδρεάτου, είναι η λιτή ενορχήστρωση σε συνδυασμό με τις χαμηλότονες και λυρικότερες ερμηνείες του ερμηνευτή.

Στην «Αλλαγή πορείας» τα έξι από τα εννέα τραγούδια είναι στο ρυθμό του ζεϊμπέκικου (το ένα «κουτσό»), αλλά όλα είναι ενορχηστρωμένα με διαφορετικό τρόπο, από αυτόν που συνηθίζεται σε σύγχρονα λαϊκά τραγούδια, με τα μπάσα και τα κρουστά σε δεύτερη μοίρα και με τα έγχορδα (κιθάρες, μπουζούκια, βιολοντσέλο) «μπροστά». Βέβαια, στη μεγάλη διαδρομή του στη δισκογραφία, που πλησιάζει αισίως τα τριάντα χρόνια, ο Ανδρεάτος έκανε πάντα τέτοιου είδους «ανοίγματα», με πειράματα ή απόπειρες που δεν ήταν στο ύφος των κλασικών λαϊκών του Κορακάκη ή του Νικολόπουλου με τα οποία καθιερώθηκε. «Ανοίγματα» που δεν ξέφευγαν όμως από ένα τραγούδι - συμμετοχή σε δίσκο συνθέτη ή τραγουδιστή ή ενός - δυο τραγουδιών σε προσωπικούς του δίσκους και ποτέ σε επίπεδο ολόκληρου δίσκου…

«Στο φίλο μου…»


Στον συνοδοιπόρο, φίλο και γνώστη του καλού λαϊκού τραγουδιού, τον Γεράσιμο τον Ανδρεάτο, που τραγουδάει πρώτα με την ψυχή του και μετά με το μυαλό. Και στο γιατρό τον φίλο μου τον Κωνσταντίνο, που μπορεί να μην συναντήθηκαν οι δρόμοι μας τότε στην Πάτρα, αλλά η ζωή όφειλε και φρόντισε, να ανταμώσουν τελικά τα βήματά μας.

Χρήστος Παπαδόπουλος

Στον Χρήστο τον Παπαδόπουλο, τον άνθρωπο που μπόρεσε να μαζέψει το ασταμάτητο πνεύμα του σε εννιά μουσικές και να βγει αυτό το cd της καρδιάς μας. Και στον φίλο μου τον γιατρό τον Κωνσταντίνο τον Στρατή, που χωρίς να χυθεί στάλα αίμα, χειρούργησε τέλεια το μέσα μας με τους στίχους του.

Γεράσιμος Ανδρεάτος

Στον φίλο τον Χρήστο τον Παπαδόπουλο, αυτόν τον ιδιαίτερο και ξεχωριστό δημιουργό του λαϊκού τραγουδιού, που πάντα θα θυμίζει τα ωραιότερα χρόνια της ζωής μου, τα φοιτητικά μου χρόνια στην Πάτρα. Και στον Γεράσιμο τον Ανδρεάτο, που είχα την τιμή και την χαρά, πρώτα να κάνω φίλο μου και μετά συνταξιδιώτη σ’ αυτό το ταξίδι.

Κωνσταντίνος Στρατής

Στη λίστα που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates