4 τραγούδια του Χατζιδάκι με την ορχήστρα του Τόλη Χάρμα

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ) 4 άγνωστες εκτελέσεις τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι με την ορχήστρα μπουζουκιών του Τόλη Χάρμα.

Σαν σήμερα…


Στις 22 Μαΐου 2008 έφυγε από τη ζωή ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους του παλιού λαϊκού τραγουδιού. Ο συνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής και μουσικός Τόλης Χάρμας (Απόστολος Χαρμαντάς το πραγματικό του όνομα), γεννήθηκε το 1918 στο Λεωνίδιο της Πελοποννήσου και ξεκίνησε την καριέρα του το 1943 στην Κόρινθο, ενώ από το 1945, μαζί με τη σύζυγό του Λίτσα δημιούργησαν το «Ντούο Χάρμα», για να τραγουδήσουν στη συνέχεια κάποιους από τους σημαντικότερους λαϊκούς συνθέτες, σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες… Ο Τόλης Χάρμας υπηρέτησε το λαϊκό τραγούδι παίζοντας στα πάλκα, μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

«Τα παιδιά του Πειραιά» και 3 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι


Το 1960, μετά την παγκόσμια επιτυχία που γνώρισαν τα περίφημα «Παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζιδάκι, από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν, ο Τόλης Χάρμας με την ορχήστρα του ηχογράφησαν τα «Παιδιά του Πειραιά» («Les enfants du Piree») και την «Προδοσία» ή «Έγινε παρεξήγηση» («La trahison»), με ερμηνεύτρια την Λόλα Τσουκάτου, μαζί με δυο οργανικά του Μάνου Χατζιδάκι.

(Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τόλης Χάρμας ήταν παρών, παίζοντας κιθάρα στην ορχήστρα, στο μεγάλο γλέντι που στήθηκε στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Κάρλτον» στις Κάννες, μετά την προβολή της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή» τον Μάιο του 1960).
1.Tolis Harmas1 LOGO
Οι δυο ορχηστρικές συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι που ηχογραφήθηκαν με την ορχήστρα μπουζουκιών του Τόλη Χάρμα ήταν το «La rencontre dans la rue» και το «La promenade». Αν είναι σωστά τα στοιχεία μου, το πρώτο δεν έχει ξανακουστεί σε κάποιο δίσκο του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ η μελωδία του δεύτερου προέρχεται από την ταινία «Το κλωτσοσκούφι» (σε σενάριο Αλέκου Σακελλάριου και στίχους Ντίνου Δημόπουλου).
2.Tolis Harmas2 LOGO
Όσον αφορά τις εκδόσεις που επισημάναμε, τα τέσσερα τραγούδια κυκλοφόρησαν από την Fontana τόσο σε 45άρια δισκάκια extended play στη Γαλλία και στη Σουηδία. «Τα παιδιά του Πειραιά» με το «La rencontre dans la rue» κυκλοφόρησαν επίσης σε 45άρι στη Γαλλία, ενώ και τα τέσσερα τραγούδια εντάχθηκαν λίγο αργότερα στο δεκάιντσο lp «Un dimanche au Piree - chants et danses des tavernas Grecques», που κυκλοφόρησε στο εξωτερικό με δέκα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.
3.Tolis Harmas3 LOGO
4.Tolis Harmas LOGO
Στο video μπορείτε να ακούσετε τα τέσσερα τραγούδια από το extended play δισκάκι που κυκλοφόρησε στη Σουηδία.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates