Δήμος Μούτσης - «Μαρτυρίες» (1974)

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO ME MΗΤΣΙΑ & ΓΑΛΑΝΗ & ΗΧΗΤΙΚΟ) Δήμος Μούτσης: «Είναι μεγάλη ικανοποίηση για μένα, να παρουσιάσω σ’ αυτό το δίσκο τις δέκα λαϊκές μου Μπαλάντες, τις Μαρτυρίες, μιας δύσκολης εποχής που όλοι μας περάσαμε».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στις 26 Φεβρουαρίου του 1946 γεννιέται στα Δουμπιά της Χαλικιδικής ο Μανώλης Μητσιάς. Το 1967 ξεκινά η δισκογραφική του καριέρα με δυο συνθέσεις του Ανδρέα Πρέζα, συνεργάτη του εκείνης της εποχής, που κυκλοφορούν σε δίσκο 45 στροφών χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Η είσοδός του στη δισκογραφία γίνεται ουσιαστικά το 1969, όταν με την «Ελευσίνα» συναντιέται με το Δήμο Μούτση, συνθέτη με τον οποίο θα συνυπάρξουν αρκετές φορές στη δεκαετία του ’70.


Μια από αυτές γίνεται το 1974, όταν αμέσως μετά τη μεταπολίτευση κυκλοφορούν στην Columbia οι «Μαρτυρίες», ένας εξαιρετικός δίσκος σε μουσική του Μούτση και στίχους Μάνου Ελευθερίου, Γιάννη Λογοθέτη, Γιώργου Χρονά, Βαρβάρας Τσιμπούλη και του ίδιου του συνθέτη και τραγουδιστές το Μανώλη Μητσιά, τη Βασιλική Λαβίνα, σε μια από τις πρώτες δισκογραφικές της συμμετοχές και το Χρήστο Λεττονό.


Τα τραγούδια του:
1) Επιστράτευση, 20 Ιουλίου ‘74 (Στίχοι Γ.Λογοθέτη) Μανώλης Μητσιάς
2) Μαρτυρίες (Μ.Ελευθερίου) Βασιλική Λαβίνα
3) Γιούπι γιούπι γεια (Γ.Χρονά) Χρήστος Λεττονός
4) Τούτο το βράδυ (Δ.Μούτση) Βασιλική Λαβίνα
5) Το γράμμα της Δευτέρας (Γ.Λογοθέτη) Μανώλης Μητσιάς
6) Καταζητούνται (Γ.Χρονά) Χρήστος Λεττονός
7) Δεν έχει πια ζωή (Μ.Ελευθερίου) Βασιλική Λαβίνα
8) Απ' το κέντρο διερχομένων (Β.Τσιμπούλη) Μανώλης Μητσιάς
9) Θυμάσαι στην Ελλάδα (Γ.Λογοθέτη) Βασιλική Λαβίνα
10) Με ξένο διαβατήριο (Γ.Λογοθέτη) Μανώλης Μητσιάς


Η παραγωγή έγινε από το Γιώργο Μακράκη και η ηχογράφηση στα στούντιο της Columbia με ηχολήπτη τον Τάκη Φιλιππίδη. Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας είναι του συνθέτη, που στο οπισθόφυλλο του δίσκου σημειώνει:


«Είναι μεγάλη ικανοποίηση για μένα, να παρουσιάσω σ’ αυτό το δίσκο τις δέκα λαϊκές μου Μπαλάντες, τις Μαρτυρίες, μιας δύσκολης εποχής που όλοι μας περάσαμε….


Τον καιρό που τις έγραφα δεν φανταζόμουν ότι θα φτάναν πιο πέρα από μερικούς φίλους μου, που μ’ άκουγαν σπίτι μου να τις τραγουδάω καμιά φορά. Η συμμετοχή του Μητσιά οπωσδήποτε θετική. Η Λαβίνα κι ο Χρήστος ο Λεττονός ήταν μαζί μου από τότε κι έζησαν τα τραγούδια αυτά σχεδόν από τη γέννησή τους. Έτσι χωρίς καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια και με τη λιτότητα που τα τραγουδάνε κάθε βράδυ μαζί μου στη ΛΗΔΡΑ, τραγούδησαν και στο δίσκο αυτό μερικά απ’τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια
».

Δήμος Μούτσης.


Αν και τα τραγούδια είχαν γραφτεί πολύ πριν, ήταν αδύνατο να κυκλοφορήσουν. Δυστυχώς όμως, την εποχή που εκδόθηκε αυτός ο δίσκος, μέσα στην πληθώρα των πολιτικών τραγουδιών της εποχής και ιδιαίτερα αυτών του Μίκη Θεοδωράκη, δεν ακούστηκε ιδιαίτερα. Είναι χαρακτηριστικό πως κι ο ίδιος ο συνθέτης στις κατά καιρούς συνεντεύξεις του- σε όσες τουλάχιστον έχω παρακολουθήσει- δεν αναφέρεται σ’ αυτή τη δουλειά, που περιέχει εξαιρετικές στιγμές… Θα ξεχώριζα το τραγούδι με τους στίχους του Γιάννη Λογοθέτη «Επιστράτευση 20 Ιουλίου ‘74» που περιγράφει όσο πιο ανάγλυφα γίνεται τα συμβάντα εκείνων των ημερών, με την επιστράτευση που ακολούθησε μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.


Δυο από τα τραγούδια αυτά, τα «Δεν έχει πια ζωή» και «Τούτο το βράδυ» τα ηχογράφησε το 1977 και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο δίσκο της «Απλά τραγούδια», ενώ το «Το τούτο το βράδυ» συμπεριλήφθηκε στο cd με τη Ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του Δήμου Μούτση στο Ηρώδειο το 1999, τραγουδισμένο από τη Δήμητρα Γαλάνη.


Σε συνέντευξη που μου παραχώρησε ο Μανώλης Μητσιάς το Γενάρη του 2009, αναφερθήκαμε και στις «Μαρτυρίες»:
Στη δεκαετία του ’70 υπάρχει μια σειρά δίσκων όπως οι «Μαρτυρίες» του Δήμου Μούτση, το 1974, που ενώ είχαν καλό υλικό, δεν έτυχαν ανάλογης αποδοχής από το κοινό. Αργότερα αποσύρθηκαν, άλλοι δίσκοι βγήκαν σε cd, άλλοι δεν βγήκαν…

Οι «Μαρτυρίες» πήγαν στράφι από κακή εκτίμηση του Μούτση, διότι τις έβγαλε ακριβώς στη μεταπολίτευση τη μέρα που είχε αρθεί η απαγόρευση για τον Θεοδωράκη. Και του είχε πει η εταιρεία «μην το κάνεις τώρα γιατί όλη η Ελλάδα περιμένει πώς και πώς να ακούσει Θεοδωράκη επτά χρόνια». «Όχι, εγώ θέλω να το βγάλω τώρα» είπε. «Θα περάσει απαρατήρητος» του είπαν…. Γι’ αυτό πέρασε απαρατήρητος. Αυτό είναι, όχι τίποτα άλλο. Είναι καταπληκτικός δίσκος με ωραία τραγούδια.


Οι «Μαρτυρίες» κυκλοφόρησαν και σε cd, αρκετά δυσεύρετο κι αυτό σήμερα, όπως και το βινύλιο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!