«Αυτόπτες Μάρτυρες»: Με δύναμη από τα Ιωάννινα

Μια Rock μπάντα με ήχο που αγνοεί τα όρια
Oι «Αυτόπτες Μάρτυρες» είναι ένα αυθεντικό Rock συγκρότημα, που φλερτάρει με τον Hard Rock ήχο, με εξαιρετικό ελληνικό στίχο που ανταποκρίνεται απόλυτα στις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες του είδους.

Στα λίγα χρόνια της παρουσίας τους στην ελληνόφωνη rock σκηνή έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν διακριτό ήχο και να ισορροπήσουν με άνεση και ευελιξία ανάμεσα στη σκληρότητα των ηλεκτρικών ακουσμάτων, και τις τρυφερές rock μπαλάντες.

Οι «Αυτόπτες Μάρτυρες» που ζουν και δημιουργούν στα Ιωάννινα δεν είναι ένα ακόμα σχήμα που ακολουθεί τα συνήθη στερεότυπα. Πειραματίζονται, χρησιμοποιούν και εντάσσουν αρμονικά στα τραγούδια τους τις επιρροές τους από την ελληνική μουσική και συνδέουν με δημιουργικό τρόπο δύο φαινομενικά παράλληλα μουσικά σύμπαντα.

Είναι μια «καλοκουρδισμένη» μπάντα που αποτελείται από πέντε ταλαντούχους μουσικούς που δημιουργούν με πάθος και αγάπη για την τέχνη τους και έχουν καταφέρει να συνδυάσουν αρμονικά τις καλλιτεχνικές επιδιώξεις τους.

Οι «Αυτόπτες Μάρτυρες» είναι οι: Θοδωρής Λυκογιώργος - Ηλεκτρική κιθάρα και φωνή, Ορέστης Ευαγγέλου: Ηλεκτρική κιθάρα-τζουράς, Χρήστος Λαδόπουλος: Ηλεκτρικό μπάσο, Ορνέλλα-Μαρία Μοσχέτα: Πλήκτρα και Νικόδημος Παπουτσής: Τύμπανα.

Το πρώτο τους EP με τίτλο «Στο Βυθό» ήταν η πρώτη δισκογραφική καταγραφή του σχήματος και ακολούθησε το πρόσφατο album με τίτλο «Παράξενα παιχνίδια» που δίνει πλέον με σαφήνεια το μουσικό στίγμα του σχήματος και πιστεύω ότι αποτελεί σταθμό, για την έως τώρα αλλά και την μελλοντική τους πορεία.

Είναι ένα rock album ευφυών ανατροπών με στιβαρό ήχο που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατή του και αποτελεί ότι πιο ελπιδοφόρο έχω ακούσει τον τελευταίο καιρό στο είδος του.

Με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου «Παράξενα παιχνίδια» μιλήσαμε με τους «Αυτόπτες Μάρτυρες» και ακολουθεί στη συνέχεια η συζήτησή μας.


Μιλήστε μου για την ιστορία της δημιουργίας της μπάντας, πώς συναντηθήκατε;
Όλα ξεκίνησαν Προς το τέλος του 2014 και αρχές του 2015. Συναντηθήκαμε στα Ιωάννινα μάλλον από τυχαία συγκυρία αλλά με κοινή συνισταμένη την βούλησή μας να παίξουμε μουσική. Έτσι με ελαφρώς διαφορετική σύνθεση από την σημερινή και ελαφρώς διαφορετικό ρεπερτόριο κάναμε αρκετές live εμφανίσεις σε μαγαζιά και μουσικές σκηνές της πόλης, όμως αυτό που θέλαμε όλοι ήταν και είναι να γράφουμε δικιά μας μουσική και έτσι δημιουργήθηκε η μπάντα. Η «ιδρυτική πράξη» λαμβάνει χώρα την άνοιξη του 2016.

Το όνομά σας πώς προέκυψε;
Το όνομα «Αυτόπτες Μάρτυρες» είναι αμιγώς συμβολικό, κατά κάποιο τρόπο υπήρξαμε και οι πέντε αυτόπτες μάρτυρες σε κάποια περιστατικά και καταστάσεις που έχουν για μας πολύ μεγάλη αξία. Εξάλλου είναι ένα όνομα που αφήνει πίσω του έναν αέρα μυστηρίου και αυτό μας αρέσει!!

Ποιες είναι οι μουσικές σας καταβολές; Από ποια σχήματα έχετε ή καλλιτέχνες έχετε επηρεαστεί;
Εδώ ανοίγει μεγάλη συζήτηση, τα μουσικά μας ακούσματα και οι καταβολές μας ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Αυτό γίνεται αντιληπτό και μέσα από τα τραγούδια μας όπου φαίνονται επιρροές από διάφορα παρακλάδια του ροκ και όχι μόνο. Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πάντως τα πιο γνωστά ονόματα του χώρου και εγχώρια και διεθνή.

Υπάρχει μία τάση τα νέα rock συγκροτήματα να επιλέγουν τον αγγλικό στίχο, εσείς πώς αποφασίσατε να εκφραστείτε στη γλώσσα μας. Δεν είναι πιο δύσκολος ο συνδυασμός;
Δύσκολος ο συνδυασμός δεν είναι αν μπορέσεις να παντρέψεις τον στίχο με τη μουσική. Η ελληνική γλώσσα είναι γνωστό ότι είναι πολύ πλούσια και προσφέρεται για την δημιουργία λεκτικών σχημάτων και αλληγοριών που χρησιμοποιούμε πολύ στα κομμάτια μας.
1
Πως θα χαρακτηρίζατε τον ήχο σας; Είστε μια καθαρά rock μπάντα;
Γενικώς είναι δύσκολο να κατατάξεις κάθε κομμάτι εντός των στενών ορίων μιας μουσικής ορολογίας. Αν έπρεπε πάντως να δώσουμε ένα χαρακτηρισμό θα λέγαμε ότι κινούμαστε στα πλαίσια του classic-hard Rock.

Πώς γράφετε τα τραγούδια σας; Είναι μια συλλογική δουλειά ή την έχουν επιφορτιστεί κάποιοι από εσάς;
Σε όλα τα κομμάτια υπάρχει μία αρχική ιδέα την οποία μπορεί να την έχει οποιοσδήποτε από τους πέντε. Στην συνέχεια πάνω στην ιδέα αυτή συμβάλλουν όλοι, ο καθένας βάζει την «πινελιά» του, όπως εξάλλου προαναφέραμε ποικίλλουν οι επιρροές μας. Μάλιστα πολλές φορές γίνονται και ανατροπές επί ανατροπών για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, μία διαδικασία που απολαμβάνουμε ιδιαίτερα!

Από πού αντλείτε τα θέματά σας. Από προσωπικά βιώματα ή από παρατήρηση, καθ’ ότι είστε και οι «Αυτόπτες Μάρτυρες»;
Γιατί όχι κι από τα δύο;! Κάποια από τα κομμάτια αναφέρονται σε προσωπικά βιώματα (που, ναι, ήμασταν αυτόπτες μάρτυρες!!), άλλα είναι σαν μικρές ιστορίες (αυτόπτες μάρτυρες η φαντασία και η δημιουργικότητα) και άλλα είναι από την αρχή ως το τέλος μια «ζωντανή αλληγορία»! Η έμπνευση εξάλλου δεν μπαίνει σε καλούπι.

Έχετε ήδη κυκλοφορήσει ένα EP και ένα album. Μιλήστε μου γι’ αυτά.
Το πρώτο μας EP με τίτλο «Στο Βυθό» ήταν η πρώτη μας δισκογραφική προσπάθεια, αποτελείτο από τέσσερα κομμάτια και το κυκλοφορήσαμε την άνοιξη του 2016.

Στις ηχογραφήσεις, στη μίξη και το master ήταν ο Γιώργος Τζαχρήστας ενώ αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για να προχωρήσουμε σε ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ το οποίο ήρθε δύο χρόνια μετά με τίτλο «Παράξενα Παιχνίδια». Αποτελείται από οκτώ (συν ένα bonus track) κομμάτια, ηχογραφήθηκε στο Rana Studio στα Ιωάννινα με υπεύθυνο στις ηχογραφήσεις, μίξη και Master τον Κώστα Μπασδάνη.

Το artwork επιμελήθηκε ο Δημήτρης Κάτσενος (DKDesign). Αποτελεί σταθμό για εμάς όχι μόνο επειδή είναι το πρώτο άλμπουμ, αλλά επειδή πήραμε ώθηση για να εξερευνήσουμε τον ήχο μας και μεγάλη εμπειρία. Αν κάποιος θέλει να το προμηθευτεί σε φυσική μορφή cd μπορεί να στείλει ένα μήνυμα στην σελίδα μας στο Facebook.

Τέλος, η παρουσίαση του άλμπουμ θα γίνει αρχές Μαΐου σε γνωστή μουσική σκηνή των Ιωαννίνων, θα ανακοινωθεί και αυτή από την σελίδα μας στο Facebook.

Σας αρέσει περισσότερο η διαδικασία στο studio ή η επαφή με το κοινό στα live;
Μάλλον και οι δύο εξίσου, η κάθε μία έχει τη δική της μαγεία. Σίγουρα η επαφή με τον κόσμο προσφέρει μεγάλη ανάταση αλλά από την άλλη στο στούντιο έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις πράγματα, νέες ιδέες και να εξελίξεις τη δημιουργία σου. Είναι και οι δύο διαδικασίες που προσφέρουν πολλά.

Μια που μιλάμε για live έχετε στο ενεργητικό σας πολλές εμφανίσεις και μάλιστα σε κάποιες από αυτές πλάι σε ηχηρά ονόματα. Μπορείτε να μου αναφέρετε ενδεικτικά κάποια από αυτά που θα θυμάστε;
Μεταξύ άλλων έχουμε παίξει με τους Magic De Spell, τα Υπόγεια Ρεύματα, τα Μωρά στη Φωτιά, τους Μέμφις κ.α.. Σίγουρα αποτελούν εμπειρίες που θα μας μείνουν αξέχαστες αφού πρόκειται για συγκροτήματα με αξιοθαύμαστη πορεία στον χώρο.

Σε κάποια από τα νέα σας τραγούδια έχετε εντάξει ακόμα και τζουρά στην εισαγωγή και ακολουθείτε παραδοσιακούς μουσικούς δρόμους, Πώς συνδυάζονται αυτοί οι φαινομενικά αντικρουόμενοι κόσμοι, της rock και της ανατολής;
Όντως κάποια κομμάτια μας έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα. Στην μουσική δεν είναι ποτέ κακό να δοκιμάζεις πράγματα, ο τζουράς εκφράζει την ρεμπέτικη «σχολή» που στην κουλτούρα της έχει το στοιχείο του ροκ μέσα. Δεν είναι τυχαίο ότι με το ρεπερτόριο αυτό καταπιάστηκε ο μεγάλος Παύλος Σιδηρόπουλος. Από εκεί και πέρα οι δύο δρόμοι είναι φαινομενικά αντικρουόμενοι όπως λέτε όντως αλλά μπορούν να βρίσκονται και σε δημιουργική σύνθεση, η μουσική δεν γνωρίζει όρια.


Πόσο δύσκολο είναι για ένα σχήμα να ζει και να δημιουργεί στην περιφέρεια;
Να ζει και να δημιουργεί δεν είναι καθόλου δύσκολο, τα εμπόδια ενδεχομένως ξεκινάνε από τη στιγμή που θέλει να επικοινωνήσει το προϊόν του. Σίγουρα στην περιφέρεια δεν υπάρχουν οι μουσικές σκηνές που υπάρχουν στο κέντρο και σίγουρα ούτε οι ευκαιρίες για να προωθήσεις τη δουλειά σου. Φυσικά το ίντερνετ και γενικώς η «ροή πληροφορίας» τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα σε αυτό αλλά ταυτόχρονα αυξάνει και τον ανταγωνισμό.

Ποια είναι τα σχέδια και τα όνειρά σας για τη συνέχεια;
Να είμαστε δημιουργικοί (δεν σας κρύβουμε ότι υπάρχει ακόμα πολύ υλικό) και να βελτιώνουμε συνεχώς τον ήχο μας. Όλα τα άλλα προκύπτουν εξ αυτών.

Μπορείτε να ακούσετε όλο το album «Παράξενα παιχνίδια» εδώ

Λίγα λόγια για να γνωρίσετε καλύτερα τους «Αυτόπτες Μάρτυρες»:

Ο Θοδωρής Λυκογιώργος γεννήθηκε στα Ιωάννινα όπου και κατοικεί. Από μικρή ηλικία παρακολούθησε μαθήματα κλασικής κιθάρας και γρήγορα μεταπήδησε στην ηλεκτρική ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με το τραγούδι.

Ο Ορέστης Ευαγγέλου ξεκίνησε από μικρή ηλικία την ενασχόλησή του με τη μουσική. Η αφετηρία του εδράζεται στα ρεμπέτικα ακούσματα καθώς στην ηλικία των 9 ετών ξεκίνησε την ενασχόληση με μπαγλαμά-τζουρά. Στα εφηβικά χρόνια μεταπήδησε και στην ηλεκτρική κιθάρα. Έκτοτε ακολουθεί την διπολική αυτή, αλλά και ερασιτεχνική ενασχόληση με τη μουσική.

Ο Χρήστος Λαδόπουλος, ξεκίνησε να ασχολείται με την μουσική από το 1996 έως και σήμερα, συμμετέχοντας σε αρκετές ελληνόφωνες και αγγλόφωνες μπάντες των Ιωαννίνων ως κιθαρίστας και μπασίστας.

Η Μαρία Μοσχέτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα όπου ασχολήθηκε από τα 5 της με το κλασσικό πιάνο. Είναι διπλωματούχος κλασσικού πιάνου κ ανωτέρων θεωρητικών και από το 2012 διδάσκει σε διάφορα ωδεία της πόλης.

Ο Νικόδημος Παπουτσής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Δράμας. Από το 2012, ζει στα Ιωάννινα και εργάζεται ως μουσικός, διδάσκοντας παράλληλα και σε ωδεία της πόλης.

Υ.Γ Στα «Παράξενα παιχνίδια» συμμετέχουν φιλικά οι εξαιρετικοί: Στάθης Χούλιαρης (φωνητικά), Κώστας Μπασδάνης (ακουστική κιθάρα, φωνητικά), Αλέξανδρος Θεοχάρης (βιολί, βιόλα).


Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates