Σπύρος Φωκάς: Ο Έλληνας Ομαρ Σαρίφ που κατέκτησε το Χόλιγουντ

Μία ζωή βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Θλίψη στον καλλιτχνικό κόσμο σκόρπισε  η είδηση της απώλειας του σπουδαίου ηθοποιού, Σπύρου Φωκά, σε ηλικία 86 ετών. 

Ο Σπύρος Φωκάς είχε σημαντική καριέρα στον κινηματογράφο, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε δεκάδες παραγωγές. Γεννημένος στην Πάτρα, στις 17 Αυγούστου, ο κατά κόσμον, Σπύρος Ανδρουτσόπουλος, έκανε το ντεμπούτο του το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, “Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα”.

Η ταινία προβλήθηκε τότε στο Φεστιβάλ των Καννών και αποτέλεσε την αρχή της διεθνούς καριέρας του για την διεθνή καριέρα του.

ματωμένο_ηλιοβασίλεμα.jpg
Το «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα»

Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη, ο Σπύρος Φωκάς δεν άργησε πήγε στην Ιταλία, στα στούντιο της Τσινετσιτά, όπου και αξιοποίησε τις οντισιόν και τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν. Έτσι, συμμετέχει σε διεθνείς παραγωγές, όπως στις ταινίες “Όταν θέλει η γυναίκα” του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στην μεγάλη Λάιζα Μινέλι και “Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του” του Λουκίνο Βισκόντι, πλάι στην αξέχαστη Κατίνα Παξινού.

ροκο.jpg

Ειδικότερα με την εμφάνιση του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι “Ο Θάνατος ενός Φίλου”, απογειώνεται η κινηματογραφική καριέρα του Σπύρου Φωκά, αφού κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο. Δεν άργησε να κάνει το μεγάλο βήμα για το Χόλιγουντ, όπου συμμετείχε πλέον σε εξ ολοκλήρου αμερικανικές παραγωγές. 

Ο «Έλληνας Ομάρ Σαρίφ»

Πολλοί είπαν πως μοιάζει με τον Ομάρ Σαρίφ, αρκετοί σχολίασαν και μάλιστα σε πολλά δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής, πως εκτός ένας εξαιρετικός ηθοποιός, είναι και πολύ γοητευτικός άνδρας.

Όμως, εκείνος δεν αποδέχθηκε ποτέ τον τίτλο του γόη. «Έχω μια ευχάριστη παρουσία» συνήθιζε να λέει.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Δαλιανίδη, ο Σπύρος Φωκάς γυρίζει στην Φίνος Φίλμ δύο ταινίες πλάι στην Ζωή Λάσκαρη, τον “Εγωισμό” και τη “Στεφανία”, που άφησαν εποχή.



Ωστόσο, έφυγε εκ νέου για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως το «Διαμάντι του Νείλου», το 1985.

Όταν είχε πάει στο Μαρόκο για τα γυρίσματα της ταινίας με συμπρωταγωνιστή τον Μάικλ Ντάγκλας, ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του: «Όταν πήγα στο Μαρόκο να συναντήσω τον Μάικλ Ντάγκλας, γιατί έπρεπε να με δει και αυτός, τον πήγα σε ανατολικούς χορούς. Άγιος δεν ήμουν και μάλιστα το είχα πει σε έναν παπά. Ούτε ο Αδάμ δεν μπόρεσε να αντισταθεί σε ορισμένα πράγματα».

Στη συνέχεια, γύρισε το «Ράμπο ΙΙΙ» στο πλευρό του Σιλβέστερ Σταλόνε. «Αυτός ο τύπος με είχε αφήσει άφωνο. Εφερε από την Αμερική ένα αεροπλάνο γεμάτο με όργανα γυμναστικής. Ποιο γυμναστήριο στην Ελλάδα έχει τα περισσότερα; Ε λοιπόν δεν συγκρίνεται με αυτά που ήρθαν από την Αμερική και εγκαταστάθηκαν σε κτίριο για χάρη του. Ο άνθρωπος κοιμόταν τρεις ώρες την ημέρα. Τις υπόλοιπες εργαζόταν, έτρωγε συγκεκριμένα γεύματα, έκανε διατροφή και τις υπόλοιπες γυμναζόταν. Μιλάμε για φαινόμενο. Η σχέση μας ήταν τυπική και εξελίχθηκε σε αμοιβαία εκτίμηση. Ο Σταλόνε είχε συνεργαστεί με έναν ξένο Αιγύπτιο ηθοποιό, με τον οποίο δεν τα πήγαν καλά. Ετσι ήταν προκατειλημμένος αρνητικά και για εμένα. Τον πιάνω λοιπόν και του λέω: «Εγώ είμαι ο Σπύρος Φωκάς. Μην τα μπερδεύεις». Ε, αυτό ήταν. Δουλέψαμε άψογα». είχε πει ο ίδιος για τον «Σλάι».

ramb-.jpg


Η Λόρεν, η Λάιζα, η Καρντινάλε και η Κάθλιν Τέρνερ

Ο Σπύρος Φωκάς συνεργάστηκε με τις πιο εμβληματικές και γοητευτικές γυναίκες του παγκόσμιου σινεμά. Σε παλαιότερες συνεντεύξεις του είχε αναφερθεί με ιδιαίτερη θέρμη για τη Σοφία Λόρεν, την Κάθλιν Τέρνερ, την Κλαούντια Καρντινάλε και τη Λάιζα Μινέλι.

«Από όλες τις σταρ που γνώρισα θα έλεγα ότι το απόλυτο θηλυκό ήταν η Σοφία Λόρεν. Και η Κάθλιν Τέρνερ είχε ένα τεράστιο χάρισμα. Ηταν απλή. Θυμάμαι, όταν με είδε για πρώτη φορά στο Μαρόκο, λέει στον Μάικλ Ντάγκλας μπροστά μου: «Πώς σου φαίνεται ο Φωκάς; Εμένα μου φαίνεται εντάξει». Ντόμπρα γυναίκα. Σε αιφνιδίαζε.»

Για Κλαούντια Καρντινάλε που τη φωνάζει... Κλαυδία και στάθηκαν πλάι πλάι στην ταινία «Ο Ρόκο και τα αδέρφια του»: «Δυναμική, ευαίσθητη, τρυφερή, αφού έχει... μεσογειακό αίμα ­ μισή από Ιταλία και μισή από Τυνησία μεριά. Είναι ένα γλυκύτατο κορίτσι, απλό και χαριτωμένο. Κρατήσαμε μια φιλία, μια ζεστασιά...».

fokas.jpg

Για τη Λάιζα Μινέλι: «Αυτό το ασχημόπαπο είναι το γοητευτικότερο πλάσμα στον κόσμο. Δεύτερη δεν υπάρχει! Ο πατέρας της, ο Βίνσεντ Μινέλι, με κάλεσε στο γραφείο του. Με είχε διαλέξει από το βιβλίο των ηθοποιών, έψαχνε ένα πρόσωπο σαν το δικό μου να πρωταγωνιστήσει με την κόρη του στο "Όταν μια γυναίκα θέλει". Να σε καλέσει ο Μινέλι είναι ύψιστη τιμή ­ όχι να σε επιλέξει κιόλας. Πήγα τρέμοντας στο ραντεβού: "Να περιμένουμε και τη Λάιζα, άργησε λιγάκι" δικαιολογείται εκείνος και ενώ σκέφτομαι: "σκέψου τι παλιοκόριτσο θα 'ναι η κόρη του Μινέλι και της Τζούντι Γκάρλαντ...", ανοίγει η πόρτα και μπαίνει η λατρεία του κόσμου. Το κορίτσι της διπλανής πόρτας ­ ένα μαγικά απλό και γλυκό πλάσμα, χωρίς ίχνος έπαρσης. Μας βάζει ο Μινέλι να διαβάσουμε κάτι διαλόγους και στο τέλος αναφωνεί: "μπράβο, μπράβο, είναι φανταστικό". Και εγώ λέω για τη μαγεία που είχα δίπλα μου: "είναι πράγματι φανταστική". Και εκείνη με κλωτσάει από κάτω και μου ψιθυρίζει: "για σένα το είπε ανόητε, εσύ είσαι φανταστικός. Σε διάλεξε... " και ξαφνικά βρέθηκα να βιώνω μια καταπληκτική συνεργασία, με αγγέλους και χερουβείμ πάνω από το κεφάλι μου, ξεβράκωτος στην ιερά εξέταση ιερών τεράτων, όπως η Λάιζα και η Ίνγκριντ Μπέργκμαν...».

Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του, ο Σπύρος Φωκάς έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική, και αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού. Σημαντική τέλος ήταν και η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας σε πολλές κοινωνικές και δραματικές σειρές.

Από τις τελευταίες του εμφανίσεις ήταν στη σειρά «Δύο Ξένοι», στην οποία ενσάρκωνε τον εαυτό του και ήταν ο άνθρωπος που είχε γοητεύσει την επίσης αείμνηστη «Ντένη Μαρκορά» - Ντίνα Κώνστα. 



Η προσωπική του ζωή

Σε ηλικία μόλις 21 ετών παντρεύτηκε στην Αγία Φιλοθέη τη Νία Λιβαδά, μαζί με την οποία έζησε στην Ιταλία για 10 χρόνια.

Στη συνέχεια γνώρισε και παντρεύτηκε μία αεροσυνοδό της «Ολυμπιακής» με την οποία πέρασε άλλα 10 χρόνια της ζωής του, ενώ η τρίτη του σύζυγος, με την οποία επίσης έζησε για περίπου 10 χρόνια ήταν η Ελληνοαμερικανίδα Ρενέ Πάπας. Με την τέταρτη γυναίκα του, Λίλιαν Φωκά, ήταν μαζί μέχρι τον θάνατό του.

Ο Σπύρος Φωκάς δεν είχε αποκτήσει παιδιά από άποψη. Όπως έλεγε ο ίδιος, δεν του άρεσε ο κόσμος που ζούσε ο ίδιος και γι΄αυτό δεν θέλησε να υποχρεώσει κανένα παιδί να ζήσει σε αυτ'πν.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!