Οι εκδηλώσεις στον IANO (18/6 - 22/6)

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στον ΙΑΝΟ για τις επόμενες ημέρες.

Παρουσίαση Βιβλίου | Παναγιωτης Τερπάνδρου - Ζαχαρίου: Αρμοσκοπώντας - Harmoscopesis | Εκδοτικός Οίκος Όστρια


Την Τρίτη 18 Ιουνίου στις 18:00 ο εκδοτικός οίκος Όστρια παρουσιάζει στον ΙΑΝΟ της Αθήνας το βιβλίο του Παναγιώτη Τερπάνδρου - Ζαχαρίου, «Αρμοσκοπώντας - Harmoscopesis». Το εν λόγω έργο είναι ένας νέος τρόπος αντίληψης του κόσμου μας με σκοπό την αρμονία και την ευδαιμονία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο IANOS Café (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το εν λόγω έργο είναι ένας νέος τρόπος αντίληψης του κόσμου μας με σκοπό την αρμονία και την ευδαιμονία. Εισάγει μια νεοσύστατη έννοια για ένα νέο τρόπο ζωής. Η φιλοσοφία, η ιστορία, η μυθολογία, η ποίηση και η ζωγραφική αριστοτεχνικά εναρμονίζονται σε μια δυνατή δέσμη φωτός, που εστιάζει στη φθίνουσα πορεία του Δυτικού Κόσμου και προβάλλει τις ελληνικές αξίες που μπορούν να επαναφέρουν την αρμονία.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Παναγιώτης Τερπάνδρου Ζαχαρίου γεννήθηκε στα Χανιά το 1957. Είναι φιλόλογος της αγγλικής γλώσσας και γλωσσολόγος. Είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας, αντιπρόεδρος στον Σύλλογο για την Ελληνική Γλώσσα στα Χανιά και βραβευμένος από τη Διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών «Θεά Αθηνά» και τη Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.

Είναι λάτρης της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο σύνολό της και αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο (http://www.haniotika-nea.gr/author/pzahariou), αλλά και στο προσωπικό του ιστολόγιο. (https://www.harmoscope.com/)
armoskopwntas zachariou

Κύκλος Συζητήσεων «Περί Ωραίου» στο Café του ΙΑΝΟΥ: O Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τη ζωγράφο Μαρία Γιαννακάκη


Την Τρίτη 18 Ιουνίου στις 20:30 ο επιμελητής της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS, Κώστας Καζαμιάκης στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Περί Ωραίου» στο Café του ΙΑΝΟΥ, συνομιλεί με τη ζωγράφο Μαρία Γιαννακάκη, με θέμα «Υπαινιγμός ή αφήγηση; Κενό ή μη κενό στον χώρο;».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr

Λίγα παραπάνω λόγια για το θέμα της συζήτησης

«…στη δουλειά μου με ενδιαφέρει περισσότερο ο υπαινιγμός παρά η αφήγηση. Σ’ αυτόν τον άξονα που χαράζει τη δομή της ζωγραφικής μου, έχει παίξει σημαντικό ρόλο η δυναμική σχέση κενού/μη κενού στο χώρο (kongbai της κινεζικής ζωγραφικής και καλλιγραφίας). Στα πορτραίτα με ενδιαφέρει να αποκαλύπτεται η φύση των προσώπων και αυτό να γίνεται με τρόπο φυσικό, ελεύθερο και απροσδόκητο. Συχνά αντιμετωπίζω το θέμα μου ξεκινώντας τοπικά, από πυρήνες χρωματικής έκρηξης, συμπαγείς και σχεδιαστικά δομημένους. Σαν να μου επιτρέπουν τα ίδια τα έργα να τα ζωγραφίζω κατά τόπους ή κατά στρώσεις. Με βοηθούν πολύ σ’ αυτό τα υλικά που εξακολουθώ να χρησιμοποιώ, μεταξωτές στόφες, ριζόχαρτα, μελάνια, ξυλομπογιές και ακουαρέλες…» Μαρία Γιαννακάκη.

Λίγα λόγια για τη Μαρία Γιαννακάκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1977-1982). Το 1983 πήγε με υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στην Κίνα, όπου μελέτησε τεχνικές της παραδοσιακής κινέζικης ζωγραφικής, σχεδίου με μελάνη και καλλιγραφίας. Έχει στο ενεργητικό της ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των πιο πρόσφατων: ατομική έκθεση στη γκαλερί Theorema, Βρυξέλλες (2010), στη γκαλερί Aliquando, Παρίσι (2009 & 2007), συμμετοχές στην έκθεση «Walking with Cavafys» στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (2013), στο φεστιβάλ “Festam” στην Τουλούζη (2008), στην έκθεση με τίτλο «Bonds of matter» στο Κρατικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (2009) και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Σαγκάη (2008), στην έκθεση «Beyond the limits» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης (2007), στην έκθεση «Birthplace» στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα (2006), στη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στο Πεκίνο (2005) κα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ και θα προβάλλονται ζωντανά διαδικτυακά σ’ όλον τον κόσμο.

Η είσοδος στις συναντήσεις είναι ελεύθερη

Οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται ζωντανά και στο ianos.gr

IANOS | Σταδίου 24, Τ. 210 3217810, www.ianos.gr
maria giannakaki 1

Συζήτηση | Ilana Dayan | Ισραήλ: Εκλογές και Προκλήσεις | Huffpost Greece | Πρεσβεία του Ισραήλ


Την Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 11:00 η HuffPost Greece σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ διοργανώνει στον ΙΑΝΟ της Αθήνας ανοιχτή συζήτηση με τη διακεκριμένη Ισραηλινή δημοσιογράφο Ilana Dayan, με θέμα: «Ισραήλ: Εκλογές και Προκλήσεις».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο IANOS Café (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Συμμετέχουν οι:

Ilana Dayan, δημοσιογράφος-παρουσιάστρια της Ενημερωτικής Εκπομπής «Uvda» (Τα Γεγονότα) «Κανάλι 2» της Ισραηλινής Τηλεόρασης
Στρατής Αγγελής, αρθρογράφος - υπεύθυνος διεθνών θεμάτων εφημερίδα «Αυγή»
Ξένια Κουναλάκη, αρθρογράφος - συγγραφέας - υπεύθυνη διεθνών θεμάτων εφημερίδα «Καθημερινή»

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο διευθυντής Σύνταξης της ΗuffPost Greece Αντώνης Φουρλής.

Μετά τη συζήτηση θα γίνουν ερωτήσεις από το κοινό.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

Λίγα λόγια για την Ilana Dayan

Η Ilana Dayan, είναι μια από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες της ισραηλινής δημοσιογραφίας. Παρουσιάζει την εκπομπή ερευνητικού ρεπορτάζ «Uvda» (Τα Γεγονότα) στο «Κανάλι 2» της Ισραηλινής τηλεόρασης, για τα φλέγοντα ζητήματα της ισραηλινής και διεθνούς επικαιρότητας. Εργάστηκε σε μεγάλες ισραηλινές εφημερίδες, όπως είναι η «Yedioth Aharonot», καθώς και στην Ισραηλινή Ραδιοφωνία. Έχει βραβευθεί πολλάκις για τα ερευνητικά ρεπορτάζ της, μεταξύ των οποίων και πέντε φορές από το New York Festival for World's Best TV & Films (2013, 2014). Είναι επίσης νομικός με σπουδές στην Σχολή Νομικής του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, ενώ δίνει διαλέξεις για την ελευθερία του λόγου στη Σχολή Νομικής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.
copy of uvda 2

Συναντήσεις Κορυφής στο Café του ΙΑΝΟΥ: Ο Γιώργος Καραμπελιάς συνομιλεί με τους Μανώλη Κοττάκη & Άγγελο Συρίγο | Θέμα: Μετά τις Ευρωεκλογές, Ευρώπη σε αμφισβήτηση


Την Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 20:30 ο επιμελητής της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS, Γιώργος Καραμπελιάς συνομιλεί με τον διευθυντή της εφημερίδας Εστία, Μανώλη Κοττάκη, και τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελο Συρίγο, με θέμα «Μετά τις Ευρωεκλογές, Ευρώπη σε αμφισβήτηση».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr

Λίγα λόγια για τον Μανώλη Κοττάκη

Γεννήθηκε στην Αίγινα το 1968. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Νομικών «για τη Δημοκρατία και τη Νομοθέτηση». Σήμερα είναι αρθρογράφος της εφημερίδας Δημοκρατία, σχολιαστής στο περιοδικό Επίκαιρα και στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84. Έκανε τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία στις εφημερίδες Αλήθεια Αίγινας και Χρόνος Κομοτηνής. Συγγραφέας των βιβλίων: Θράκη, η Μειονότητα Σήμερα (2000, εκδ. Λιβάνη), Νησίδες του Καινούργιου (2005, εκδ. Ι. Σιδέρης), Κόντρα στις Δικτατορίες των Μετριοτήτων (2007, εκδ. Ι. Σιδέρης) και Ηγεσίες (2008, εκδ. Λιβάνη). Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Βίβιαν Μπενέκου.

Λίγα λόγια για τον Άγγελο Συρίγο

Γεννήθηκε το 1966. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1988. Το 1994 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στην Αγγλία. Είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Ασχολείται επιστημονικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το Δίκαιο της Θάλασσας, τις μειονότητες και τους μετανάστες. Μετά το 1999 έχει ασχοληθεί με την ελληνική εξωτερική πολιτική από θέσεις ευθύνης.

Λίγα λόγια για τις «Συναντήσεις Κορυφής»

Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με προσωπικότητες και διανοητές της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου για τα μεγάλα θεωρητικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα της εποχής μας. Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή κρίσης και διερώτησης για το μέλλον όχι μόνον του πολιτισμού αλλά και της ίδιας της παρουσίας του ανθρώπου στον πλανήτη, την οποία έρχεται να υπογραμμίσει η παγκόσμια οικολογική κρίση, και η επέκταση της τεχνοφύσης, ενώ ο ελληνισμός αντιμετωπίζει κρίση υπαρκτικού χαρακτήρα. Βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, από τη μία πλευρά του οποίου υπάρχει μια καθοδική σπείρα, και από την άλλη η ανάταξή του. Ερχόμαστε μπροστά σε αυτό το ιστορικό αίτημα, σε αυτή την κυριολεκτική τιτανομαχία, γυμνοί, με ηγεσίες ανίκανες, πνευματικούς ανθρώπους ενσωματωμένους, ένα λαϊκό σώμα αλλοιωμένο και πλαδαρό. Απέναντι στο απόλυτο αδιέξοδο του αλλοτριωμένου εκσυγχρονισμού και της διαρκούς φυγής, θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να κάνουμε επιτέλους πρότυπο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού μας την ίδια την δική μας παράδοση και ταυτότητα. Αυτό που έκαναν όλα τα έθνη και όλοι οι λαοί που θέλουν να είναι ελεύθεροι, αυτεξούσιοι και δημιουργικοί.
synanthseis koryfhs

Παρουσίαση Ποιητικής Συλλογής | Απονειρευτής (Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος) | Η τριλογία της ζωής. Μέρος πρώτο: Οι εποχές άλλαξαν | Εκδόσεις Πνοές Λόγου & Τέχνης


Την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 18:00 οι Εκδόσεις ΠΝΟΕΣ λόγου & τέχνης παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ της Αθήνας την ποιητική συλλογή του Απονειρευτή (Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου), «Η τριλογία της ζωής. Μέρος Πρώτο: Οι Εποχές άλλαξαν».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο IANOS Café (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Αρετή Γκιωνάκη, εκδότρια - συγγραφέας (εκδόσεις ΠΝΟΕΣ λόγου & τέχνης)
Γιώργος Παπακώστας, ποιητής
Κατερίνα Παπακώστα, βουλευτής

Ποιήματα θα διαβάσουν οι:

Τάκης Παπαματθαίου ηθοποιός
Αγγέλα Σιδηροπούλου, ηθοποιός - τραγουδίστρια
Μπέσσυ Γιαννοπούλου, ηθοποιός - θεατρική και μουσική παραγωγός
Γεωργία Σιακαβάρα, ηθοποιός - τραγουδίστρια
Κατερίνα Βερβέρη, τραγουδίστρια

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο εκπαιδευτικός - συγγραφέας Γιάννης Τοπσόγλου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οι εποχές άλλαξαν...
Η τέχνη αλλάζει…
Μια καλύτερη εποχή έχει ήδη ανατείλει...

Οι Ιστορίες της Νέας εποχής είναι φτιαγμένες από χρώματα, ιδέες και φαντασία... Ιστορίες γεμάτες φως και σκοτάδι, αλήθεια και ψευδαίσθηση, χαρά και μελαγχολία... «Ποίημα είναι κατά κυριολεξία, κάθε αιτία και αφορμή που γεννά ένα ποίημα... ». Δεν ξέρω τί ακριβώς με ενέπνευσε να αρχίσω να γράφω ποιήματα. Όλο αυτό ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια σαν ένας πειραματισμός για το αν θα μπορούσα να μετατρέψω κάποιες ιδέες μου σε μορφή ποιητικού λόγου. Χωρίς να το καταλάβω όταν ολοκλήρωσα τα πρώτα μου ποιήματα, όλο αυτό έγινε συνήθεια και η συνήθεια έγινε εξάρτηση. Τότε, αναρωτήθηκα πώς ζούσα πριν αρχίσω να γράφω ποίηση… Βέβαια σαν αναγνώστης πάντοτε, μου προκαλούσε εντύπωση η μελαγχολική κυρίως ποίηση σπουδαίων ποιητών. Αυτή δηλαδή την ποίηση που με έκανε να νιώθω μια αίσθηση που εγώ ονομάζω «Η χαρά της Μελαγχολίας». [...] Το παρακάτω απόσπασμα από το ποίημα του Τ. Λειβαδίτη «Οι σάλπιγγες της Αποκαλύψεως», εκφράζει όσο τίποτα, την αντίληψή μου για την μελαγχολική ποίηση: «Θυμάσαι; Ο πατέρας σου ήταν νεκρός στο φέρετρο - εσύ κάτι έψαχνες και μπήκες σε μιαν άλλη κάμαρα, μονάχη, σ’ ακολούθησα, απ’ το ανοιχτό παράθυρο ερχόταν η ευωδιά του κήπου (ω θα ’μαστε νεκροί κι η άνοιξη θα ’ρχεται πάλι και πάλι) - σε πλησίασα, με κοίταξες στα μάτια και τότε σε φίλησα για όλα τα χρόνια που θα περάσουν, για όλες τις ελπίδες που θα χαθούν, σε φίλησα και σε κράτησα πάνω μου - κι όπως πριν λίγο είχες αγκαλιάσει ν’ αποχαιρετήσεις το νεκρό, τα μαλλιά σου μύριζαν αιωνιότητα…»

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Απονειρευτής είναι το ποιητικό ψευδώνυμο του Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου. Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε το 1982, μεγάλωσε και μένει μέχρι σήμερα στην Αγία Βαρβάρα της Δυτικής Αθήνας. Έχει καταγωγή από την Ημαθία και την Καρδίτσα. Είναι Διδάκτορας της Βιολογίας, ζωγράφος, ποιητής, στιχουργός. Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας της Αθήνας έκανε μεταπτυχιακό στον Τομέα Κυτταρικής Βιολογίας - Βιοφυσικής και διδακτορικό στον Τομέα Ζωολογίας - Θαλάσσιας Βιολογίας. Ο τίτλος του διδακτορικού του είναι: «Η διαχρονική διαφοροποίηση της Πανίδας της Ελλάδας». Ζωγραφίζει με την βοήθεια Η/Υ. Έχει συμμετάσχει στο ARΤ Θεσσαλονίκη 2016 και έχει κάνει την έκθεση ζωγραφικής 50 HAIKU & NEW AGE, μαζί με τον επίσης ζωγράφο και ποιητή Γιάννη Γούνα.
book cover sidiropoulos 1

Μουσική Παιδική Παράσταση | Music4Kids | Ντο Ρε Μι - Παίζω με τη μουσική


Το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 18:00 το music4kids παρουσιάζει στον ΙΑΝΟ της Αθήνας τη θερινή συναυλία του τμήματος μουσικής προπαιδείας, με τίτλο «Ντο ρε μι - Παίζω με τη μουσική». Μέσα από μία συναυλία γεμάτη μουσικά παιχνίδια, νότες και παιδικές φωνές οι μικροί μας μουσικοί θα ξεδιπλώσουν όλα τους τα ταλέντα! Θα παρουσιάσουν τα μουσικά τους κατορθώματα και όλη τη γνώση που κέρδισαν αυτή τη χρονιά με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο!

Συμμετέχουν τα τμήματα των Σχολών Αγίας Παρασκευής και Ηλιούπολης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο IANOS Café (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 17:30

Λίγα λόγια για το «music4kids»

Το music4kids είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα μουσικής για παιδιά, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από πολυετή εμπειρία κι έρευνες πάνω στην αναπτυξιακή κι εξελικτική ψυχολογία. Αναπτύχθηκε με γνώμονα την αγάπη μας για τα παιδιά και την ανάγκη ύπαρξης ενός μουσικού προγράμματος, που μέσα από τη διασκέδαση και τις σωστές γνώσεις, να μπορεί να προσφέρει στα παιδιά όλα όσα χρειάζονται για να ξεκινήσουν το μαγικό αυτό ταξίδι στη μουσική με όλα τα εφόδια.
poster summer 22 06 2019

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates