«Τσιτσάνης - Θεοδωράκης - Κόκοτας»

Στις 23 Μαρτίου του 1937 γεννιέται στο Αγρίνιο ο Σταμάτης Κόκοτας.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μετά τον Ξαρχάκο, τον Ζαμπέτα, τον Μούτση και τον Καλδάρα, σε μια από τις πρώτες δισκογραφικές του συνεργασίες, συναντιέται και με τον Βασίλη Τσιτσάνη.

Έτσι το 1968, κυκλοφορεί ένα 45άρι με το πασίγνωστο «Παιδί απ’ το λιμάνι» (Κάποιο αλάνι) και το «Ψιλή βροχή στα μάτια σου», για το οποίο τα στοιχεία λένε πως ηχογραφήθηκε 2-3 χρόνια πριν. Λίγα χρόνια μετά, το 1972, στο δίσκο «12 Φύλλα της Καρδιάς» ο Κόκοτας τραγουδά το «Ζητιάνο της αγάπης» σε ενορχήστρωση του Αντώνη Κατινάρη, ενώ το 1973, στα «Ωραία του Τσιτσάνη», ένα δίσκο με επανεκτελέσεις τραγουδιών του δασκάλου, που γίνεται με τη φροντίδα του ίδιου του δημιουργού, ο τραγουδιστής προσεγγίζει ερμηνευτικά «Το γράμμα», «Το ομορφόπαιδο» και τη «Ζαΐρα» (τα δυο τελευταία με το σεκόντο του συνθέτη).

Πολύ νωρίς ο Κόκοτας έρχεται σε επαφή με το υλικό του Μίκη Θεοδωράκη, αφού στα 1963-64 ηχογραφεί στη Γαλλία το «Στρώσε το στρώμα σου για δυο» σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη, παίζοντας μάλιστα μπουζούκι ο ίδιος. Η επόμενη καταγραφή της φωνής του σε τραγούδια του Μίκη, γίνεται βέβαια σχεδόν 20 χρόνια μετά, στο δίσκο «Τα Μεγάλα Τραγούδια» (1984), όπου ο Κόκοτας τραγουδά τα «Χρυσοπράσινο φύλλο», «Είχα φυτέψει μια καρδιά», «Δρόμοι παλιοί» και «Το φεγγάρι κάνει βόλτα».

Συζητώντας με τον Γιώργο Τσάμπρα, ο Σταμάτης Κόκοτας θυμάται:

“Και με τον Τσιτσάνη υπήρχε μια σχέση που κράτησε μέχρι που έφυγε. Του άρεσε η φωνή μου και ήρθε και με παρακάλεσε να τραγουδήσω τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» σε μία γαλλική ταινία. Ενθουσιάστηκε και μου έδωσε το « Κάποιο αλάνι απ’ το λιμάνι». Ο Τσιτσάνης είχε μια αγάπη να τραγουδάει μαζί μου σε δίσκους. Κάναμε πολλά πρίμα εγώ, σεγόντα εκείνος. Σε μαγαζί δουλέψαμε μαζί μόνο μια φορά, στα «Δειλινά». Το καλοκαίρι του ’82 ήτανε; Ποτέ άλλοτε. Πήγαινα εγώ και τον άκουγα εκεί που τραγουδούσε. Συχνά. Περισσότερη παρέα δεν μπορούσα να κάνω μαζί του. Εκείνος ήτανε μεγάλος άνθρωπος, πού να πάμε μαζί, στο γήπεδο; «Κοκοτάκι μου» και «Koκοτάκι μου», έτσι μ’ έλεγε. «Έτσι πρέπει να μάθουν να τραγουδάνε οι άλλοι, όπως το Κοκοτάκι. Όχι, που βελάζουνε…» έλεγε. Τα τελευταία του τραγούδια μου τ’ άφησε φεύγοντας για το Λονδίνο. Δεν φανταζόμασταν ότι... Τελικά τα είπα εκείνα τα τραγούδια όταν είχε φύγει και ζήτησα από τον Μίκη Θεοδωράκη να τα διευθύνει. Έγραψε κι εκείνος την άλλη πλευρά του δίσκου… Ένα από εκείνα τα τραγούδια του Τσιτσάνη έπρεπε να ακούγεται είκοσι φορές την ημέρα από τα ραδιόφωνα σε άλλες συνθήκες. Λέει «Μάνα με παρέσυρε μια βραδιά εκείνη κι από τότε μάνα μου το κορμί μου έλιωσε απ’ την ηρωίνη». Ο Τσιτσάνης ήτανε πολύ μεγάλος λαϊκός ποιητής και πολύ μορφωμένος μέσα στη ζωή. Ήξερε τι έγραφε. Ο μόνος τρόπος για να παρασυρθεί ένας άντρας στα ναρκωτικά, άμα θα διαβάσετε διάφορα μυθιστορήματα, είναι οι γυναίκες του νυχτερινού μποεμισμού, για να μην πω αλητείας. Σε παρασύρουν, από το πιοτό φτάνεις σ’ εκείνο, στο άλλο και τελικά στην ηρωίνη”.

Το 1985 λοιπόν, κυκλοφορεί από τη Minos σε επιμέλεια και ενορχήστρωση του Μίκη Θεοδωράκη ένας δίσκος με τον τίτλο «Τσιτσάνης - Θεοδωράκης - Κόκοτας» (Ανέκδοτα τραγούδια). Ο δίσκος είχε πέντε ανέκδοτα μέχρι τότε τραγούδια του Τσιτσάνη, πέντε καινούργια του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, που γράφτηκαν το 1983 και αποτελούν τον κύκλο «Το Παλιό Τελωνείο» και ένα σε στίχους Αγγελικής Ελευθερίου από τη «Φαίδρα». Το θέμα από το «Ο έρωτας» είχε ξανακουστεί ως ορχηστρικό στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ζορμπάς».

Πλευρά Α’ (Μίκη Θεοδωράκη - Λευτέρη Παπαδόπουλου)

1) Κι αν θα μου φύγεις
2) Έβγαλα στο σφυρί τα χάδια
3) Αγάπη (Φύτεψε δυο φιλιά)
4) Παλιό τελωνείο
5) Ο Έρωτας

Πλευρά Β’ (Βασίλη Τσιτσάνη)

1) Με παρέσυρε εκείνη (Βασίλης Τσιτσάνης - Σταμάτης Κόκοτας)
2) Βράδια αγαπημένα
3) Ψυχή μοβόρα
4) Εφτά φορές με πρόδωσες
5) Γαλανομάτα
6) Δάκρυσαν τα σεντόνια μου (Μίκη Θεοδωράκη - Αγγελικής Ελευθερίου)

Έπαιξαν οι μουσικοί: Κώστας Παπαδόπουλος, Λάκης Καρνέζης (μπουζούκια), Αντώνης Τουρκογιώργης (μπάσο), Γιάννης Σπάθας, Στέλιος Καρύδας (κιθάρες), Νίκος Αντύπας (κρουστά), Κώστας Καραγιάννης (ακορντεόν), Τάσος Διακογιώργης (σαντούρι), Παναγιώτης Δράκος (φλάουτο), Στέλιος Ταχιάτης (τσέλο), Τάσος Καρακατσάνης (πιάνο). Η διεύθυνση παραγωγής ήταν του Γιώργου Μακράκη, η ηχογράφηση έγινε στο studio Echo από τον Τάκη Φιλιππίδη και το εξώφυλλο από τον Δημήτρη Αρβανίτη.

Θα έλεγα χωρίς αμφιβολία πως πρόκειται για μια από τις πιο ολοκληρωμένες δουλειές του τραγουδιστή στη μεγάλη καριέρα του. Και είναι άδικο που δεν έτυχε μεγάλης αποδοχής. Κάποια από τα τραγούδια του Μίκη βεβαίως, επρόκειτο να πει τότε ο Γιώργος Νταλάρας. Εκείνη την εποχή όμως ξέσπασαν οι διαμάχες μεταξύ των σωματείων των συνθετών και των τραγουδιστών (ΕΜΣΕ και ΕΔΕΤ) και η συνεργασία αυτή ναυάγησε. Την ίδια περίοδο μάλιστα, όπως μου έχει πει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του, επρόκειτο να κυκλοφορήσει κι ένας δίσκος με τραγούδια του Μίκη σε στίχους δικούς του, με τραγουδιστή τον Γιάννη Πάριο. Και εκείνος ο δίσκος, για άλλους λόγους, δεν έγινε ποτέ. Το υλικό που προοριζόταν για τον Πάριο, το ερμήνευσε αργότερα ο Δημήτρης Μητροπάνος στα «Πικροσάββατα».

Όπως αναφέρει παραπάνω και ο τραγουδιστής, σ’ αυτό το δίσκο υπάρχει ένα συγκλονιστικό ζεϊμπέκικο, που θίγει το πρόβλημα των ναρκωτικών. Το «Με παρέσυρε εκείνη». Ξεκινά δε, με μια ηχογράφηση με τον ίδιο τον Τσιτσάνη να προβάρει το τραγούδι. Η ηχογράφηση αυτή μαζί με κάποιες πρόβες από τα τραγούδια «Βράδια αγαπημένα», «Ψυχή μοβόρα» και «Γαλανομάτα» με τον ίδιο τον Τσιτσάνη, συμπεριλήφθηκαν το 1995 στη συλλογή τραγουδιών του «Βράδια Αγαπημένα» της εταιρείας MBI.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε cd καθώς και στη σειρά remasters του Μίκη Θεοδωράκη.

Το 2003 στο cd «Αυτά Που Ήθελα Να Πω» ο Κόκοτας ξανατραγουδά το «Απόψε στις ακρογιαλιές» και τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» του Τσιτσάνη, ενώ το 2006 ηχογραφεί ένα ολόκληρο cd με τίτλο «Ο Σταμάτης Κόκοτας τραγουδά Βασίλη Τσιτσάνη».

Πηγή: 1: Συνέντευξη του Σταμάτη Κόκοτα στο Γιώργο Τσάμπρα στο «Χρυσό Άλμπουμ του Ζάπινγκ» (1996)

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!