Τα «Εφτά λεπτά ψυχής» του Πάνου Βλάχου

Ένα ντοκιμαντέρ που «σκαλίζει» τον μύθο του Σπύρου Λούη
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Οι Θρύλοι δεν εξηγούνται», «Έγινε αυτό που γνωρίζουν όλοι αλλά δε λένε…» 

Ένα από τα πλέον μυθικά κατορθώματα στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού υπήρξε ο άθλος του Σπύρου Λούη. Το 1896 αναβιώνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα που γεννήθηκαν. Μία χώρα υπό βασιλικό καθεστώς, προερχόμενη από μία χρεοκοπία και ακόμη τον τουρκικό ζυγό παρόντα. Ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν εμπνέεται την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρά τους. Ο στενός του φίλος, φιλόλογος και φιλέλληνας, Μισέλ Μπρεάλ σκέφτεται να δώσει αρχαιοελληνική αίγλη στους Αγώνες εισάγοντας σε αυτούς τον Μαραθώνιο. Στα βήματα του Φειδιππίδη.

Τον μαραθώνιο του 1896 κερδίζει ένας απλός νερουλάς. Ένας άνθρωπος , που δεν ήταν καν αθλητής, δεν ανήκε σε κάποιο αθλητικό σύλλογο, ουτε καν στην αριστοκρατία που «πρόσταζε» την ευγενική καταγωγή των αθλητών. Ήταν ένας άνθρωπος από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, που έκανε την νίκη του αυτή να φαντάζει ως μία ασύλληπτη υπέρβαση. 

Πώς, όμως, ένας άνθρωπος σαν τον Σπύρο Λούη κατάφερε να φτάσει σε αυτόν τον θρίαμβο; Σε ένα κατόρθωμα, που αγγίζει τη σφαίρα του θρύλου. Μπορεί να εξηγηθεί ένας θρύλος εβός ανθρώπου, που κατάφερε συνάμα να αλλάξει τα δεδομένα σε αυτό που λέμε τρέξιμο, αγώνες δρόμου. 

Πόσα λεπτά ψυχής χρειάζονται, τελικά, για να φτάσεις στην κορυφή;

Αυτό επιχειρεί να απαντήσει μέσα από το ντοκιμαντέρ του «7 λεπτά ψυχής» ο Πάνος Βλάχος. 

Με πρωτότυπη αφήγηση και αρκετές πινελιές χιούμορ, το διάρκειας 75 λεπτών ντοκιμαντέρ ακολουθεί την προσπάθεια του Πάνου Βλάχου να διερευνήσει τις ακριβείς συνθήκες που συνετέλεσαν στην σπουδαία αυτή νίκη του Σπύρου Λούη, να δοκιμάσει τον ίδιο του τον εαυτό σε αυτές, αλλά και να ρίξει φως στον πιο αμφιλεγόμενο Μαραθώνιο μέχρι σήμερα.

Πώς ο «νερουλάς από το Αμαρούσιον» κέρδισε από το πουθενά; Πώς εξαπλώθηκε η φήμη, ότι ανέβηκε σε κάρο ή άλογο κι έκοψε δρόμο, καθώς σύμφωνα με όσα έλεγε ο δεύτερος στον τερματισμό Χαρίλαος Βασιλάκος, ο ίδιος δεν είχε κανέναν άλλον αθλητή μπροστά του; Με την αίσθηση ενός «άλυτου μυστηρίου» αναζητείται η λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον θρύλο και την πραγματικότητα, τον μύθο και την αλήθεια. 

Συνοδοιπόροι του Πάνου Βλάχου σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο πρωταθλητής Μαραθωνίου, Δημήτρης Θεοδωρικάκος, ο υπερμαραθωνοδρόμος, Γιάννης Κούρος, ο εγγονός του Χαρίλαου Βασιλάκου δεύτερου (;) αθλητή που τερμάτισε πίσω από τον Λούη, Χαρίλαος Βασιλάκος, ο αθλητικογράφος Γιάννης Μαμουζέλος, ο διδάκτωρ Sports and Exercise Science στο παντεπιστήμιο του Μπράιτον δρ.Γιάννης Πιτσιλαδής,  ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης και ο διευθύνων σύμβουλος της AIMS World Running, Paco Borao.

 Η συνέχεια επί της οθόνης...

Οι συντελεστές

Παραγωγή: Αλέξης Καπλάνης, Πάνος Μανωλίτσης Πάνος Βλάχος
Σκηνοθεσία: Πάνος Βλάχος
Σενάριο: Πάνος Βλάχος
Αφήγηση: Αιμίλιος Χειλάκης, Νίκος Καλογερόπουλος, Πάνος Βλάχος
Φωτογραφία: Πάνος Μανωλίτσης, Δημήτρης Μανιάτης
Μοντάζ: Δημήτρης Μάρης
Μουσική: Κώστας Χρηστίδης
Διάρκεια: 75 λεπτά
Γλώσσα: Αγγλικά, Ελληνικά
Υπότιτλοι: Ελληνικά
Ελλάδα, 2020

Επίσημες Συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ

26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.
Επίσημη Συμμετοχή
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2021
Συμμετοχή στο Επίσημο Διαγωνιστικό
15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες
Συμμετοχή στο Επίσημο Διαγωνιστικό
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μαδρίτης 2021

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στην πλατφόρμα Cinobo και πλέον είναι διαθέσιμο ολόκληρο στο επίσημο κανάλι του Πάνου Βλάχου στο YouTube:


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!