Σταύρος Σιόλας & Μάγδα Βαρούχα: «Ότι είναι αληθινό, αγγίζει και συγκινεί»

Οι δύο ερμηνευτές και δημιουργοί με αφορμή τις παραστάσεις τους στο «Σταυρό του Νότου»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Σταύρος Σιόλας άλλοτε γράφοντας μουσική και στίχο κι άλλοτε μόνο με την πρώτη του ιδιότητα έχει καταθέσει ξεχωριστά τραγούδια που αγαπήθηκαν και δείχνουν να κερδίζουν την μάχη με το χρόνο. Γεγονός δύσκολο στους σύγχρονους δισκογραφικούς καιρούς. Και σαν ερμηνευτής έχει το δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Για τη Μάγδα Βαρούχα εδώ και μερικά χρόνια ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για μα προικισμένη και αισθαντική ερμηνεύτρια. Και σαν δημιουργός έχει καταθέσει όμορφα δείγματα γραφής.

Οι παραστάσεις τους στο «Σταυρό του Νότου» με σύνθημα μια στροφή από την πρώτο δισκογραφικό σμίξιμό τους, «Ξέρω μια χώρα πάνω απ’ τα σύννεφα, χωρίς σημαία και δίχως σύνορα / Εκεί οι μόνοι στους δρόμους χύνονται, μ’ άσπρα μαντήλια ζευγάρια γίνονται». γέννησαν τη συζήτηση που ακολουθεί.

Γνωρίζεστε χρόνια;
Σταύρος: Γνωριζόμαστε εδώ και τρία περίπου χρόνια που κυκλοφόρησε το τραγουδι που γράψαμε για τη Μάγδα εγώ κι ο Σταύρος Σταύρου «Ξέρω μια χώρα»

Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε επί σκηνής;
Σταύρος: Ναι είναι η πρώτη φορά εκτός από κάποια στιγμή που είχαμε βρεθεί καλεσμένοι και οι δυο στην Τεχνόπολη σε μια επετειακή συναυλία του Σταύρου του Νότου.
Μάγδα: Ναι! Και νιώθω ότι δεν θα σταματήσουμε εδώ..

Γιατί σμίγετε τώρα;
Σταύρος: Γιατί τώρα προέκυψε η ιδέα του παραγωγού και κοινού μας συνεργάτη Νίκου Μακράκη να ενωθούμε επί σκηνής και μας φάνηκε και των δυο φυσικό επακόλουθο της δισκογραφικής συνεργασίας μας. Εγώ χρειαζόμουν ούτως η άλλως μια γυναικεία φωνή για να εμπιστευτώ τα ουκ ολίγα ντουέτα που έχω κυκλοφορήσει και η Μάγδα τα αγκάλιασε και τα έκανε δικά της όπως θα διαπιστώσετε στη σκηνή του Σταυρού!
Μάγδα: Τόλμησα να «ενοχλήσω» πρώτη το Σταύρο, γιατί ένιωθα ότι μπορεί να μας ενώσει κάτι πολύ δυνατό ως καλλιτεχνικό ζευγάρι. Ήθελα να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής, αυτή της επιστροφής μας στις σκηνές και στην αγκαλιά του κόσμου.

Ποια είναι τα «υλικά» της παράστασης;
Σταύρος: Εμείς, οι φωνές μας, τα τραγούδια μας τα τραγούδια που αγαπάμε, οι μουσικοί, η καλή μας διάθεση, η αγάπη μας για το τραγούδι κι η ανάγκη μας για επαφή με το κοινό!
Μάγδα: Τα τραγούδια μας. Η χημεία που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα μας αλλά και με όλο το σχήμα, αλλά και οι φωνές μας, οι οποίες δένουν τόσο όμορφα. Κατά τη διάρκεια του live, έχω μια αίσθηση ότι κυλάει σαν νερό η μια μέσα στην άλλη.
Siolas image low res
Τι εκτιμά ο ένας στον άλλον; Ποια τα «ατού» και ποια τα «αρνητικά»;
Σταύρος: Η Μάγδα είναι ένα γοητευτικό πλάσμα πάνω και κάτω απ τη σκηνή και αποπνέει ρομαντισμό και ευαισθησία, ενώ μοιάζει εύθραυστη όσο και αποφασιστική, ιδίως όταν πιάνει την κιθάρα της και τραγουδάει τα τραγούδια της γιατί είναι και δημιουργός! Τα αρνητικά της είναι νωρίς να τα επισημάνω με σιγουριά.
Μάγδα: Ο Σταύρος είναι μοναδικός δημιουργός. Όλα τα τραγούδια του έχουν ξεχωριστή προσωπικότητα, λες και είναι γραμμένα από άλλον άνθρωπο, άλλη εποχή, σε άλλη ζωή. Το ότι κανένα δε θυμίζει κάποιο άλλο, μέσα σε τόσες επιτυχίες, το θεωρώ τρομερό ταλέντο. Ο Σταύρος διαθέτει ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ και το εκτιμώ πολύ. Δείχνει ευστροφία και αντίληψη. Μου αρέσει η αισθητική του και βρίσκω πολύ όμορφο το ότι είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμος, δοτικός και πρόθυμος να βοηθήσει για το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό δε συμβαίνει σε όλες τις συνεργασίες. Αρνητικό δεν μπορώ να βρω, ίσως ότι έχει αυτή την ξεχωριστή φωνή, που τραγουδάει εκεί ψηλά, και τις δικές μου νότες, και ψάχνω τρύπα να κρυφτώ. Αστειεύομαι φυσικά. Αυτό, είναι ένα ακόμα «όπλο» του!

Η χώρα πλέον είναι αλλιώτικη από αυτή που ξέρατε πριν τον κορονοϊό;
Μάγδα: Η χώρα είναι φοβισμένη, διχασμένη αλλά και εξαντλημένη για νέες περιπέτειες. Ο κόσμος είναι το θέμα να μην αλλάξει. Όσο μπορεί να κρατηθεί γερά στα πόδια και τις αξίες του. Να παραμένει αισιόδοξος και να αντιμετωπίζει με χαμόγελο την κάθε μέρα που ξημερώνει.

Η μοναξιά μεγαλώνει ή οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά;
Σταύρος: Η μοναξιά μεγαλώνει. Ο φόβος αποστασιοποιεί τους ανθρώπους και η διαχείριση της πανδημίας προκαλεί σύγχυση αλλά και διχασμό στην κοινωνία.
Μάγδα: Εγώ νομίζω πως οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά. Πάντα τα δύσκολα μας ενώνουν. Φαινομενικά απομακρυνόμαστε, όμως πιστεύω ότι πλέον μας ενώνουν πολλά περισσότερα από όσα μας χωρίζουν. Και ας θέλουν να φαίνεται το αντίθετο…

Πόσο διαφορετική είναι η κατάσταση στο χώρο του τραγουδιού;
Σταύρος: Στο χώρο του τραγουδιού και του θεάματος γενικότερα δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια ως προς την βιωσιμότητα των παραστάσεων όπως είναι λογικό εφ όσον μειώνεται σημαντικά η προσέλευση του κόσμου.
Μάγδα: Επιστρέψαμε με λαχτάρα αλλά και με μικρή επιφύλαξη, προσπαθώντας να κάνουμε την αρχή για την επιστροφή του τραγουδιού στην καθημερινότητα μας. Δεν είναι εύκολο, ο κόσμος είναι τρομαγμένος και απρόβλεπτος. Τα θεάματα προσπαθούν να βρουν ξανά τον τρόπο επικοινωνίας με το κοινό. Όλο αυτό, είναι διαφορετικό και πρωτόγνωρο, από μόνο του. Όμως, θα ανακτήσουμε πάλι κάθε επικοινωνία και κάθε αίσθηση μαγείας που χαρίζει η μουσική.

Δημιουργείτε και οι δύο, όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας επηρεάζουν τη ματιά σας, αποτυπώνονται στα πονήματά σας;
Σταύρος: Αποτυπώνονται αλλά στη δίκη μου περίπτωση με έμμεσο τρόπο και σε δεύτερο χρόνο γιατί τραγούδια με άμεση αναφορά στην τρέχουσα επικαιρότητα μου φαινόντουσαν πάντα καιροσκοπικά και εφήμερα. Προτιμώ να προσφέρω διαφυγή μέσα από τα τραγούδια μου και όχι να επισημαίνω τη δυσάρεστη πραγματικότητα.
Μάγδα: Σίγουρα. Κάθε ερέθισμα είναι αφορμή για σκέψη και έμπνευση. Αν δεν μας επηρεάζει η ίδια η ζωή; Τότε ποιος;

Υπάρχουν «μυστικά» για γεννηθεί ένα τραγούδι που θα αγγίξει πολλούς ακροατές;
Σταύρος: Ναι να αφορά και να συγκινεί πρωτίστως εσένα. Το να κυνηγάς να εκφράσεις το αίσθημα ενός τρίτου η ενός συνόλου χωρίς να μιλάς για σένα είναι σα να κυνηγάς την ουρά σου.
Μάγδα: Εγώ δεν έχω τέτοια «μυστικά» για να είμαι ειλικρινής. Γράφω αυθόρμητα, όπως νιώθω, όσα νιώθω, και προσπαθώ να κάνω τις σκέψεις μου εικόνα που ζουν κρυμμένες σε μελωδίες. Ότι είναι αληθινό, αγγίζει. Η αίγλη της αλήθειας είναι αυτή. Ακούγοντας ένα τραγούδι, ζεις κάτι που έχει σκεφτεί ένας άλλος για εσένα, σα να ήταν κρυμμένος μέσα στο σώμα σου.

Τι σε κεντρίζει σε έναν στίχο για να τον ντύσεις με μουσική;
Σταύρος: Η πρωτοτυπία και η ευρηματικότητα μιας αυθεντικής γλώσσας σε θεματολογία που με αφορά και αποτυπώνεται σε ένα στίχο που είναι δουλεμένος τόσο ώστε να είναι στεγανός!

Στα τραγούδια που δημιουργείς γράφεις πρώτα το στίχο και μετά τη μουσική ή αντίστροφα;
Μάγδα: Δεν έχω συγκεκριμένο τρόπο γραφής. Πολλές φορές μουρμουρίζω πρώτα τη μελωδία που γυρίζει στο κεφάλι μου, και πετάω τυχαίους στίχους, απλά για να μπορώ να καταγράψω την «έμπνευση». Στη συνέχεια, δημιουργώ παράλληλα, τη σωστή εικόνα - στίχους πάνω στη μελωδία. Πολλές φορές, έχω ήδη έτοιμο στίχο, και διαβάζοντας τον, ξυπνάει η μελωδία ξαφνικά, χωρίς καμία προειδοποίηση.
Varoucha image low res
Πόσο σημαντική είναι στήριξη του ραδιοφώνου ώστε να ταξιδέψει δυναμικά ένα κομμάτι και να ξεχωρίσει;
Σταύρος: Συνήθως είναι σημαντική, σε πολλές περιπτώσεις όμως σήμερα λόγω Διαδικτύου διαπιστώνει κανείς ότι δεν είναι απαραίτητο. Η αλήθεια είναι όμως ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες και ότι δεν μπορεί κανείς να βασιστεί στην πιθανότητα το τραγούδι του να γίνει viral στο Ίντερνετ, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι και αθώα, όποτε ναι είναι απαραίτητο το ραδιόφωνο για να γίνει ένα τραγούδι επιτυχία. Επειδή όμως τα ραδιόφωνα λειτουργούν με λίστες που δημιουργούνται με υποκειμενικά κι αδιευκρίνιστα κριτήρια ο μόνος σίγουρος τρόπος προώθησης είναι τα κοινωνικά δίκτυα και οι ζωντανές εμφανίσεις ενός καλλιτέχνη.
Μάγδα: Το ραδιόφωνο είναι ο δίαυλος με τον οποίο θα φτάσει ένα μήνυμα, ένα τραγούδι, από τη μια μεριά στην άλλη. Από τον δημιουργό, στον ακροατή. Τα τραγούδια βασίζονται τρομακτικά στη στήριξη των ραδιοφώνων. Δε λέω, πλέον βοηθάει πολύ και ο διαδικτυακός κόσμος. Όμως, για να μιλάμε ειλικρινά, χωρίς ραδιόφωνο, είναι πολύ δύσκολο ένα τραγούδι, όσο και αν το αξίζει, να φτάσει κορυφή.

Θεωρείτε πως το αθηναϊκό ραδιόφωνο εκφράζει σε γενικές γραμμές τα μουσικά «θέλω» του κόσμου ή υπάρχουν «ακάλυπτες» επιθυμίες;
Σταύρος: Δεν ξέρω τα μουσικά «θέλω» του κόσμου που ούτως η άλλως είναι μια αφηρημένη έννοια ξέρω όμως πολύ κόσμο που έχει βαρεθεί να ακούει τα ίδια και τα ίδια παλιά χιλιοακουσμένα έντεχνα και διψάει για καινούργια ακούσματα και φωνές όπως κι εγώ όποτε σίγουρα υπάρχουν ακάλυπτα γούστα.
Μάγδα: Θεωρώ ότι το ραδιόφωνο γενικότερα, εκτός των άλλων, ως επιχείρηση εξυπηρετεί κάποιες ανάγκες αλλά και κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα. Είναι λογικό, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, με υπαλλήλους και έξοδα, να παλεύουν για τα έσοδα. Όμως, ο ακροατής διψάει για νέα μουσική. Την αναζητάει διακαώς, άρα φυσικά και υπάρχουν «ακάλυπτες» επιθυμίες. Το ραδιόφωνο, θα μπορούσε να είναι μια, πολύ κερδοφόρα επιχείρηση, εάν εκπαίδευε το κοινό αλλά εκπαιδευόταν και το ίδιο από τα νέα ερεθίσματα και τους νέους καλλιτέχνες. Τα τελευταία χρόνια πάντως, νιώθω ότι γίνονται προσπάθειες για εξέλιξη και διαφορετικότητα.

Ο κορονοϊός άλλαξε τις ζωές και τις συνήθειες των ανθρώπων. Το τραγούδι αλλάζει κι αυτό «τρόπους»
Σταύρος: Δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο.
Μάγδα: Το τραγούδι πάντα διαφοροποιόταν ανάλογα τις συνθήκες. Άλλαζε και αλλάζει ως προς τον τρόπο επικοινωνίας, μετάδοσης, αλλά συχνά και ως προς το περιεχόμενό του. Ωστόσο, παραμένει σταθερά στις ζωές μας και όσο και αν παίρνει διάφορες «μορφές» ανά τα χρόνια, μέσα από αυτό υπάρχουμε, ονειρευόμαστε και γιατρεύουμε τις πληγές μας.

Ο κύκλος του θεάτρου συνταράσσεται από σκάνδαλα παρενόχλησης. Έχετε υποστεί ανάλογες συμπεριφορές;
Σταύρος: Υπήρξαν άνθρωποι που μου έταξαν να με βοηθήσουν στην καριέρα μου αν ενέδιδα, αρνήθηκα χωρίς να είναι κάτι που με σόκαρε η που δεν μπόρεσα να διαχειριστώ.
Μάγδα: Όσες φορές βρέθηκα μπροστά σε συμπεριφορές που δε μου άρεσαν, αποχώρησα. Όμως, δεν έχω υποστεί κάτι ανάλογο. Σε κάθε επαγγελματικό κλάδο, υπάρχουν άσχημες συμπεριφορές, με ότι σημαίνει αυτό, το θέμα είναι να μην τις ανεχόμαστε και να μην τις αποκρύπτουμε, γιατί έτσι δίνουμε δύναμη στα λάθος «χέρια». Ευτυχώς, είχα την τύχη να πορεύομαι με ανθρώπους που αγαπάνε τον άνθρωπο, όχι μόνο την τέχνη τους. Έχω την τύχη να έρχομαι κοντά με συνεργάτες που με κάνουν να νιώθω ευτυχισμένη και περήφανη που επέλεξα αυτόν τον χώρο.
Siolas Varoucha 1 low res
Ευχαριστώ βαριά που χρωστάτε;
Σταύρος: Χρωστάω ευχαριστώ όχι όμως χάρες. Τα μεγαλύτερα ευχαριστώ τα χρωστάω στον κόσμο.
Μάγδα: Έχω μέσα μου πολλά βαριά ευχαριστώ. Δεν τα χρωστάω όμως. Τα λέω ξανά και ξανά με την πρώτη ευκαιρία. Εκείνοι, ξέρουν. Ποτέ να μην χρωστάμε, ούτε ευχαριστώ, ούτε άλλες λέξεις που έχουν σημασία να τις ακούς στην ώρα τους.

Το επόμενο βήμα;
Σταύρος: Τα επόμενα βήματα είναι ζωντανές εμφανίσεις κι ένας δίσκος που ετοιμάζω πολυσυλλεκτικός με σπουδαίους ερμηνευτές.
Μάγδα: Αυτή την περίοδο ετοιμάζω μια διασκευή από ενός τουρκικού τραγουδιού καθώς και μια συμμετοχή σε ντουέτο, ενός νέου καλλιτέχνη. Είμαι πολύ χαρούμενη και ενθουσιασμένη, καθώς μέσα στο 2022 θα μπορώ να σας παρουσιάσω τη νέα ολοκληρωμένη δισκογραφική μου δουλειά. Η οποία θα είναι αρκετά ιδιαίτερη και θα αποτελέσει σταθμό στην καριέρα μου.

Ένα όνειρο;
Σταύρος: Να δικαιωθεί το πνευματικό δικαίωμα στη χώρα μας.
Μάγδα: Να παραμείνει η μουσική η κινητήριος δύναμη της ψυχής και της καθημερινότητάς μου. Με εκείνη, να πορευτώ σε όλη μου τη ζωή, γαληνεύοντας κάθε πληγή.

Μια ευχή;
Σταύρος: Κανένας πνιγμένος μετανάστης στη Μεσόγειο και σε καμία θάλασσα του κόσμου.
Μάγδα: Να περάσει επιτέλους όλος αυτός ο «πυρετός» και να βγούμε γρήγορα νικητές, με ότι σημαίνει αυτό.
anoigma low res

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!