Διαβάσαμε: «Γιάννης Μωραΐτης – Η νύχτα είπε καληνύχτα» του Γιώργου Αλτή (Μετρονόμος)

Το λαϊκό τραγούδι, όπως το έζησε ένας σπουδαίος σολίστας του μπουζουκιού
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Το μπουζούκι μου κρατάω, το ζεϊμπέκικο βαρώ…»

Πρέπει να’χουν περάσει τρία - τέσσερα χρόνια από εκείνο το απόγευμα, που δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον φίλο, λαϊκό τραγουδοποιό Γιάννη Λεμπέση, ο οποίος ήθελε να με ρωτήσει, αν ξέρω ποιος παίζει τζουρά στο φοβερό ταξίμι της εισαγωγής του «Γιοβάν Τσαούς» του Γιάννη Εϊτζιρίδη (ή «Γιοβάν Τσαούς», όπως ήταν το παρατσούκλι του), στην εκτέλεση με τον Γιώργο Νταλάρα, από τον δίσκο «50 χρόνια ρεμπέτικο τραγούδι» που κυκλοφόρησε το 1975.

«Δυστυχώς Γιάννη δεν ξέρω. Στα περιεχόμενα του δίσκου αναγράφονται όλα τα ονόματα των μουσικών που συμμετείχαν στις ηχογραφήσεις, αλλά χωρίς να διευκρινίζεται ποιος παίζει ξεχωριστά σε κάθε τραγούδι… Και πάλι καλά που υπάρχουν τα ονόματα, γιατί εκείνη την εποχή, συνήθως, δεν τα έγραφαν…» του απάντησα…

«Αν μιλήσεις με τον Νταλάρα, ρώτησέ τον σε παρακαλώ!» μου είπε ο Γιάννης…

Όντως, μετά από λίγες μέρες ρώτησα τον Γιώργο Νταλάρα. «Ο Γιάννης Μωραΐτης!» μου απάντησε κατευθείαν. Και συνέχισε, αποκαλύπτοντας κάποιες απολαυστικές λεπτομέρειες από την ηχογράφηση του «Γιοβάν Τσαούς». Ενός τραγουδιού, που είναι όλο γραμμένο σε ρε ματζόρε. Δεν αλλάζει πουθενά το ακόρντο…

«Η νύχτα είπε καληνύχτα – Το λαϊκό τραγούδι όπως το έζησα»

Έκανα αυτό τον μικρό πρόλογο, για να επισημάνω, πόσο σημαντική και πολύτιμη είναι η έκδοση των βιογραφιών των πρωταγωνιστών στις ηχογραφήσεις των λαϊκών τραγουδιών εκείνης και όλων των προηγούμενων εποχών, αφού ελάχιστα είναι όσα γνωρίζουμε από «πρώτο χέρι», ενώ οι παλιοί μουσικοί «ταξιδεύουν» σιγά σιγά για «των αγγέλων τα μπουζούκια» δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την έρευνα.

Μια τέτοια βιογραφία κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες από τις εκδόσεις «Μετρονόμος». Στο πλαίσιο της έρευνας, της καταγραφής και της συγγραφής των βιογραφιών των λαϊκών μουσικών, στις οποίες έχει επιδοθεί τα τελευταία χρόνια ο ξεχωριστός δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και συνθέτης Γιώργος Αλτής, τον περασμένο Σεπτέμβρη παρουσίασε τη βιογραφία του Γιάννη Μωραΐτη, με τίτλο «Η νύχτα είπε καληνύχτα – Το λαϊκό τραγούδι όπως το έζησα». (Κι όπως λέει, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μωραΐτης, στον «Γιοβάν Τσαούς» ήταν η πρώτη φορά που έπαιξε τζουρά).

02.Giannis Moraitis cover
«Κάθε όνομα που μπαίνει στο βιβλίο είναι σαν να ανάβεις ένα κεράκι στη μνήμη τους». Έτσι σχολίασε ο ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού Κώστας Χρηστίδης, την έκδοση της βιογραφίας του Γιάννη Μωραΐτη. Και νομίζω πως τα είπε όλα…

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου: «Με περισσότερα από εξήντα χρόνια, στο πάλκο και τη δισκογραφία, ο Γιάννης Μωραΐτης έχει διαγράψει λαμπρή καριέρα, παίζοντας δίπλα σε μεγάλους τραγουδιστές και συνθέτες, όπως οι Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Λαύκας, Σταύρος Τζουανάκος, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Σωτηρία Μπέλλου, Στράτος Διονυσίου, Στράτος Παγιουμτζής, Πόλυ Πάνου, Χρηστάκης, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Δημήτρης Μητροπάνος και άλλοι. Μέσα από την βιογραφία του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιάννη Μωραΐτη και του πρώτου μπουζουξή που έπαιξε στο Ηρώδειο, σε ηλικία 18 χρόνων, ξετυλίγεται ο κόσμος του λαϊκού τραγουδιού».

Ο Γιάννης Μωραΐτης γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1944, στα Αρμένικα, στο Κατσιπόδι. Εκεί που είναι σήμερα το ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ». Μέσα στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγονται οι μνήμες από τα πρώτα του βήματα στις γειτονιές της Αθήνας και ιδιαίτερα στο Μπραχάμι, όπου ζει μέχρι σήμερα, την πρώτη του επίσκεψη στο θρυλικό «Μπαράκι του Μάριου» στη συμβολή των οδών Ίωνος και Σατωβριάνδου, τα πρώτα μαγαζιά και τις πρώτες ηχογραφήσεις, τη Θεσσαλονίκη των πρώτων χρόνων του ‘60 και την Αμερική του ‘67, τις συνεργασίες του με τον Στράτο Διονυσίου, τον Βασίλη Τσιτσάνη, καθώς και με τους περισσότερους από τους μεγάλους, αλλά και τους λιγότερο γνωστούς του λαϊκού τραγουδιού, την αναβίωση του ρεμπέτικου στα μέσα της δεκαετίας του ’70, τους παλιούς οργανοποιούς και τους φίλους του, ενώ το βιβλίο, που ξεκινά με έναν πρόλογο του συγγραφέα, ολοκληρώνεται με ένα επίμετρο του δημοσιογράφου Δημήτρη Μανιάτη με τίτλο «Ο κόσμος, η γλώσσα, η σκέψη του Γιάννη». Πριν από αυτό, οι Δημήτρης Βύζας, Γιώργος Καλκέψος, Κώστας Χατζηδουλής, Ανθούλα Αλιφραγκή, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Γιάννης Μπιθικώτσης, Νίκος Κατσίκης, Στράτος Διονυσίου, Καίτη Γκρέυ, Χρήστος Ψαρρός, Διαμαντής Χιώτης, Παναγιώτης Στεργίου, Νίκος Τατασόπουλος, Στέλιος Βαμβακάρης, Μιχάλης Γενίτσαρης, Νίκος Παπαδάκης καταθέτουν την άποψή τους για τον Γιάννη Μωραΐτη.

03.Giannis Moraitis

Ακολουθεί «Το τσιφτετέλι του Μωραΐτη» που κυκλοφόρησε το 1965 σε δίσκο 45 στροφών της εταιρείας «Apollon», του λαϊκού ακορντεονίστα και συνθέτη Τόλη Εσδρά.


Τρία αφιερώματα στον Γιάννη Μωραΐτη

Άφησα για το τέλος τρία τηλεοπτικά αφιερώματα, που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια για τον Γιάννη Μωραΐτη, ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο, που μεταδόθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2022 από την εκπομπή του Πάρη Μήτσου «Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα» στο Attica Tv της Αθήνας και το TV 100 της Θεσσαλονίκης.

Το δεύτερο αφιέρωμα προβλήθηκε στις 21 Μαΐου 2021 από την εκπομπή της ΕΡΤ 2 «Η αυλή των χρωμάτων» με την Αθηνά Καμπάκογλου.


Αφιερωμένη στον Γιάννη Μωραΐτη ήταν η εκπομπή του Χρήστου Παπαδόπουλου «Χάριν Ευφωνίας», που μεταδόθηκε από το κανάλι της Βουλής στις 13 Ιουλίου 2019…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!