Πρεμιέρα για το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου

Φέτος εξ ολοκλήρου διαδικτυακά
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Προσαρμοσμένο στις ψηφιακές ανάγκες της εποχής επιστρέφει από σήμερα μέχρι και τις 6 Ιουνίου το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου, με κεντρικό σύνθημα «Αφηγούμενοι Ιστορίες» και τον προβολέα στραμμένο στην ελληνική Ιστορία και συγκεκριμένα στην 200ή επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Λόγω της πανδημίας, το Φεστιβάλ δεν θα υποδεχθεί φέτος τους φίλους του ελληνικού σινεμά στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon της Πλατείας «Ρόζα Λούξεμπουργκ», αλλά για πέντε ημέρες θα ανοίξει την on-line πλατφόρμα του σε όλη τη γερμανική επικράτεια. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, blockbuster όπως η «Ευτυχία» του 'Αγγελου Φραντζή, ειδικές προβολές όπως το «Ανακυκλώνοντας την Μήδεια» του Αστέρη Κούτουλα με την εμβληματική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και τις χορογραφίες του Ρενάτο Ζανέλα και το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, ντοκιμαντέρ με επίκαιρα θέματα όπως το μεταναστευτικό, αλλά και αφιερωματικά, όπως ο «Μάρκος» του Νίκου Σκαρέντζου για τον Μάρκο Βαμβακάρη. Το φετινό «Highlight», υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είναι αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση, την οποία το κοινό της Γερμανίας θα γνωρίσει μέσα από τις ταινίες «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο στρατηγός της Επανάστασης», από την ομάδα της Μηχανής του Χρόνου και «Η τελευταία νύχτα» του Γιώργου Γκικαπέππα, η οποία αναφέρεται στην τελευταία μέρα της ζωής του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Στη λήξη του Φεστιβάλ θα προβληθεί η ταινία «Μήλα», του Χρήστου Νίκου, τη φετινή ελληνική πρόταση για τα Βραβεία Όσκαρ, με την οποία άνοιξε το τμήμα Horizonti του Φεστιβάλ της Βενετίας. Στο καθιερωμένο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, το «Αναδυόμενοι Έλληνες», συμμετέχουν φέτος πέντε ταινίες. Η ανακοίνωση του νικητή, ο οποίος θα λάβει και χρηματικό βραβείο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, θα γίνει σε διαδικτυακή εκδήλωση την Παρασκευή.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, στην έκτη διοργάνωσή του, έχει πλέον καθιερωθεί ως καλλιτεχνικός και δημιουργικός θεσμός της πολιτιστικής ζωής του Βερολίνου. Ενδεικτικό είναι και το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου που παρακολουθεί πιστά τις προτάσεις του. Η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung αναφέρθηκε στο Φεστιβάλ σε εκτενές αφιέρωμά της, κάνοντας λόγο για «συναρπαστικά, μοναδικά φιλμ που έρχονται τα τελευταία δέκα χρόνια συνεχώς από την Ελλάδα». Η εφημερίδα αναφέρεται στα παραδείγματα του Γιώργου Λάνθιμου και της Αθηνάς - Ραχήλ Τσαγκάρη, ενώ από το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ επιλέγει μεταξύ άλλων την «Πράσινη Θάλασσα» της Αγγελικής Αντωνίου, τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου και το «Καλά αζάρ» της Τζάνις Ραφαηλίδου. Η Berliner Zeitung στο δικό της ρεπορτάζ ξεχωρίζει τις ταινίες με θέμα το ρεμπέτικο, τον «Μάρκο» του Νίκου Σκαρέντζου και την «Ευτυχία» του Γιώργου Φραντζή, για τη ζωή της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, αλλά και τα «Amercement» του Φωκίωνα Μπόγρη και «Rouge» του Κωστή Θεοδοσόπουλου. Η Tageszeitung στρέφει την προσοχή της στον «Γιώργο του Κέδρου», των Γιώργου και Γιάννη Κολόζη, ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους κατοίκους της Δονούσας, η οποία γοητεύει τον γερμανό δημοσιογράφο σχεδόν εξίσου με το θέμα της ταινίας, την διαδρομή των νησιωτών μέσα στον χρόνο, μέχρι τον θάνατο και τις αλλαγές στον τόπο τους. Η εφημερίδα ξεχωρίζει ακόμη την «μελαγχολική κωμωδία» «Ο απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή.

Η «ψυχή» του Φεστιβάλ, η διευθύντριά του Σοφία Σταυριανίδου, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πρόκληση της μεταφοράς όλου του προγράμματος από τις σκοτεινές αίθουσες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. «Θα μας λείψει η παρουσία του κοινού και η επαφή με τον κόσμο, κάτι που θεωρούμε τόσο πολύτιμο, αλλά ας δούμε το θετικό, ότι όποιος ενδιαφέρεται για το ελληνικό σινεμά, μπορεί από όλη την Γερμανία να παρακολουθήσει ελληνικές ταινίες, με το σύστημα on demand», δηλώνει η κ. Σταυριανίδου και εξηγεί ότι από τον Μάρτιο, οπότε και επιβεβαιώθηκε η αδυναμία διοργάνωσης του Φεστιβάλ στον φυσικό του χώρο, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου προκειμένου όλο το υλικό να προσαρμοστεί στις ψηφιακές απαιτήσεις. Η συνεργασία με την πλατφόρμα Festival Scope, η οποία φιλοξενεί και τα μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ, όπως των Καννών, αποτελεί, όπως λέει, την εγγύηση για την ποιότητα του αποτελέσματος. «Όλο το υλικό επανασχεδιάστηκε - το τεχνικό, το επικοινωνιακό και το γραφιστικό», επισημαίνει και εύχεται ασφαλώς την επόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου να επιστρέψει στην καρδιά του Βερολίνου και να υποδεχτεί το κοινό που αποδεδειγμένα αγαπά το ελληνικό σινεμά. Παρόλα αυτά η φετινή εμπειρία είναι σημαντική και πολύτιμη και για αξιοποίηση στο μέλλον, παραδέχεται, ενώ εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι ελληνικές ταινίες μπορούν αυτές τις μέρες να φτάσουν σε κάθε σπίτι της Γερμανίας.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!