Όσκαρ 2017: Τα Όσκαρ της γκάφας

(VIDEO & PHOTOS) Ποιοι πήραν τα χρυσά αγαλματίδια & μια γκάφα που θα μείνει στην ιστορία.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μια γκάφα που θα μείνει στην ιστορία, σημάδεψε την 89η απονομή των βραβείων Όσκαρ. Πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού ανακοινώθηκε λάθος ταινία όσον αφορά το σημαντικότερο βραβείο της βραδιάς, αυτό της Καλύτερης ταινίας της χρονιάς. Ο Γουόρεν Μπίτι και η Φαίη Ντάναγουέι ανακοίνωσαν κατά λάθος ότι το βραβείο πηγαίνει στο αναμενόμενο La La Land, ενώ η ταινία που κέρδισε τελικά το Όσκαρ ήταν το Moonlight. Κι ενώ οι συντελεστές του La La Land είναι ήδη στη σκηνή και έχουν παραλάβει το Όσκαρ και ένα σούσουρο άγνωστης αιτιολογίας σημειώνεται, ο παραγωγός της χαμένης τελικά ταινίας La La Land, Τζόρνταν Χόροβιτς, επεμβαίνει και αποκαθιστά την τάξη λέγοντας πως έγινε λάθος και καλώντας τους συντελεστές συναδέλφους του Moonlight να παραλάβουν το βραβείο.

Ο Γουόρεν Μπίτι σημείωσε στη συνέχεια ότι τους είχαν δώσει λάθος φάκελο, αυτόν που έγραφε ότι το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου πηγαίνει στην Έμα Στόουν, και γι' αυτό καθυστέρησε και δεν ήξερε τι να ανακοινώσει. Μεγάλη αμηχανία προκλήθηκε πρώτα στους συντελεστές του La La Land, όσο και στο κοινό, αλλά και τους τελικούς νικητές που στην αρχή τουλάχιστον έμοιαζαν να μην πιστεύουν στα αυτιά τους.

Από την πλευρά της, η ελεγκτική εταιρία, αρμόδια για την απονομή των βραβείων Όσκαρ, ζήτησε συγγνώμη για το λάθος που έγινε με την ανακοίνωση του Όσκαρ καλύτερης ταινίας, επιβεβαιώνοντας ότι επιδόθηκε λάθος φάκελος στους ηθοποιούς και παρουσιαστές Γουόρεν Μπίτι και Φαίη Ντάναγουεϊ.

«Λυπούμαστε βαθιά γι αυτό που συνέβη», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρία Price Waterhouse Coopers, που ηγείται για 83η φορά της διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων για τα βραβεία Όσκαρ εκ μέρους της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Η μεγάλη γκάφα κατά την ανακοίνωση του Όσκαρ καλύτερης ταινίας δεν ήταν η μοναδική στην 89η τελετή απονομής, καθώς η φωτογραφία μιας εν ζωή παραγωγού βρέθηκε κατά λάθος μεταξύ των εκπροσώπων της βιομηχανίας του κινηματογράφου που... απεβίωσαν.

Όταν άρχισε η παρουσίαση των φωτογραφιών, φόρος τιμής σ' αυτούς που χάθηκαν, στην μεγάλη οθόνη του Ντόλμπι Θίατερ στο Λος Άντζελες, η Τζαν Τσάπμαν, μια Αυστραλή παραγωγός, ανακάλυψε με έκπληξη ότι η φωτογραφία της φιγουράριζε πάνω από το όνομα της φίλης της και συμπατριώτισσάς της, Τζάνετ Πάτερσον, που πράγματι απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2016.

«Εξεπλάγην που χρησιμοποίησαν την φωτογραφία μου αντί της καλής μου φίλης και παλιάς μου συνεργάτιδας Τζάνετ Πάτερσον» δήλωσε αργότερα η Τσάπμαν στο περιοδικό Variety. «Είναι πραγματικά απογοητευτικό που ένα τέτοιο σφάλμα δεν ανακαλύφθηκε νωρίτερα».

Πέρα από τις δύο γκάφες που αποτέλεσαν και την έκπληξη της φετινής απονομής η τελετή κύλησε κατά τα άλλα μέσα στα αναμενόμενα πλαίσια και με τα βραβεία να πηγαίνουν στα φαβορί.

Το La La Land απέσπασε συνολικά έξι αγαλματίδια, τρία το Moonligh και δύο το Manchester by the Sea. Εκπλήξεις δεν είχαμε ούτε στα βραβεία Α’ και Β’ ανδρικού και γυναικείου ρόλου. Ο 41χρονος Κέισι Αφλεκ, μικρότερος αδελφός του Μπεν Αφλεκ, κέρδισε το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του με τον ρόλο του κηδεμόνα του 16χρονου ανιψιού του στην ταινία «Manchester by the Sea».

H 28χρονη Έμα Στόουν κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο μιούζικαλ «La La Land»: «Έχω ακόμα να μεγαλώσω και να μάθω πολλά πράγματα. Το Όσκαρ, θα με συντροφεύει σ' αυτό το ταξίδι», ανέφερε η Αμερικανίδα ηθοποιός, η οποία είχε συνυποψήφιες στην ίδια κατηγορία τις Μέριλ Στριπ (Florence Foster Jenkins), Νάταλι Πόρτμαν (Jackie), Ιζαμπέλ Ιπέρ (Elle) και Ρουθ Νέγκα (Loving).

Οι Μαχερσάλα Αλί (Moonlight) και Βαϊόλα Ντέιβις (Fences) ήταν οι νικητές για τον Β’ Ανδρικό και Β’ Γυναικείο ρόλο αντίστοιχα.

Οι ελληνικές συμμετοχές και συγκεκριμένα, ο Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλλίπου (Καλύτερου Πρωτότυπο Σενάριο) και το 4.1 Miles της Δάφνης Ματζιαράκη (Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους), δεν κατάφεραν να αποσπάσουν κάποιο βραβείο. Ο παρουσιαστής Τζίμι Κίμελ ήταν άνετος και ευχάριστος, ενώ είχε στο λόγο του πολλά καρφιά για τον Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιώντας τις δικές του κουβέντες. Έτσι απευθύνθηκε και στην Μέριλ Στριπ αποκαλώντας την «υπερεκτιμημένη», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του Αμερικανού προέδρου.

To Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας κέρδισε το The Salesman του Ασγκάρ Φαραντί από το Ιράν! «Είναι μεγάλη τιμή που παίρνω αυτό το βραβείο για δεύτερη φορά. Λυπάμαι που δεν είμαι μαζί σας απόψε. Η απουσία μου είναι από ένδειξη σεβασμού για τους ανθρώπους της χώρας μου αλλά και εκείνους από άλλα 6 κράτη που δεν τους σεβάστηκαν με έναν απάνθρωπο νόμο που απαγορεύει την είσοδο μεταναστών στις ΗΠΑ. Το να χωρίζουμε τον κόσμο "σ' εμάς" και "στους εχθρούς μας" δημιουργεί φόβο», είπε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος του Ιρανού δημιουργού.

Τα βραβεία αναλυτικά


Καλύτερη Ταινία
«Moonlight»

Σκηνοθεσία
Ντάμιεν Σαζέλ για το «La La Land»

Α' Ανδρικού Ρόλου
Κέισι Άφλεκ για το «Manchester by the Sea»

Α’ Γυναικείου Ρόλου
Έμα Στόουν - «La La Land»

Β' Ανδρικού Ρόλου

Μαχέρσαλα Αλι για το «Moonlight»

Β' Γυναικείου Ρόλου
Βαιόλα Ντέιβις για το «Fences»

Πρωτότυπο Σενάριο
Κένεθ Λόνεργκαν για το «Manchester by the Sea»

Διασκευασμένο Σενάριο

Μπάρι Τζένκινς και Τάρελ Αλβιν ΜακΚάρνεϊ για το «Moonlight»

Καλύτερη ταινία Κινουμένων Σχεδίων

«Zootopia»

Μικρού μήκους ταινία Κινουμένων σχεδίων

«Piper»

Διεύθυνση Φωτογραφίας

Λάινους Σάντγκρεν «La La Land»

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ
«OJ: Made in America» (Εζρα Εντελμαν)

Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους

«The White Helmets»

Μικρού μήκους ταινίας
«Sing»

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία

«Tanna» «Ο Εμποράκος» (Ιράν)

Μοντάζ
Τζον Γκίλμπερτ, «Hacksaw Ridge»

Ηχητικό Μοντάζ
«Arrival»

Μίξη Ήχου
«Hacksaw Ridge»

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
«La La Land»

Μουσική
Τζάστιν Χούρβιτς, «La La Land»

Τραγούδι
«City of Stars» από το «La La Land»

Μακιγιάζ και κομμώσεις
«Suicide Squad»

Κοστούμια
Κολίν Ατγουντ, «Fantastic Beasts and Where to Find Them»

Ειδικά Εφέ
«Jungle Book»

Δείτε όλα τα βραβεία:

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!