«Οι χαρταετοί» του Μίκη Θεοδωράκη

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO ΜΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ - ΚΑΡΝΕΖΗ & ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΕ ΖΑΜΠΕΤΑ) Καθαρά Δευτέρα σήμερα και ένα από τα πιο γνωστά έθιμα της ημέρας είναι το πέταγμα των χαρταετών.

Ένα έθιμο που το 1963 έδωσε τον τίτλο σε ένα κομμάτι που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης για τις ανάγκες του θεατρικού έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η γειτονιά των αγγέλων». Το έργο ανέβηκε στις 4 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς στο θέατρο «Κοτοπούλη-Ρεξ», με σκηνικά, κοστούμια Βασίλη Φωτόπουλου και χορογραφίες Βαγγέλη Σειληνού. Στους βασικούς ρόλους η Τζένη Καρέζη, ο Νίκος Κούρκουλος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Δημήτρης Νικολαΐδης, η Αλίκη Ζωγράφου, η Ζωή Φυτούση κ.α. Εκεί πρωτοεμφανίζεται ουσιαστικά σαν τραγουδιστής και ο Γιάννης Πουλόπουλος, ενώ ο Γιώργος Ζαμπέτας «κεντάει» με το μπουζούκι του πάνω στις μελωδίες του Θεοδωράκη. Ο δίσκος με τα τραγούδια της παράστασης κυκλοφορεί από την Columbia και περιέχει τέσσερα τραγούδια και έξι ορχηστρικά θέματα. Ανάμεσά τους και «Οι χαρταετοί», που μαζί με την «Πενιά» και το «Χασαποσέρβικο» αποτέλεσαν μια τριλογία, η οποία επανήλθε εκατοντάδες φορές από τότε στις επιλογές του συνθέτη σε συναυλίες αλλά και στη δισκογραφία. Σε αυτή την πρώτη εκτέλεση εκτός του Ζαμπέτα έπαιζαν ο Γιάννης Διδίλης, πιάνο, ο Ανδρέας Ροδουσάκης, μπάσο και ο Μπάμπης Μαλλίδης, κιθάρα.


Ανάμεσα στις πάμπολλες εκτελέσεις που ακολούθησαν, ξεχωρίζει μια ζωντανή ηχογράφηση, που αποτυπώθηκε και δισκογραφικά το 1995 στη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα με την ορχήστρα Metropole της Ολλανδίας, από τις συναυλίες αφιέρωμα στο διεθνή κινηματογράφο και στο Μίκη Θεοδωράκη, που δόθηκαν στο Ηρώδειο στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου του 1995, στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του συνθέτη. Μπουζούκια έπαιξαν ο Λάκης Καρνέζης με τον Κώστα Παπαδόπουλο. Η συναυλία μεταδόθηκε σε μαγνητοσκόπηση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ ο δίσκος κυκλοφόρησε σε δυο εκδόσεις από την Εmi Classics. Μια σε διπλό βινύλιο και cd και μια σε μονό cd με τίτλο «Tribute to Mikis Theodorakis».


VIDEO: «Χαρταετοί», & «Χασαποσέρβικο» (Μίκη Θεοδωράκη) με την Metropole ορχήστρα της Ολλανδίας. Σόλο μπουζούκι Λάκης Καρνέζης, Κώστας Παπαδόπουλος. Ζωντανή ηχογράφηση στο Ηρώδειο το Σεπτέμβρη του 1995. (Αρχείο Θανάση Γιώγλου)

 

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates