Νάνσι Σινάτρα: To χρυσό κορίτσι των 60s

Το "These Boots Are Made for Walkin'" ανέβηκε γρήγορα στην πρώτη θέση. Έγινε ύμνος για τις γυναίκες παντού, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
28/06/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρά το γεγονός ότι η Νάνσι Σινάτρα ήταν η κόρη του Φρανκ Σινάτρα κατάφερε να χτίσει το δικό της καλλιτεχνικό προφίλ με επιτυχία έτσι ώστε όταν αναφέρουμε το όνομά της σήμερα δεν λέμε στο άκουσμα του ονόματός της «η κόρη του Σινάτρα». Μεγάλο το βάρος του ονόματός και της συγγένειας. Ωστόσο η Νάνσι Σινάτρα πέτυχε αντιπροσωπεύει όσο λίγοι την δεκαετία του ’60 της οποίας έγινε σύμβολο με την τεράστια επιτυχία της These Boots Are Made For Walking, εκφράζοντας την απελευθέρωση της γυναίκας με τον καλύτερο τρόπο.

Στα υπέροχα και προσεγμένα βίντεο που έχει γυρίσει με τις επιτυχίες της, αποτυπώνεται μια ολόκληρη εποχή, αυτή των 60s, με το ουράνιο τόξο των χρωμάτων, τις τάσεις της μόδας που ακολουθούσε, το στυλίστικο ντύσιμό της, τα χτενίσματά της, τις μίνι φούστες και φυσικά τις μπότες της, σύμβολο ελευθερίας και δύναμης. Η Νάνσι Σινάτρα δεν έμεινε στο τραγούδι, αλλά έως σήμερα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών.

Να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 1967 τραγούδησε μπροστά στους στρατιώτες του Βιετνάμ σε μια εμψυχωτική για εκείνους συναυλία και μετά διαμαρτυρόταν για τον πόλεμο, προς απογοήτευση του πατέρα της Φρανκ Σινάτρα που στήριζε την πολιτική του Νίξον.

NANCY_ICON_60s.jpg

Η Νάνσι Σάντρα Σινάτρα, γεννημένη στις 8 Ιουνίου 1940, στο Τζέρσεϊ Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ, είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός που είχε σημαντικό αντίκτυπο στη μουσική βιομηχανία κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Είναι περισσότερο γνωστή για τα εμβληματικά επιτυχημένα τραγούδια της και το μοναδικό της στυλ, που της χάρισε το παρατσούκλι «η εικονική ποπ σταρ».

Η Νάνσυ Σινάτρα γεννήθηκε σε μια διάσημη οικογένεια, με τον πατέρα της να μην είναι άλλος από τον θρυλικό τραγουδιστή και ηθοποιό Φρανκ Σινάτρα. Μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι γεμάτο μουσική και ψυχαγωγία, ήταν φυσικό για τη Νάνσι να αναπτύξει το πάθος για το τραγούδι.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η Νάνσι ξεκίνησε τη μουσική της καριέρα, υπογράφοντας με τη δισκογραφική εταιρεία του πατέρα της, Reprise Records. Κυκλοφόρησε αρκετά σινγκλ, αλλά ήταν η συνεργασία της με τον τραγουδοποιό και παραγωγό Lee Hazlewood που της έφερε τη μεγαλύτερη επιτυχία. Το 1966, το ντουέτο τους "These Boots Are Made for Walkin'" έγινε διεθνής αίσθηση και ανέβασε τη Νάνσι στην κορυφή. Η συναρπαστική μελωδία και η επαναστατική στάση του τραγουδιού το έκαναν ύμνο για την ενδυνάμωση των γυναικών και παραμένει μία από τις πιο αναγνωρίσιμες επιτυχίες της Nancy μέχρι σήμερα. Στο βίντεο –κλιπ του τραγουδιού συμμετείχαν 6 κοπέλες που φορούσαν μίνι φούστες, τολμηρό για την εποχή.

Με τη φόρα από την επιτυχία της αυτή, η Nancy Sinatra κυκλοφόρησε μια σειρά από επιτυχημένα σινγκλ, συμπεριλαμβανομένων των "Sugar Town", "How Does That Grab You, Darlin'?" και "Somethin' Stupid", ένα ντουέτο με τον πατέρα της. Το τελευταίο τραγούδι έφτασε στην κορυφή των τσαρτ σε πολλές χώρες και χάρισε στη Νάνσι το πρώτο της βραβείο Grammy.

Άλλες καθοριστικές επιτυχίες της ήταν το τραγούδι του τίτλου από την ταινία του James Bond «You Only Live Twice» το 1967, αρκετές συνεργασίες με τον Lee Hazlewood όπως το "Jackson", και η διασκευή της στο "Bang Bang (My Baby Shot Me Down)" της Cher, το οποίο εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας σειράς του Kill Bill του Quentin Tarantino.

Nancy Sinatra - Your Groovy Self (Speedway '68)



Η Νάνσι όχι μόνο διέπρεψε ως τραγουδίστρια, αλλά άφησε το στίγμα της και ως ηθοποιός. Το 1968, πρωταγωνίστησε δίπλα στον Έλβις Πρίσλεϊ στην ταινία "Speedway" και συνέχισε να εμφανίζεται σε πολλές άλλες ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, συμπεριλαμβανομένου του "The Man from U.N.C.L.E". και το «Marriage on the Rocks».

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η καριέρα της Nancy Sinatra πήρε μια ελαφρώς διαφορετική κατεύθυνση καθώς αγκάλιασε μια πιο ώριμη και σοφιστικέ εικόνα. Κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Nancy» που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, το οποίο ανέδειξε την ευελιξία της ως καλλιτέχνη. Το άλμπουμ περιελάμβανε το επιτυχημένο σινγκλ "Some Velvet Morning", μια άλλη συνεργασία με τη Lee Hazlewood, η οποία ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της Nancy ως σεβαστή καλλιτέχνη από μόνη της.

NANCY-SINATRA-STYLE-570.jpg
Με στυλ στο στούντιο

Καθώς έφτασε η δεκαετία του 1970, η δημοτικότητα της Nancy Sinatra άρχισε να μειώνεται, αλλά συνέχισε να κυκλοφορεί τραγούδια και να περιοδεύει, διατηρώντας μια αφοσιωμένη βάση θαυμαστών. Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, έκανε περιστασιακές εμφανίσεις στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, ενώ έγινε επίσης ραδιοφωνική παραγωγός με τη δική της εκπομπή.

Τα τελευταία χρόνια, η Nancy Sinatra έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον και η εκτίμηση για τη συνεισφορά της στη μουσική. Τα εμβληματικά της τραγούδια έχουν παρουσιαστεί σε ταινίες, διαφημίσεις και τηλεοπτικές εκπομπές, παρουσιάζοντας τη μουσική της στις νέες γενιές.

Σε όλη της την καριέρα, η Νάνσι Σινάτρα άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στη μουσική βιομηχανία. Με την χαρακτηριστική φωνή της, τη σαγηνευτική σκηνική της παρουσία και το εμβληματικό στυλ της, παραμένει μια αγαπημένη και επιδραστική φιγούρα.

Nancy_with_records.jpg
 Η Νάνσι ψάχνει ένα δικό της δίσκο ανάμεσα σε άλλους


Η έκπληξη στο στούντιο της Surprise

Ήταν ένα ηλιόλουστο απόγευμα στο Λος Άντζελες και η Νάνσι Σινάτρα βρισκόταν στη μέση της ηχογράφησης του τελευταίου της άλμπουμ. Δούλευε ακούραστα πάνω σε νέο υλικό, δίνοντας και την ψυχή της σε κάθε νότα. Το στούντιο έσφυζε από ενέργεια καθώς οι μουσικοί έπαιζαν τα όργανά τους και ο ηχολήπτης ηχογραφούσε.

Η Nancy δεν ήξερε ότι ο επί χρόνια συνεργάτης της, Lee Hazlewood, της επιφύλασσε μια έκπληξη. Είχε προσκαλέσει κρυφά μερικούς από τους πιο στενούς τους φίλους και μουσικούς να συμμετάσχουν στην ηχογράφηση.

Καθώς η Νάνσι βγήκε από το θάλαμο ήχου αφού τελείωσε μια φωνητική λήψη, αιφνιδιάστηκε όταν είδε μια ομάδα οικείων προσώπων συγκεντρωμένων στο δωμάτιο ελέγχου. Ο Φρανκ Σινάτρα, ο πατέρας της, στεκόταν μπροστά και στο κέντρο με ένα αστραφτερό χαμόγελο στο πρόσωπό του. Δίπλα του στέκονταν μερικοί από τους πιο αγαπημένους της φίλους από τη μουσική βιομηχανία, όπως ο Έλβις Πρίσλεϋ, ο Τζόνι Κας και η Αρίθα Φράνκλιν.

Πλημμυρισμένη από συγκίνηση, τα μάτια της Νάνσι γέμισαν δάκρυα. Δεν μπορούσε να πιστέψει την έκρηξη αγάπης και υποστήριξης που την περιέβαλλε. Η αίθουσα ξέσπασε από χειροκροτήματα και ο Φρανκ Σινάτρα προχώρησε σε μια ζεστή αγκαλιά.

Όλοι αυτοί οι θρυλικοί καλλιτέχνες είχαν συγκεντρωθεί για να δείξουν την εκτίμησή τους για το ταλέντο της και τον αντίκτυπο που είχε κάνει στον κόσμο της μουσικής. Μοιράστηκαν ιστορίες, γέλασαν, ακόμη και τραγούδησαν μαζί, δημιουργώντας μια αυτοσχέδια μουσική παράσταση που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη της Νάνσι.

Nancy_-_Elvis_1968.jpg
Με τον Elvis Presley στην ταινία Speedway, το 1968

Το ανθρωπιστικό ταξίδι της Nancy

Ενώ η Nancy Sinatra ήταν ευρέως αναγνωρισμένη για τη μουσική της, αφιέρωσε επίσης ένα σημαντικό μέρος της ζωής της σε ανθρωπιστικές προσπάθειες. Εμπνευσμένη από τις φιλανθρωπικές προσπάθειες του πατέρα της, η Νάνσι ξεκίνησε το δικό της ταξίδι.

Κατά τη δεκαετία του 1970, η Nancy συμμετείχε ενεργά σε διάφορους σκοπούς, χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό της μέγεθος για να ευαισθητοποιήσει οργανισμούς σε ζητήματα όπως η φτώχεια, η πείνα και η κοινωνική ανισότητα. Συνεργάστηκε στενά με οργανισμούς όπως η UNICEF και ο Ερυθρός Σταυρός, χρησιμοποιώντας την επιρροή της για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και την ευημερία των παιδιών και των οικογενειών παγκοσμίως. Η Νάνσυ διοργάνωσε συναυλίες, φιλανθρωπικές δημοπρασίες και εκδηλώσεις συγκέντρωσης κεφαλαίων για να υποστηρίξει σημαντικούς σκοπούς.

Ένα ιδιαίτερο έργο που πρωτοστάτησε η Νάνσυ ήταν η κατασκευή ενός σχολείου σε ένα απομακρυσμένο χωριό στην Αφρική. Συνεργάστηκε με τοπικούς οργανισμούς και δωρητές, κινητοποιώντας πόρους και διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά του χωριού είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Η Νάνσυ ταξίδεψε η ίδια στο χωριό, επιβλέποντας προσωπικά το έργο και είδε τη χαρά στα πρόσωπα των παιδιών καθώς έμπαιναν για πρώτη φορά στο νεόκτιστο σχολείο.

Nancy_Sinatra_-_Peter_Fonda_on_The_Wild_Angels_film.jpg
Με τον Peter Fonda στην ταινία The Wild Angels του 1966

Tο χάπενινγκ στην Impromptu Street

Ένα ηλιόλουστο απόγευμα, η Νάνσι Σινάτρα βρέθηκε να κάνει μια βόλτα στους πολυσύχναστους δρόμους της Νέας Υόρκης. Καθώς περπατούσε, δεν μπορούσε παρά να παρατηρήσει ένα πλήθος συγκεντρωμένο γύρω από έναν καλλιτέχνη του δρόμου, που έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε μια γνώριμη μελωδία.

Καθώς πλησίαζε, η Νάνσι αναγνώρισε το τραγούδι — μια διασκευή της δικής της επιτυχίας, «These Boots Are Made for Walkin». Μη μπορώντας να αντισταθεί στον πειρασμό, πλησίασε τον μουσικό και ψιθύρισε: «Σε πειράζει αν συμμετάσχω;»

Ο ερμηνευτής κοίταξε ψηλά, με τα μάτια του να ανοίγουν από δυσπιστία καθώς αναγνώρισε την Νάνσι Σινάτρα να στέκεται μπροστά του. Με ένα πλατύ χαμόγελο, της έδωσε την κιθάρα του και το πλήθος ξέσπασε από ενθουσιασμό.

Η Νάνσι μπήκε αμέσως στον ρυθμό και άρχισε να τραγουδάει, με τη φωνή της, τον αέρα και την αδιαμφισβήτητη γοητεία και δύναμή της. Το πλήθος ξετρελάθηκε, άρχισε να τραγουδάει μαζί της δημιουργώντας μια μαγική στιγμή στον πολυσύχναστο δρόμο της πόλης. Οι περαστικοί σταματούσαν συνεπαρμένοι από την αυτοσχέδια παράσταση που ξετυλίγονταν μπροστά τους. Η σκηνή έγινε γρήγορα viral καθώς η είδηση για το χάπενινγκ αυτό με την Nancy Sinatra στο δρόμο.

Nancy_rare_3-1.jpg


Η σερενάτα στη Βενετία

Η Νάνσι Σινάτρα πάντα γοητευόταν από τη ρομαντική γοητεία που εκπέμπει η Βενετίας της Ιταλίας. Ένα βράδυ, καθώς βρέθηκε στην Πόλη των Καναλιών, αποφάσισε να κάνει μια βόλτα με γόνδολα, αγκαλιάζοντας τη μαγευτική ατμόσφαιρα που την περιέβαλλε.

Καθώς η γόνδολα της γλιστρούσε μέσα από τα γραφικά κανάλια, η Νάνσυ εντόπισε έναν νεαρό άνδρα να παίζει βιολί σε μια κοντινή γέφυρα. Οι μελωδίες του χόρευαν στον αέρα, αντηχώντας στον ρομαντισμό και τη γοητεία της Βενετίας. Η Νάνσυ δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην επιθυμία να συμμετάσχει στη μουσική εμπειρία.

Οδηγώντας τον γονδολιέρη της πιο κοντά στη γέφυρα, η Νάνσι έσκυψε και ρώτησε τον μουσικό αν θα την συνόδευε παίζοντας ένα συγκεκριμένο τραγούδι—μια κλασική ιταλική μπαλάντα που πάντα της άρεσε. Ο βιολιστής ανταποκρίθηκε και τα μάτια του έλαμψαν καθώς την αναγνώρισε.

Με τις μελωδικές νότες του βιολονίστα να τη συνοδεύουν, η Νάνσι άρχισε να τραγουδά, με τη φωνή της να αντηχεί στα στενά δρομάκια. Οι ήχοι της πλούσιας, βελούδινης φωνής της, συνυφασμένοι με τις λεπτές χορδές του βιολιού, γέμιζαν τον νυχτερινό αέρα.

Η βόλτα με τη γόνδολα μετατράπηκε σε μια πλωτή συναυλία, με τον γονδολιέρη και άλλα διερχόμενα σκάφη να συμμετέχουν στο χειροκρότημα. Η σερενάτα έγινε ένα αξέχαστο αποκορύφωμα για όλους τους παρευρισκόμενους, χαράσσοντας για πάντα το όνομα της Nancy Sinatra στα χρονικά της πλούσιας μουσικής ιστορίας της Βενετίας.

Nancy_-_Frank_Sinatra.jpg
Φρανκ και Νάνσυ Σινάτρα

Το Αξέχαστο Ντουέτο

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, η Νάνσι Σινάτρα ξεκίνησε μια περιοδεία συναυλιών, ενθουσιάζοντας το κοινό σε όλη τη χώρα με τις μαγευτικές ερμηνείες της. Ένα βράδυ, κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στο Λας Βέγκας, επιφύλασσε μια έκπληξη στους θαυμαστές της.

Καθώς η Νάνσι ανέβαινε στη σκηνή, το πλήθος ξέσπασε από ενθουσιασμό, περιμένοντας με ανυπομονησία τις χαρακτηριστικές επιτυχίες της. Ωστόσο, πριν αρχίσει να τραγουδά είπε απευθυνόμενη στο κοινό: «Απόψε, έχω έναν πολύ ιδιαίτερο καλεσμένο που θα με συνοδεύει στη σκηνή». Τα φώτα χαμήλωσαν και οι αρχικές νότες μιας γνώριμης μελωδίας άρχισαν να παίζουν και ο καλεσμένος αποκαλύφθηκε. Δεν ήταν άλλος από τον πατέρα της Νάνσυ, Φρανκ Σινάτρα, που στεκόταν δίπλα της.

Οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε ένα δυνατό χειροκρότημα. Ήταν μια σπάνια στιγμή συνεργασίας πατέρα-κόρης που κανείς δεν περίμενε. Το εμβληματικό δίδυμο αντάλλαξε χαμόγελα, απολαμβάνοντας τη χαρά που μοιράζονταν μαζί τη σκηνή.

Χωρίς να χάσουν λεπτό, ξεκίνησαν μια εγκάρδια απόδοση του "Something Stupid", του ντουέτου τους που κέρδισε Grammy. Οι φωνές τους έσμιξαν άψογα, οι αρμονίες τους προκάλεσαν ένα κύμα νοσταλγίας και συγκίνησης. Το κοινό μεταφέρθηκε πίσω στο χρόνο, βλέποντας τη μαγεία δύο γενιών μουσικών ταλέντων που ενώνονται σε τέλεια αρμονία.

Καθώς οι τελευταίες νότες αντηχούσαν σε όλο το χώρο, το πλήθος σηκώθηκε όρθιο, πλημμυρίζοντας τη Νάνσι και τον Φρανκ με λατρεία. Το ντουέτο έγινε μια αγαπημένη ανάμνηση για όλους τους παρευρισκόμενους…

Nancy Sinatra - Friday's Child (OST Movin' With Nancy 1967) 



H επίσκεψη στον θαυμαστή της

Η μουσική της Nancy Sinatra είχε αγγίξει τις ζωές αμέτρητων θαυμαστών σε όλο τον κόσμο και εκτιμούσε βαθύτατα την αμέριστη υποστήριξή τους. Μια μέρα, ενώ βρισκόταν σε περιοδεία, η Νάνσι αποφάσισε να κάνει έκπληξη σε έναν από τους αφοσιωμένους θαυμαστές της που της είχε στείλει εγκάρδια γράμματα όλα αυτά τα χρόνια.

Με τη βοήθεια της ομάδας της, η Νάνσι κανόνισε μια μυστική επίσκεψη στην πατρίδα του οπαδού. Συντονίστηκαν με την οικογένεια του θαυμαστή, που ενθουσιάστηκε με την προοπτική να δουν το όνειρο του αγαπημένου τους να γίνεται πραγματικότητα.

Η Νάνσι έφτασε στο κατώφλι του θαυμαστή. Ο θαυμαστής, αρχικά αιφνιδιάστηκε, αλλά στάθηκε στο ύψος του και υποδέχτηκε τη Νάνσι με δάκρυα χαράς να κυλούν στο πρόσωπό του. Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για κάποιον που είχε ίνδαλμα τη Νάνσι.

Nancy_with_microphone.jpg

Πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι, η Νάνσι και ο θαυμαστής μοιράστηκαν ιστορίες και προσωπικές στιγμές. Η Νάνσι άκουγε με προσοχή καθώς ο θαυμαστής εξέφραζε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη για τον αντίκτυπο που είχε η μουσική της στη ζωή του. Ο θαυμαστής άρχισα να τραγουδά μερικά από το αγαπημένα της τραγούδια και η Nancy, συγκινημένη από το πάθος του, συμμετείχε, μετατρέποντας το σαλόνι τους σε μια αυτοσχέδια σκηνή.

Η οικογένεια και οι φίλοι του θαυμαστή μαζεύτηκαν σύντομα, δημιουργώντας μια ζεστή συναυλία στο σαλόνι που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στις αναμνήσεις τους. Η γενναιοδωρία του χρόνου και του πνεύματος της Nancy μετέτρεψε μια απλή επίσκεψη σε μια μαγική εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους.

Όταν ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού, ο θαυμαστής αγκάλιασε σφιχτά τη Νάνσι, ευχαριστώντας την για την αξέχαστη μέρα. Η Νάνσι, βαθιά συγκινημένη από τη συνάντηση, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την αμέριστη υποστήριξη των θαυμαστών της, τονίζοντας ότι αυτοί ήταν ο λόγος που συνέχισε να δημιουργεί μουσική.

Nancy_Sinatra-Photo_by_DAVID_SUTTON.jpg


Στο Λας Βέγκας

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Nancy Sinatra βρέθηκε σε ένα σημείο καμπής στην καριέρα της. Μετά από μια περίοδο σχετικής μουσικής σιωπής, αποφάσισε να κάνει μια θριαμβευτική επιστροφή στη σκηνή και αναζήτησε τον τέλειο χώρο για να αναζωπυρώσει την καλλιτεχνική της φλόγα.

Το Λας Βέγκας, που ως γνωστό θεωρείτε η Πρωτεύουσα της Ψυχαγωγίας του Κόσμου, φαινόταν σαν το ιδανικό σκηνικό για την επιστροφή της Νάνσι. Η ζωηρή ενέργεια της πόλης ήταν η ευκαιρία για να επανασυνδεθεί με τους θαυμαστές της και να αναδείξει το διαχρονικό της ταλέντο.

Η Νάνσυ προετοιμάστηκε επιμελώς κάνοντας ακούραστες πρόβες συνεργαζόμενη με διάσημους χορογράφους και παραγωγούς. Το σόου της σχεδιάστηκε προσεκτικά για να γιορτάσει τις εμβληματικές επιτυχίες της, ενώ προμήνυε μια φρέσκια και σύγχρονη ανατροπή.

Έφτασε το βράδυ της πρώτης της παράστασης, το κοινό είχε γεμίσει την αίθουσα του Residency του Vegas. Η αυλαία σηκώθηκε και η Νάνσι Σινάτρα ανέβηκε στη σκηνή, τραβώντας την προσοχή με την μαγνητική παρουσία και τη δυνατή φωνή της. Το σόου ήταν ένα θέαμα, με περίτεχνα σκηνικά, εκθαμβωτικά κοστούμια και ένα εκπληκτικό ζωντανό συγκρότημα. Η Nancy μετέφερε αβίαστα το κοινό μέσα από δεκαετίες μουσικής, περνώντας απρόσκοπτα τις κλασικές επιτυχίες της και τις νέες διασκευές που έδωσαν νέα πνοή στο ρεπερτόριό της. Οι κριτικές ήταν διθυραμβικές τόσο από κριτικούς όσο και από θαυμαστές για την διαχρονική γοητεία και το ταλέντο της.

Nancy Sinatra - These Boots Are Made For Walkin' (1966 Original)




Η ιστορία του "These Boots Are Made for Walkin"

Το "These Boots Are Made for Walkin", σύνθεση του Lee Hazlewood, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της Nancy Sinatra, που κυκλοφόρησε στην Reprise στις 45 στροφές, 16 Δεκεμβρίου 1965, ηχογραφημένo στις 19 Νοεμβρίου του 1965. Το LP κυκλοφόρησε στις 15 Μαρτίου 1966. Η ιστορία πίσω από αυτή τη διαχρονική επιτυχία ξεκινά με τον τραγουδοποιό Lee Hazlewood, ο οποίος έγραψε το τραγούδι ειδικά έχοντας κατά νου τη Nancy Sinatra.

Ο Lee Hazlewood οραματίστηκε έναν δυνατό, δυνατό γυναικείο χαρακτήρα που θα απέδιδε με σιγουριά τους αυθάδεις και δυναμικούς στίχους του τραγουδιού. Ήξερε ότι η χαρακτηριστική φωνή και η σαγηνευτική σκηνική παρουσία της Nancy ταίριαζαν τέλεια με το τολμηρό τραγούδι για την εποχή του.

Η Νάνσι Σινάτρα ερωτεύτηκε αμέσως το τραγούδι όταν το άκουσε για πρώτη φορά. Το είδε ως μια ευκαιρία να απελευθερωθεί από την προηγούμενη εικόνα της και να καθιερωθεί ως σόλο καλλιτέχνης με μοναδικό στυλ.

Όταν ήρθε η ώρα να ηχογραφήσει το τραγούδι, η Nancy συνεργάστηκε στενά με τον παραγωγό Lenny Waronker για να δημιουργήσει τον χαρακτηριστικό ήχο που θα έκανε το "These Boots Are Made for Walkin" μια επιτυχία που θα έφθανε στην κορυφή των chart. Πειραματίστηκαν με διαφορετικές διασκευές, καταλήγοντας τελικά στη διάσημο πλέον ρυθμό του τραγουδιού. Τα δυναμικά φωνητικά της Nancy σε συνδυασμό με τις groove κιθάρες και τα δυνατά κόρνα, έκαναν αμέσως επιτυχία το τραγούδι.

theswinginsixties_Nancy_Sinatra.jpg
Nancy Sinatra: Τhe swinging sixties

Μετά την κυκλοφορία του, το "These Boots Are Made for Walkin'" ανέβηκε γρήγορα στα charts, φτάνοντας στην πρώτη θέση στο Billboard Hot 100. Έγινε ύμνος για τις γυναίκες παντού, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αγκαλιάσουν την ανεξαρτησία τους και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Η επιτυχία του τραγουδιού ώθησε τη Nancy Sinatra στο προσκήνιο ως σόλο καλλιτέχνιδα και ενίσχυσε την κατάστασή της ως σύμβολο της μουσικής σκηνής της δεκαετίας του 1960. Έγινε γνωστή για τις επώνυμες go-go μπότες της, οι οποίες έγιναν συνώνυμες με το τραγούδι και πρόσθεσαν ένα επιπλέον επίπεδο οπτικού αντίκτυπου στις εμφανίσεις της.

Το "These Boots Are Made for Walkin" όχι μόνο εδραίωσε τη θέση της Nancy Sinatra στην ιστορία της μουσικής, αλλά άφησε και ανεξίτηλο σημάδι στη λαϊκή κουλτούρα. Η συναρπαστική μελωδία και οι αξιομνημόνευτοι στίχοι του συνεχίζουν να αναγνωρίζονται και να εκτιμώνται από το κοινό όλων των γενεών, διασφαλίζοντας τη θέση του ως διαχρονικό κλασικό τραγούδι.
Η διαρκής δημοτικότητα του τραγουδιού επέτρεψε στη Nancy Sinatra να το ερμηνεύει σε όλη της την καριέρα, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του και διασφαλίζοντας ότι το δυναμωτικό του μήνυμά συνεχίζει να αντηχεί στους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

Nancy-Sinatra_kanape.jpeg

Το νόημα του «Boots»

Ας δούμε το νόημα του τραγουδιού μέσα από την ιστορία της Λίλη. Κάποτε σε μια μικρή πόλη ζούσε μια νεαρή γυναίκα που την έλεγαν Λίλη. Ήταν καλόκαρδη, αλλά συχνά το εκμεταλλεύονταν αυτό κάποιοι. Η Λίλι λαχταρούσε έναν τρόπο για να διεκδικήσει τον εαυτό της και να απελευθερωθεί από τις προσδοκίες που της είχε θέσει η κοινωνία.

Μια μέρα, καθώς η Λίλι έψαχνε στη σοφίτα της γιαγιάς της, έπεσε πάνω σε έναν παλιό δίσκο βινυλίου που της κέντρισε την περιέργεια. Πήρε το δίσκο και τον έβαλε στο πικάπ και άφησε τη μουσική να γεμίσει το δωμάτιο. Η αδιαμφισβήτητη εναρκτήρια γραμμή του "These Boots Are Made for Walkin" αντηχούσε στον σκονισμένο χώρο, μαγνητίζοντας την προσοχή της.
Καθώς η δυνατή φωνή της Nancy Sinatra αντηχούσε με τους στίχους, η Lily βρέθηκε να συνδέει τον εαυτό της στην ιστορία του τραγουδιού. Ήταν σαν οι στίχοι να της μιλούσαν απευθείας, προσφέροντας μια νέα αίσθηση ενδυνάμωσης και έμπνευσης.

nancy-sinatra-by-bill-ray-1.jpg

«Αυτές οι μπότες είναι φτιαγμένες για περπάτημα», τραγούδησε η Νάνσυ, με τη φωνή της να χτυπάει με αποφασιστικότητα. Οι στίχοι υπενθύμισαν στη Lily ότι είχε τη δύναμη να πάρει τον έλεγχο της ζωής της και να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της. Ήταν ένα κάλεσμα να σταθεί στο ανάστημά της, να βάλει όρια και να απαιτήσει τον σεβασμό που της άξιζε.

Με κάθε στίχο, το τραγούδι ενθάρρυνε να μην αμφιβάλλει για τον εαυτό της και να βρει την αυτοπεποίθησή της. Η συναρπαστική μελωδία τροφοδότησε την αποφασιστικότητά της και άρχισε να φαντάζεται ένα μέλλον όπου θα μπορούσε να περπατήσει με σιγουριά στο δρόμο που είχε επιλέξει.

Η Λίλι έλαβε το μήνυμα του τραγουδιού. Φόρεσε το δικό της ζευγάρι γερές μπότες, σύμβολο της νέας ανθεκτικότητας και της αποφασιστικότητάς της. Με κάθε βήμα που έκανε, άφηνε πίσω της τις προσδοκίες και τους περιορισμούς που την είχαν βαρύνει.

Αγκαλιάζοντας το πνεύμα του τραγουδιού, η Lily άρχισε να επιβάλλει τον εαυτό της σε όλες τις πτυχές της ζωής της. Έθεσε ξεκάθαρα όρια, υπερασπίστηκε τον εαυτό της και κυνήγησε τα όνειρά της με ακλόνητη αποφασιστικότητα υψώνοντας τη φωνή της για να υποστηρίξει την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Απέκτησε αυτοπεποίθηση μπροστά στις αντιξοότητες.
Ένας διαχρονικός ύμνος για όλους όσους αναζητούσαν δύναμη και κουράγιο να σταθούν στο ύψος τους. 

Nancy_and_Lee.jpg
Nancy Sinatra και Lee Hazlewood στο ξεκίνημα

Nancy και Lee

Η Nancy Sinatra και ο Lee Hazlewood είχαν μια δημιουργική συνεργασία που διήρκεσε αρκετά χρόνια και άφησε ανεξίτηλο σημάδι στη μουσική βιομηχανία. Η σχέση τους ήταν ένα μοναδικό μείγμα καλλιτεχνικής συνεργασίας και προσωπικής σύνδεσης, γεμάτο σκαμπανεβάσματα, αλλά τελικά είχε ως αποτέλεσμα τη μουσική μαγεία.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Nancy και ο Lee διασταυρώθηκαν για πρώτη φορά σε μια ηχογράφηση στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ο Lee, τραγουδοποιός και παραγωγός, αναγνώρισε το ταλέντο της Nancy και είδε μεγάλες δυνατότητες σε αυτήν. Γοητευμένος από την ξεχωριστή φωνή της πίστεψε ότι θα μπορούσε να τη βοηθήσει να χαράξει μια επιτυχημένη καριέρα ως σόλο καλλιτέχνης.

Οι δυο τους άρχισαν να συνεργάζονται και η συνεργασία τους άνθισε γρήγορα. Ο Lee δημιούργησε τραγούδια που συμπλήρωναν τέλεια το φωνητικό στυλ της Nancy, δημιουργώντας έναν μοναδικό ήχο που έγινε η υπογραφή τους. Είχαν μια αδιαμφισβήτητη χημεία στο στούντιο, μια δημιουργική συνέργεια που οδήγησε σε μια σειρά από επιτυχίες.

Η πιο εμβληματική συνεργασία της Nancy και του Lee ήταν η επιτυχία "These Boots Are Made for Walkin". Έγινε μια καθοριστική στιγμή και στις σταδιοδρομίες τους.
Πέρα από τη μουσική τους συνεργασία, η Nancy και ο Lee ανέπτυξαν έναν βαθύ δεσμό. Μοιράζονταν έναν αμοιβαίο θαυμασμό για το ταλέντο του άλλου και καταλάβαιναν ο ένας τον άλλον σε προσωπικό επίπεδο. Έγιναν έμπιστοι και σύντροφοι, υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον στα ψηλά και τα χαμηλά της καριέρας τους. 

Nancy_Sinatra_and_Lee_Hazlewood_back_in_1995_during_their_reunion_tour.jpg
Η Nancy Sinatra και ο Lee Hazlewood το 1995 στη διάρκεια της reunion περιοδείας του.

Ωστόσο, όπως κάθε δημιουργική συνεργασία, η Nancy και ο Lee είχαν τις δικές τους προκλήσεις. Συγκρούστηκαν για δημιουργικές αποφάσεις και μερικές φορές είχαν διαφορετικά οράματα για τη μουσική τους. Αλλά ακόμα και σε εκείνες τις στιγμές έντασης, το κοινό τους πάθος για την τέχνη τους και η γνήσια στοργή ο ένας για τον άλλον τους κράτησαν μαζί.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, η Nancy και ο Lee αποτολμούσαν σε διαφορετικές μουσικές κατευθύνσεις και ακολούθησαν σόλο προσπάθειες. Οι δρόμοι τους διέφεραν, αλλά η επιρροή του ενός στον άλλο παρέμεινε. Συνέχισαν να συνεργάζονται σποραδικά, φέρνοντας πάντα τη μοναδική τους χημεία στα τραγούδια που δημιουργούσαν μαζί.

Η Nancy και ο Lee άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στη μουσική βιομηχανία. Τα τραγούδια τους συνεχίζουν να φημίζονται ως διαχρονικά κλασικά, ο χαρακτηριστικός ήχος και η αδιαμφισβήτητη χημεία τους αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου.

Nancy Sinatra & Lee Hazlewood - Summer Wine



Nancy Sinatra "Up Up and Away"



Nancy Sinatra - You Only Live Twice (HQ)



NANCY SINATRA Light my fire - 1969



Nancy Sinatra "I Gotta Get Outta This Town"



Frank and Nancy Sinatra - Somethin' Stupid (1967)


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!