Δημήτρης Παπαδημητρίου: «Ραδιόφωνα με αντιπάθεια στο λαϊκό ρεπερτόριο»

«Αν έχει μπουζούκι σήμερα το τραγούδι, δεν το παίζουν. Θέλουν το άκουσμα, παιγμένο όμως από κιθάρα ή μαντολίνο».
Αυτά δηλώνει μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Παπαδημητρίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γιώτα Συκκά και την Καθημερινή της Κυριακής.

Ο συνθέτης με αφορμή τη μουσική και τα τραγούδια που υπέγραψε για την ταινία του Γιώργου Κορδέλλα «Η Ρόζα της Σμύρνης» είπε χαρακτηριστικά:

«Είναι ένα ήσυχο αντίπαλον δέος στην ευρωπαϊκότητα. Η άλλη μεριά που καταπιέζεται και τείνει να εξαφανιστεί, κάτι που βλέπουμε και στη μουσική. Πολλά ραδιόφωνα δείχνουν μια μικρή αντιπάθεια προς το λαϊκό ρεπερτόριο που μεταφέρει αυτή την καταγωγή. Αν έχει μπουζούκι σήμερα το τραγούδι, δεν το παίζουν. Θέλουν το άκουσμα, παιγμένο όμως από κιθάρα ή μαντολίνο. Τα μαγαζιά της παραλίας δεν έχουν μπουζούκι στην ορχήστρα. Οι μπουζουξήδες έχουν χάσει τη δουλειά τους κι όσοι έχουν δουλειά στις μεγάλες πίστες, εμφανίζονται μετά τα μεσάνυχτα για 40 λεπτά και φεύγουν».

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, πάντα με αφορμή «Η Ρόζα της Σμύρνης» αναφέρθηκε και στο σημερινό δισκογραφικό τοπίο:

«Οι δίσκοι έγιναν carte de visite των τραγουδιστών για περισσότερες εμφανίσεις κι απολαβές. Στο Διαδίκτυο, από την άλλη, έχεις τη δυνατότητα να προτείνεις τη δουλειά σου σε πολύ κόσμο με λίγη διαφήμιση. Βλέπω τραγούδια μου που τώρα τα ανακαλύπτει το κοινό. Παλιά προχωρούσε ό,τι “έσπρωχναν” η εταιρεία και το ραδιόφωνο. Θυμάμαι όταν πρότεινα την “Αναστασία” ως μουσική υπήρχε σκεπτικισμός. Στο “Λόγω τιμής” (το εμπορικότερο όλων μαζί με το ”Λένη”) οι εταιρείες νόμιζαν ότι τρελάθηκα. Αν δεν υπήρχε η τηλεόραση που τότε έπαιζε τον ρόλο του σημερινού Διαδικτύου, δεν θα είχαν γίνει πολλά».

Πηγή: Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates