«Τα ρεμπετάδικα» του Κώστα Μήτσιου σε βιβλίο & cd

(ΒΙΒΛΙΟ & CD) Μια προσπάθεια καταγραφής λαϊκών χώρων διασκέδασης και μικρών χώρων πολιτισμού.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Εκεί πας για ν’ ΑΚΟΥΣΕΙΣ και όχι για να ΔΕΙΣ…»

Μ’ αρέσει η πρωτοβουλία που πήρε ο Κώστας, να ιχνογραφήσει τον χάρτη των νυχτερινών μας καταφυγίων!

Μπορεί να μην το «φωνάζουμε», αλλά είμαστε πολλοί εμείς που η έξοδος κι η διέξοδός μας ήταν και είναι αυτοί οι χώροι, με αυτούς τους καλλιτέχνες, με αυτό το ρεπερτόριο, με αυτή την αύρα.

Εκεί γίνεσαι ένα με το πατάρι, είτε είσαι στο πρώτο τραπέζι είτε στο τελευταίο, καμία διαφορά. Εκεί πας για ν’ ΑΚΟΥΣΕΙΣ και όχι για να ΔΕΙΣ και κυρίως όχι για να σε δούνε. Οι μουσικοί και οι τραγουδιστές δεν είναι «ονόματα» με την αγοραία έννοια, αλλά είναι κατά κανόνα σπουδαίοι μάστορες. Σε τέτοιους χώρους λοιπόν φάγαμε τα νιάτα μας, σε τέτοιους χώρους ακόμα μαστορεύουμε τις νύχτες μας, σ’ έναν τέτοιο χώρο – στον «Κάβουρα» στα Εξάρχεια – γνώρισα και τον συγγραφέα του βιβλίου τον Κώστα, τον οποίο εκ μέρους όλων αυτών που «με το Χάρο γίναν φίλοι» τον ευχαριστώ για τα ξενύχτια που φύγανε και γι’ αυτά που θα έρθουν.

Σπύρος Παπαδόπουλος

Με αυτά τα λόγια καλωσορίζει ο Σπύρος Παπαδόπουλος μια ξεχωριστή έκδοση, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις «Ήτορ». Αναφέρομαι στο βιβλίο του σολίστα του μπουζουκιού Κώστα Μήτσιου «Τα ρεμπετάδικα», με το οποίο ο συγγραφέας επιχειρεί μια καταγραφή των λαϊκών χώρων διασκέδασης και των μικρών χώρων πολιτισμού, καθώς και των ανθρώπων, καλλιτεχνών, επιχειρηματιών και θαμώνων που έζησαν, εργάσθηκαν, δημιούργησαν και διασκέδασαν στους χώρους αυτούς. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε στα μέσα της οικονομικής κρίσης που χτύπησε την Ελλάδα και ολοκληρώθηκε εν μέσω κορωνοϊού και lockdown…

Το βιβλίο προλογίζει ο δημοσιογράφος και μελετητής του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού Γιώργος Κοντογιάννης. Στην έκδοση περιλαμβάνεται κι ένα cd με πέντε λαϊκά, οργανικά κομμάτια του Κώστα Μήτσιου.
02.Kostas Mitsios Ta rebetadika
Λίγα λόγια για τον Κώστα Μήτσιο

Ο Κώστας Μήτσιος γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από την Άρτα. Σε ηλικία έντεκα ετών ξεκίνησε μαθήματα μουσικής στην παραδοσιακή σχολή λαϊκής μουσικής του Αριστείδη Μόσχου. Επί σειρά ετών παρακολούθησε μαθήματα κλασικής κιθάρας, λαούτου, μπουζουκιού και άλλων εγχόρδων με σημαντικούς δασκάλους. Η επαγγελματική του πορεία μετράει πολλές συμμετοχές σε μουσικές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Goran Bregovic, ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Πετρολούκας Χαλκιάς, η Μαριώ και πολλοί άλλοι.

Στα τέλη του 2016 κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ο δίσκος έχει … 13», στην οποία συμμετείχαν δεκατρείς καταξιωμένοι τραγουδιστές. Εκτός από τη μουσική, σε κάποια από τα δεκατρία τραγούδια του δίσκου ο Μήτσιος έγραψε τους στίχους και επιμελήθηκε τις ενορχηστρώσεις.

Είναι συνειδητά πιστός στα ρεμπέτικα από το 1991, με πολυετές πέρασμα από τα λαϊκά κέντρα «Στοά των Αθανάτων», «Κάβουρας», «Μποέμισσα», «Ποντίκι», «Διαδρομές», «Διπλόχορδον», «Πίκο», «Σαράι», «Παλιά Μαρκίζα», «Καραβάνι», καθώς και παρόμοιους χώρους στην Άρτα, τα Γιάννενα, την Πάτρα, την Τρίπολη, την Καλαμάτα και τη Σάμο. Τα τελευταία χρόνια ήταν σταθερός συνεργάτης της εκπομπής «Στην υγειά μας» με τον Σπύρο Παπαδόπουλο.

Μια «βόλτα» στα ρεμπετάδικα…

Η «βόλτα» του Κώστα Μήτσιου ξεκινά από την «Μποέμισσα» των Εξαρχείων και κάνει στάσεις στη «Ρεμπέτικη Ιστορία», στη «Φραγκοσυριανή», στο «Ταξίμι», στον «Κάβουρα», στην «Αλεξανδριανή», στη «Στοά των Αθανάτων», στις «Μουσικές διαδρομές», στο «Διπλόχορδον» και στο «Ποντίκι» της Κυψέλης.

Ενδιάμεσα ο Κώστας Μήτσιος κάνει ιδιαίτερες αναφορές σε καλλιτέχνες που άφησαν ισχυρό «χνάρι» σε αυτούς τους χώρους, όπως ο Γιάννης Λεμπέσης, ο Αντώνης Αινίτης, ο Μπάμπης Τσέρτος, η Μαριώ, ο Δημήτρης Λίβανος, ο Κώστας Κουκουλίνης, ο Γιώργος Τζώρτζης και ο Μανώλης Δημητριανάκης. Παράλληλα αφιερώνει κεφάλαια του βιβλίου στα πρώτα ρεμπετάδικα, στην αναβίωση του ρεμπέτικου πάλκου και τις κομπανίες, στα στέκια των Εξαρχείων και πέριξ του κέντρου, στις «ενδοοικογενειακές» μουσικές διαφορές, στα μεζεδοπωλεία, στην πρώτη γενιά των μουσικών στα ρεμπέτικα και στους παλιούς ρεμπέτες, στους επιχειρηματίες των μαγαζιών, στα ρεμπετάδικα εκτός Αθηνών, στο χθες και το σήμερα των χώρων αυτών. Παράλληλα παρουσιάζει ιστορίες και ανέκδοτα 27 χρόνων, μαρτυρίες από τα παλαιότερα χρόνια και καταλήγει σε μια συνολική ευθύνη για το πού και πώς «οδηγήθηκαν» τα πράγματα.

Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη καταγραφή, για όσους θέλουν να μάθουν, αλλά και για όσους θέλουν να θυμηθούν αλλοτινές εποχές, πρόσωπα, χώρους και καταστάσεις…

Πέντε λαϊκά οργανικά

Στα ορχηστρικά του cd που συνοδεύει το βιβλίο, παίζουν πιάνο ο Μάνος Γρυσμπολάκης και ο Γιάννης Τσέρτος, κρουστά ο Νίκος Τσιατσιούλης και κλασική κιθάρα στο «Νύχτα στην Αθήνα» ο Άρης Κονιδάρης. Ο Κώστας Μήτσιος έπαιξε σε όλα τα κομμάτια με τρίχορδο μπουζούκι, κατασκευής Κάρολου Τσακιριάν, μπαγλαμά κατασκευής Θεόφιλου Γαζέτα, κιθάρα αμερικανικής παραγωγής Lakewood, τζουρά κατασκευής Κάρολου Τσακιριάν, μπάσο και μεταλλόφωνο από midi ήχους και στο «Βραδινό μινόρε» λαούτο κατασκευής Χρήστου Τόφα. Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Μάιο του 2020 στο Studio «Zefxis».

1) Νύχτα στην Αθήνα

2) Μπουζούκι χαβάς

3) Τσιφτετέλι με μπουζούκι

4) Το ζεϊμπέκικο της εβδόμης

5) Βραδινό μινόρε

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!