Το ροκ αριστούργημα που κυκλοφόρησε σαν σήμερα

Σαν σήμερα, στις 24 Μαρτίου του 1973, κυκλοφόρησε ένα από τα πιο επικά άλμπουμ της ροκ μουσική που η μουσική και εμπορική του αξία είναι διαχρονική.
23/03/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αναφέρομαι στο «Dark Side Of The Moon» των Pink Floyd.

Με βάση πιθανότατα το κομμάτι «If» του Roger Waters από το «Atom Heart Mother», που ήταν και το πιο πετυχημένο του δίσκου που προηγήθηκε, μια συγκινησιακά υποτιμημένη έκθεση του φόβου για μια πιθανή διανοητική κατάρρευση, το «Dark Side Of The Moon» είχε σαν κεντρικό θέμα τη διανοητική και συγκινησιακή, κατεργασμένη από τις καθημερινές μέσα στο κοινωνικό σύνολο ερήμωση πιέσεις του φόβου της αποτυχίας, των γηρατειών, της φτώχειας, της μοναξιάς και πίσω απ’ όλα αυτά την παραμονεύουσα τρέλα.

Όλοι οι στίχοι είχαν την υπογραφή του Roger Waters με σαφή αντίθεση της αποφυγής της πραγματικότητας, του ρομαντισμού και των διαστημικών ταξιδιών, θέματα που αποτελούν τη βάση του συγκροτήματος και εμφάνιζαν την μια κατανόηση της καθημερινής πίεσης. Τα οργανικά κομμάτια του άλμπουμ ήταν εξέλιξη των μουσικών ιδεών των Pink Floyd. Ένα ροκ αριστούργημα.
Pink Floyd at studio 1973
Το άλμπουμ είχε απρόσμενη επιτυχία, τόσο στη Μεγάλη Βρετανία, όσο και στην Αμερική και μέσα σε δύο χρόνια πούλησε περισσότερα από 4 εκατομμύρια αντίτυπα! Παρέμεινε στους καταλόγους του Billboard μέχρι το 1988 για πάνω από 700 βδομάδες.

To 2017 ήταν στο Τοπ-10 των πιο εμπορικών δίσκων βινυλίου, καταλαμβάνοντας την 8η θέση με 54.000 αντίτυπα (σφραγισμένες καινούργιες κόπιες). Σήμερα οι πωλήσεις του είναι από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών.

Αξίζει να αναφερθεί η κριτική του «Los Angeles Free Press» από την περιοδεία του «Atom Heart Mother» την οποία πήραν μαζί τους οι Pink Floyd στο στούντιο για να γράψουν το «Dark Side Of The Moon»:

«Η μαγεία των Pink Floyd έγκειται στο ότι μπορούν να κάνουν τα φρικιά να κάτσουν κάτω και ν’ ακούσουν. Και αυτό δεν είναι κάτι εύκολο. Ήταν φανερό ότι αρκετοί από τους 3.700 ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί, είχαν πάει να τριπάρουν… Όταν όμως άρχισε να ρέει στην αίθουσα ο ήχος, ο κόσμος ήταν αναγκασμένος να υποταχθεί προκειμένου να εκτιμήσει το θέαμα. Από το σημείο αυτό, ήταν μια τίμια συναυλία με το κοινό στις θέσεις του να ΑΚΟΥΕΙ».
Dark Side of the Moon
Το «Dark Side Of The Moon» ηχογραφήθηκε στα περίφημα Abbey Road Studios από την 1η Ιουνίου 1972 μέχρι τον Ιανουάριο του 1973. Το συγκρότημα χρησιμοποίησε τις πιο εξελιγμένες τεχνικές που είχαν χρησιμοποιηθεί έως τότε σε ροκ άλμπουμ. Εκτός από τα κλασικά όργανα, χρησιμοποίησαν και ήχους όπως ο ήχος ενός τεχνικού να τρέχει μέσα στο στούντιο (κομμάτι On the Run), παλιά ξυπνητήρια (Time) κ.α.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates