Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα για το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο Booker

Ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα στο Λονδίνο η μικρή λίστα των υποψηφιοτήτων για το φετινό Man Booker
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
από την έδρα του πολυεθνικού ομίλου «Man Group», χορηγού του θεσμού από το 2002.

Η κριτική επιτροπή του μοναδικού ίσως διεθνούς λογοτεχνικού βραβείου που συναγωνίζεται σε ακτινοβολία το Νόμπελ, στάθηκε τελικά σε έξι ήδη δοκιμασμένους πεζογράφους, τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες, με καταβολές από τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία. Ως γνωστόν, το Man Booker μπορούν να το διεκδικούν πια όλοι όσοι γράφουν στα αγγλικά, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, εφόσον το υπό κρίση βιβλίο τους έχει εκδοθεί στη Μεγάλη Βρετανία. Μια αλλαγή που έχει προκαλέσει ανησυχία ως προς τη δυνητική υπερεκπροσώπηση των Αμερικανών στις λίστες και την περιθωριοποίηση των συγγραφέων από μικρές χώρες της περιφέρειας, εξ ου και η μέριμνα να τηρούνται κάποιες ισορροπίες...

Ταξίδια

«Καθώς το The Man Booker διευρύνει τα σύνορά του, τα έξι εξαιρετικά βιβλία της μικρής λίστας παρασύρουν τον αναγνώστη σε ταξίδια ανά την υφήλιο, ανάμεσα στη Βρετανία, τη Νέα Υόρκη, την Ταϊλάνδη, την Ιταλία, την Καλκούτα, ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Α C Grayling κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας τα μυθιστορήματα που επικράτησαν. Πρόκειται για το «Το Rise at a decent Hour» του Τζόσουα Φέρις, το «The Narrow Road to the Deep North» του Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, το «We Are All Completely Beside Ourselves» της Κάρεν Τζόι Φόουλερ, το «J» του Χάουαρντ Τζέικομπσον, το «How to be Both» της Αλι Σμιθ και το «The Lives of Others» του Νιλ Μακχέρτζι.

«Περίπτωση Φίνκλερ»

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους διεκδικητές του βραβείου είναι ο -γνωστός στο ελληνικό κοινό- 72χρονος Βρετανός Χάουαρντ Τζέικομπσον. Σε περίπτωση που επικρατήσει με το «J», θα συγκαταλέγεται μαζί με τους Τζ. Μ. Κούτσι, Πίτερ Κάρεϊ και Χίλαρι Μαντέλ στους πλέον πολυβραβευμένους του θεσμού, καθώς έχει τιμηθεί και στο παρελθόν για την «Περίπτωση Φίνκλερ» (μετ. Γ.Ι. Μπαμπασάκης, εκδ. Ψυχογιός). Ο βενιαμίν της παρέας είναι ο 39χρονος Αμερικανός Τζόσουα Φέρις, ένα μόνο βιβλίο του οποίου έχει μεταφραστεί στη γλώσσα μας: το «Φτάσαμε στο τέλος» (μετ. Ε. Αλεξοπούλου, εκδ. Modern Times), με πρωταγωνιστές μια ομάδα διαφημιστών στο Σικάγο που, μέχρι να ξεσπάσει η κρίση, βαυκαλίζονταν ότι θα πορεύονται ατσαλάκωτοι. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, το νέο του μυθιστόρημα «Το Rise at a Decent Hour» προκάλεσε άφθονο γέλιο στους κριτές με το καυστικό χιούμορ του.

Τον 54χρονο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν από την Αυστραλία, τον γνωρίζουμε κυρίως χάρη στο λαχανιαστό πολιτικό-κοινωνικό του θρίλερ «Η άγνωστη τρομοκράτισσα» (μετ. Π. Ισμυρίδου, εκδ. Αγρα), το οποίο μάλιστα διασκεύασε πρόσφατα για το θέατρο η Αγγελική Τρουφάκου: έναν λαμπρό στοχασμό για τον κόσμο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όπου ο φόβος συνιστά πολύτιμο αγαθό τόσο για τους τρομοκράτες όσο και για τις κυβερνήσεις. Απ' ό,τι φαίνεται, το υποψήφιο για το βραβείο «The Narrow Road to the Deep North» αποτελεί ένα ακόμη οξυδερκές σχόλιο του ίδιου για την εποχή μας.

Για τρίτη φορά

Επίσης γνωστή στο ελληνικό κοινό είναι και η 52χρονη Σκοτσέζα Αλι Σμιθ, μια από τις πιο καινοτόμους συγγραφείς της γενιάς της (βλ. «Κορίτσι συναντά αγόρι», εκδ. Τόπος και «Hotel Cosmos», «Η τυχαία», εκδ. Ελληνικά Γράμματα), η οποία με το μάλλον αταξινόμητο «How to be Both» βρίσκεται για τρίτη φορά στη μικρή λίστα του βραβείου. Θυμίζουμε πως στο προηγούμενο έργο της, «Artful», η Σμιθ αξιοποιούσε μυθοπλαστικά παλιότερες διαλέξεις της στην Οξφόρδη για το χρόνο, τη φόρμα και την τέχνη, και στο εξώφυλλό του δέσποζε μια τσαχπίνικη πόζα της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Υπομονή

Το λογοτεχνικό έργο της Αμερικανίδας Κάρεν Τζόι Φόουλερ και του Νιλ Μακχέρτζι περαμένει ανέκδοτο στην Ελλάδα, αλλά σε περίπτωση που το βραβείο περάσει στα χέρια του τελευταίου, για την επική, συναρπαστική σάγκα μιας οικογένειας από την Καλκούτα που είναι το «The lives of Others», θα 'ναι ο πρώτος Ινδο-βρετανός νικητής από το 1981, χρονιά κατά την οποία τιμήθηκαν τα «Παιδιά του μεσονυχτίου» του Σαλμάν Ρουσντί. Ποιος από τους έξι θα επικρατήσει; Υπομονή ώς τις 14 Οκτωβρίου.

Της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πηγή: www.enet.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!