Η Ειρήνη Καραγιάννη στο Ogdoo.gr

Θα γίνει ανταλλαγή;
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Λάμνοντας στον χρόνο οι οχτώ πρωταγωνιστές της παράστασης, αναδύονται από τον ζόφο της Ιστορίας και συναντιούνται εδώ και τώρα.

Ολυμπία! Καλοκαίρι του 2022!

Εφτά γυναίκες και ένας άνδρας, διαφορετικής ηλικίας και καταγωγής, έρχονται και πάλι αντιμέτωποι με το ανοιχτό προσωπικό και συλλογικό τραύμα της αδιανόητης καταστροφής.

Οι μνημονικές αφηγήσεις τους στρέφονται ενάντια στην ψυχαναγκαστική λήθη της τραυματικής μνήμης, φέρνοντας στην επιφάνεια απωθημένες μνήμες και μεγάλες επιθυμίες.

Οι οπτικές του τότε και του τώρα συμφύρονται. Τραγικές προσωπικότητες, σπουδαίοι χαρακτήρες όλοι τους, ανθρώπινα αντιφατικοί και απάνθρωπα σκληροί, οδηγούνται συχνά σε επικές αντιπαραθέσεις μεγάλης κλίμακας και κάποτε, ακόμα και στην άρνηση της πραγματικότητας: «Θα γίνει Ανταλλαγή;» ή «Έγινε η Ανταλλαγή;»

Η σκηνοθέτις Ρούλα Πατεράκη παρουσιάζει την παράσταση «Θα γίνει Ανταλλαγή;» στο πλαίσιο των αφιερωματικών εκδηλώσεων στη Μικρασιατική Καταστροφή του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Δευτέρα 8 και την Τρίτη 9 Αυγούστου 2022 στις 21:15 στο Γυμνάσιο της Αρχαίας Ολυμπίας με τους Δήμητρα Χατούπη, Φιλαρέτη Κομνηνού, Κοσμά Φοντούκη, Νάντια Μουρούζη, Ειρήνη Καράγιαννη, Ευανθία Κουρμούλη, Μαρία Κουρμούλη, Ρούλα Πατεράκη.

Λίγες ημέρες πριν το ανέβασμα της παράστασης, η Ειρήνη Καράγιαννη μιλά στο Ogdoo.gr για τον χαρακτήρα που υποδύεται και τα επόμενα σχέδιά της.

*Συνέντευξη στη Νέλλη Σταύρου

-Στην παράσταση υποδύεστε μία τραγουδίστρια της όπερας που έζησε στη Σμύρνη. Θα μπορούσατε να μας σκιαγραφήσετε τον χαρακτήρα που υποδύεστε;

Η Ελπινίκη είναι ένα θύμα της μικρασιατικής καταστροφής. Είναι μια πόρνη και συνάμα επιτυχημένη τραγουδίστρια της όπερας.

Είναι μια γυναίκα σαφώς ταλαιπωρημένη αλλά και ευαίσθητη, που κατάφερε να καλυτερέψει την κοινωνική της θέση καθώς εργάζεται σε πολυτελή «σπίτια» της Σμύρνης και συνδύασε την ιδιότητα της πόρνης με αυτή της καλλιτέχνιδας.

-Ποια γεγονότα σας κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον από την αφήγηση αυτού του χαρακτήρα; Με ποια πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην Μικρασιατική καταστροφή συναναστρέφεται η ηρωίδα;

Η ηρωίδα παρουσιάζεται ως ερωμένη του ύπατου Αρμοστή της Σμύρνης Αριστείδη Στεργιάδη, ενός πολιτικού διορισμένου από την κυβέρνηση Βενιζέλου προκειμένου να διατηρήσει την τάξη μεταξύ των ετερόκλητων πληθυσμών της πόλης.

Σκιαγραφείται ως δυναμικός και σκληρός πολιτικός και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Η αφήγηση της εν λόγω γυναίκας περιγράφει τις τελευταίες ώρες πριν την εισβολή και την κατάληψη του Ελληνικού Διοικητηρίου από τους Τούρκους μέσα από το προσωπικό της βίωμα.

Τα απόρρητα έγγραφα και οι χάρτες θα καταστραφούν, η ελληνική σημαία θα υποσταλεί ώστε να προστατευτεί από τις βιαιοπραγίες των αλλόθρησκων το κτίριο θα αφεθεί στην τύχη του με ανοιχτά και κατάφωτα παράθυρο άδειο από το ανθρώπινο του δυναμικό ενώ η ίδια σε δεύτερο χρόνο, θα εγκαταλειφθεί στη μοίρα της καθώς ο Στεργιάδης που φυγαδεύεται, αρνείται να την πάρει μαζί του.

-Τι απαντά η Ελπινίκη στο ερώτημα "θα γίνει ανταλλαγή;" Ποια η πολιτική της θέση;

Η ανταλλαγή είναι πλέον γεγονός αναπόφευκτο. Ο διχασμός μέσα στον ελληνικό πληθυσμό αλλά και η αναλγησία των συμμάχων φέρνουν την καταστροφή. Η ίδια τάσσεται φυσικά με την πολιτική γραμμή του Βενιζέλου.

-Ανάμεσα στη μνήμη και τη λήθη, ποια από τις δύο καταστάσεις επικρατεί στην Ελλάδα του 2022;

Πιστεύω πως η μνήμη μετά από έναν αιώνα για την καταστροφή μιας ολάκερης πολιτείας, για τον ξεριζωμό και το ξεκλήρισμα του πληθυσμού της και όχι μόνο και την ενσωμάτωση των προσφύγων στον ελληνικό χώρο, θα πρέπει να θέσει συνολικά και ατομικά ερωτήματα σχετικά με την αξία της ανθρώπινης ζωής, με την έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και κυρίως την δυνατότητα της ύπαρξης της ανθρώπινης ελευθερίας μέσα στο πλαίσιο της δομής των πολιτειακών καθεστώτων που εκ των πραγμάτων ζουν και δραστηριοποιούνται οι άνθρωποι στο σήμερα.

Προσωπικά νιώθω πως εμπεριέχουμε όλοι μας ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας.

Μας αφορά και μας καθορίζει ως φυσική συνέχεια, πολιτισμικά και ανθρώπινα, ακόμη και αν σε πολλούς διαφεύγει η γνώση συγκεκριμένων ιστορικών των γεγονότων.

-Ως υψίφωνος έχετε στο ενεργητικό σας ένα πλούσιο ρεπερτόριο και έχει συμμετάσχει σε πολλές σημαντικές παραγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ποιοι άνθρωποι που συναντήσατε στη μέχρι τώρα πορεία σας σας έχουν καθορίσει ως καλλιτέχνη;

Δεν νομίζω πως μπορώ να ξεχωρίσω συγκεκριμένους ανθρώπους με ονοματεπώνυμο.

Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως αυτό που έχει καθορίσει την μέχρι τώρα πορεία μου είναι η επιμονή και το πείσμα να διατηρήσω την έμπνευση και ελευθερία μου έτσι όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ μέσα στο ανελέητα πειθαρχημένο πλαίσιο που ορίζει η τέχνη επέλεξα να υπηρετήσω.

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σας;

Νομίζω πως έχω εγκαταλείψει τον κόσμο των ονείρων από την στιγμή που εισήλθα σε αυτόν των επιδιώξεων. Είναι ένας γοητευτικός κόσμος που με παρακινεί να μεταθέτω τα όρια μου, να μεγαλώνω τις αντοχές μου, να ανανεώνω την αγάπη μου για τη ζωή και τους ανθρώπους.

-Αισθάνεστε ικανοποιημένη με την όπερα, όπως έχει εξελιχθεί στην Ελλάδα;

Η όπερα και κάθε τέχνη εξελίσσεται νομίζω πάντα σε συνάρτηση με την εποχή της και κάθε εποχή κρίνεται από τις επερχόμενες γενιές. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ο υδροκέφαλισμος!!!

Με λίγα λόγια ο συγκεντρωτισμός που απορρέει από την ύπαρξη μιας και μονής δομής θεάτρου όπερας που μοιραία οδηγεί σε μονοπώλιο και αδυναμία απορρόφησης άρα και δημιουργίας καλλιτεχνικού δυναμικού αντίστοιχου ευρωπαϊκής χώρας με παράδοση κιόλας στο είδος αυτό.

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Με την ευχή να μην υπάρξουν ανατροπές που μας έχουν ταλαιπωρήσει τον τελευταίο καιρό, προγραμματίζεται η επανάληψη του μιούζικαλ η «Άυλή των Θαυμάτων» στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, σε μουσική Στέφανου Κορκολή και σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, και άλλες παραγωγές όπερας και συναυλίες που θα ανακοινωθούν σύντομα επίσημα από τους ανάλογους φορείς.

«Θα γίνει Ανταλλαγή;»

Θεατρική παράσταση

Διάρκεια: 75 λεπτά


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Έρευνα/Πρωτότυπο κείμενο - σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη
Πρωτότυπη μουσική: Νίκη Καραγεώργου, Μαρία Κουρμούλη
Σκηνογραφία: Ρούλα Πατεράκη, Ευανθία Κουρμούλη
Εικαστική επιμέλεια – Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Ηχοληψία/ σχεδιασμός ήχου: Μίμης Καλαντζής

Ηθοποιοί/performers:

Δήμητρα Χατούπη, Φιλαρέτη Κομνηνού, Κοσμάς Φοντούκης, Νάντια Μουρούζη, Ειρήνη Καράγιαννη, Ευανθία Κουρμούλη, Μαρία Κουρμούλη, Ρούλα Πατεράκη
Τραγουδούν: Ειρήνη Καράγιαννη, Μαρία Κουρμούλη

Έπαιξαν οι μουσικοί:

Άρης Ζέρβας (τσέλο), Νίκη Καραγεώργου (πλήκτρα), Άλεξ Μπόλπασης (κιθάρα), Μελίνα Ντελίκου (βιολί), Σωτήρης Πέπελας (τρομπέτα)
Ηχογράφηση – μίξη: Άλεξ Μπόλπασης

Φιλολογικός σύμβουλος: Αριστοτέλης Σαΐνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευανθία Κουρμούλη
Κατασκευή σκηνικού: Δημήτρης Μπούτας
Φωτογραφίες: Νίκος Μαυράκης
Επικοινωνία/ δημόσιες σχέσεις: Δέσποινα Ερρίκου, Ράνια Παπαδοπούλου
Διεύθυνση Παραγωγής: Αλέξανδρος Νταβρής
Παραγωγή: The Greyblue Gap και ΜεταΘέατρο


Ημερομηνίες:

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 στις 21:15
Τρίτη 9 Αυγούστου 2022 στις 21:15

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Προκράτηση θέσεων:

https://digitalculture.gov.gr/2022/07/tha-gini-antallagi-archea-olimpia-gimnasio/

Αρχαία Ολυμπία, Γυμνάσιο

https://bit.ly/3zajD04

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η παράσταση παρουσιάζεται με την ευγενική υποστήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!