Γιάννης Πανόπουλος – «Φοβάμαι πως πολλοί μουσικοί θα μεταναστεύσουν στην Αμερική»

(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ) Γεννήθηκε στο Σικάγο. Τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής του μεγάλωσε με τους Έλληνες παππούδες του σ’ ένα χωριό της Αρκαδίας. Το 1981 επέστρεψε στη…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

γενέτειρά του όπου φοίτησε στο ελληνικό σχολείο του Αγίου Ανδρέα και παράλληλα στο Budlong . Σπούδασε στην τεχνική σχολή ΙΤΤ και απέκτησε Associate και Bachelor Degree Ηλεκτρονικής Μηχανολογικής Τεχνολογίας.

Με τη μουσική άρχισε να ασχολείται από νωρίς καθώς βίωσε από κοντά τη δημιουργία του συγκροτήματος του πατέρα του, στο οποίο αργότερα συμμετείχε και ο ίδιος. Με παρότρυνση του πατέρα του και με τη βοήθεια δασκάλου φωνητικής ξεκίνησε την πορεία σαν τραγουδιστής εμφανιζόμενος σε εκδηλώσεις της ομογένειας.

Το «Πρώτο βήμα» είναι η πρώτη του δισκογραφική δουλειά. Τις μελωδίες και τους στίχους έχει γράψει ο Γιώργος Καβάλης ενώ σε δύο τραγούδια τη μουσική έγραψε ο Αγαπητός Μαγγανάρης και σε ένα τους στίχους η Έλενα Λαγγή .

Σε εποχή διεθνούς κρίσης και έντονων προβλημάτων εσύ Γιάννη κυκλοφόρησες με αισιοδοξία τον πρώτο σου δίσκο. Μίλησε μας για αυτή σου την απόφαση.
Πρέπει να είμαστε πάντα αισιόδοξοι, ακόμη περισσότερο τώρα, που η κρίση έχει χτυπήσει τον καθένα μας! Στην δική μου περίπτωση, τ’ όνειρό μου δεν ήταν τα χρήματα, όσο ν’ ακουστεί ο πρώτος μου δίσκος.

Πώς άρχισε η σχέση σου με την μουσική;
Η μουσική στη δική μου ζωή, έχει πάρα πολλά χρώματα και μορφές. Το τραγούδι στην οικογένειά μου έχει πολλαπλές ρίζες, από δημοτικό, μέχρι λαϊκό, μιας και ο πατέρας μου με τα δύο του αδέλφια ασχολήθηκαν και σχημάτισαν την δική τους ορχήστρα το 1973 στο Σικάγο, παίζοντας δημοτικά και λαϊκά τραγούδια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η μουσική να κυλήσει στις φλέβες μου από την παιδική μου ηλικία.

Παίζεις κάποιο όργανο;
Σε ηλικία γυμνασίου ασχολήθηκα 5 χρόνια μαθαίνοντας και παίζοντας τσέλο σε κλασική μουσική με την ορχήστρα του γυμνασίου που φοιτούσα, λαμβάνοντας μέρος σε 3 τελικούς της πολιτείας του I llinois. Τελειώνοντας το γυμνάσιο, άρχισα μαθήματα για μπουζούκι με την επίβλεψη ιδιωτικού δασκάλου για περίπου 1 ½ χρόνο. Δυστυχώς δεν το προώθησα λόγω μαθημάτων στο σχολείο που σπούδασα και πήρα δύο πτυχία (ΙΤΤ technical Institute).

Είσαι μετανάστης δεύτερης γενιάς. Πώς και τραγουδάς Ελληνικά και όχι Αμερικάνικα;
Αν και γεννημένος στην Αμερική, μεγάλωσα στην Ελλάδα μέχρι την ηλικία των 5 ετών, μιλώντας και μαθαίνοντας Ελληνικά. Επιστρέφοντας στην Αμερική, παρόλο που τα ξαδέλφια μου ακολουθούσαν τους ρυθμούς της Αμερικάνικης ροκ μουσικής με την δική τους ορχήστρα, η δική μου επιλογή ήταν η Ελληνική μουσική.

Πες μας δυο λόγια για την καλλιτεχνική ζωή στο Σικάγο. Πώς διασκεδάζουν οι Έλληνες;
Στην πάροδο των χρόνων η νυχτερινή ζωή στο Σικάγο έχει αλλάξει πάρα πολύ. Υπήρχαν νυχτερινά κέντρα, μπουζούκια, ρεμπέτικες ταβέρνες ,που πολλές φορές φιλοξενούσαν και ένα δεύτερο πρόγραμμα, ας πούμε με αραβικό με Belly dance. Σε αυτά ο Έλληνας - και όχι μόνο- έβγαινε και διασκέδαζε, τώρα όμως όλα πλέον είναι παρελθόν. Η Ελληνική νυχτερινή ζωή στο Σικάγο έχει σβήσει. Οι Ελληνικές διασκεδάσεις περιορίζονται σε βραδιές που γίνονται σε διάφορους χώρους, στα Ελληνικά φεστιβάλ και στις συναυλίες Ελλήνων τραγουδιστών από την Ελλάδα.

Ποιούς τραγουδιστές άκουγαν οι γονείς σου και ποιούς αγαπάς και θαυμάζεις εσύ;
Για να αναφέρω όλους τους τραγουδιστές και τραγουδίστριες που ζυμώθηκα με τα τραγούδια τους, χρειάζομαι σελίδες . Όμως θα σταθώ στα ονόματα που με εμψύχωναν ακούγοντας τα τραγούδια τους : Καζαντζίδης, Μητροπάνος, Αγγελόπουλος, Διονυσίου, Γλυκερία, Σακελαρίου, Χριστοδουλόπουλος και πολλοί άλλοι. Βέβαια, σήμερα προστίθενται νέες φωνές , Κουρκούλης, Πανταζής, Σφακιανάκης, Πλούταρχος κ.α..

Πώς αντιμετωπίζουν το «Ελληνικό γλέντι» οι Αμερικάνοι;
Στους Αμερικανούς η μουσική και η διασκέδαση δεν έχει γλώσσα ή εθνικότητα. Το απολαμβάνουν ούτως ή άλλως

Μπορεί να μάθει Ελληνική μουσική ένας νέος στο Σικάγο;
Λίγο δύσκολο στις σημερινές μέρες να μάθει κανείς Ελληνική μουσική στο Σικάγο, αλλά όπου υπάρχει θέληση, βρίσκεται και ο τρόπος. Υπάρχουν λίγοι Έλληνες μουσικοί που δίνουν ιδιωτικά μαθήματα αν θέλει να μάθει κάποιος ένα όργανο.

Ποιά έθιμα διατηρούν περισσότερο οι Έλληνες τώρα στην Αμερική;
Εμείς εδώ στο εξωτερικό, τιμούμε όλες τις θρησκευτικές μας εορτές, με τα έθιμά τους, μα πάνω απ’ όλα κρατάμε την Ελληνική μας ιστορική ταυτότητα που την προωθούμε στην επόμενη νεώτερη γενιά, με την Εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου που εορτάζεται και τιμάται με παρελάσεις σε όλη την Αμερική.

Ακούγονται τα παλιά ρεμπέτικα που ηχογραφήθηκαν στην Αμερική ή οι μεγάλοι σολίστες που έκαναν καριέρα; Σου έχουν πει ιστορίες για τους μεγάλους οργανοπαίκτες που έζησαν εκεί;
Ακούστηκαν πολλοί μεγάλοι ρεμπέτες και πέρασαν μεγάλα ονόματα από την Αμερική, χωρίς φυσικά να κάνουνε μακρόχρονη καριέρα. Έχω διαβάσει πολλά βιογραφικά μεγάλων καλλιτεχνών που άφησαν εποχή και έμειναν στις ψυχές μας με τα έργα τους. Ο Μανώλης Καναρίδης που τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση το «Γράμμα» εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Αμερική. Ο Μανώλης Χιώτης επίσης, ο Ιορδάνης Τσομίδης, η θρυλική Ρόζα Εσκενάζυ, ο Γιάννης Χαλκιάς, ο Μπέμπης, ο Κώστας Καπλάνης, ο Στράτος Παγιουμτζής που έσβησε στην Αμερική, είναι μερικοί από αυτού. Εγώ μόνον καλλιτέχνες που έρχονται και φεύγουν πρόλαβα.Φοβάμαι όμως πως θα έρθουν να ζήσουν εδώ καλοί μουσικοί που πλέον δυσκολεύονται στην Ελλάδα.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!