Ο Κήπος του Κολλεγίου Αθηνών μεταμορφώθηκε σε υπαίθριο μουσείο

Υπαίθρια έκθεση γλυπτών του Γιώργου Ζογγολόπουλου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
05/06/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για πρώτη φορά το Κολλέγιο Αθηνών ανοίγει τον κήπο του για το κοινό παρουσιάζοντας εμβληματικά γλυπτά έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Ως ένα υψηλής αισθητικής υπαίθριο μουσείο παρουσιάστηκε ο κατάφυτος περιβάλλων χώρος του Θεάτρου του Κολλεγίου Αθηνών στα εγκαίνια της υπαίθριας έκθεσης γλυπτών έργων του Γιώργου Ζογγολόπουλου αφήνοντας ενθουσιασμένους όλους όσοι παρευρέθηκαν

Για πρώτη φορά, το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου εγκαταστάθηκε στον φυσικό χώρο εκπαιδευτικού οργανισμού, στο Κολλέγιο Αθηνών, σε μια πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «ΑΓΩΓΗ ΖΩΗΣ».
ξηβν.webp


Eνα υπαίθριο μουσείο στον κήπο του Κολλεγίου Αθηνών
«Πρωταίτιος» αυτού του τολμηρού εγχειρήματος είναι ο President του Κολλεγίου Αθηνών, Καθηγητής Κώστας Συνολάκης, ο οποίος, ύστερα από την επίσκεψή του στην κατοικία του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Ψυχικό και σε πλήρη σύμπνοια με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και ανιψιό του καλλιτέχνη, Νίκο Θεοδωρίδη, οραματίστηκε μια μουσειακών προδιαγραφών έκθεση στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα – Κολλέγιο Αθηνών ανατρέποντας τους κανόνες που θέλουν μόνο οι μαθητές να επισκέπτονται μουσειακούς χώρους

Έτσι, το ιστορικό Σχολείο πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά αξιοποιώντας τους χώρους της πλατείας του Θεάτρου του –Bookis Plaza– τους οποίους μετέτρεψε σε ένα υπαίθριο μουσείο εγκαθιστώντας δέκα μεγάλης κλίμακας γλυπτά του δημιουργού, που σφράγισε με το έργο του το δημόσιο χώρο της Ελλάδας, καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

ρυφ.webp

Ο Καθηγητής Κώστας Συνολάκης επικεντρώθηκε στο ασυνήθιστο άνυσμα των 80 χρόνων δημιουργίας του Γιώργου Ζογγολόπουλου και στην διαρκώς μεταβαλλόμενη εικαστική του γλώσσα. Αυτή η διάθεση ανανέωσης του καλλιτέχνη, υπήρξε ο άξονας της έκθεσης, που όπως είπε ο Καθηγητής ορμώμενος από μια φράση του Γιώργου Ζογγολόπουλου, μας προσκαλεί «να αφουγκραστούμε το σύμπαν», ανακοινώνοντας, παράλληλα, ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο η έκθεση πρόκειται να επεκταθεί στα δύο φουαγιέ του Θεάτρου και θα εμπλουτισθεί με μικρότερης κλίμακας γλυπτά, ζωγραφικά έργα, αρχειακό υλικό και προσωπικά αντικείμενα του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα που τίμησε επάξια τη χώρα του
Τα έργα του Ζογγολόπουλου με συνοδεία μουσικής

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Νίκος Θεοδωρίδης, γνωστοποίησε πως με σεβασμό και αγάπη το όραμα του Γ. Ζογγολόπουλου παίρνει σάρκα και οστά μέσα από αγαστές συνεργασίες, όπως αυτή με το Κολλέγιο Αθηνών διαβάζοντας μια αποστροφή λόγου του γλύπτη, που το 1959 σημείωνε: «ελπίζουμε ότι θα γίνει κάποτε νοητή η ανάγκη μιας θαρραλέας προσπάθειας από τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας μας, ώστε το μήνυμα της αφηρημένης τέχνης να φθάσει μέχρι τα θρανία του σχολείου, που αποτελεί ένα από τα τρυφερά σημεία του πολιτισμού μας».

Αναφερόμενος σε αυτή την πρωτοπόρα προσπάθεια που γίνεται από το Κολλέγιο Αθηνών, ο Ν. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στην αυθόρμητη ιδέα του τα γλυπτά του Γ. Ζογγολόπουλου να παρουσιαστούν για πρώτη φορά συνοδεία μουσικής, ώστε τα έργα να κεντρίσουν με έναν ακόμη τρόπο το ενδιαφέρον των μαθητών και των επισκεπτών να σταθούν μπροστά τους και να τα επεξεργαστούν οπτικά και ηχητικά.

υυυ.webp

Πώς βλέπουμε την έκθεση στο Κολλέγιο Αθηνών
Η επιμελήτρια της έκθεσης, Αρχαιολόγος και Ιστορικός της Τέχνης, Ίρις Κρητικού, μίλησε για τη μέριμνα της αρμονικής ένταξης των γλυπτών στο χώρο του Κολλεγίου Αθηνών, ώστε ο θεατής να ανακαλύπτει σταδιακά τον κορυφαίο Έλληνα δημιουργό και το όραμά του, όπως αυτό αποτυπώνεται στις διαφορετικές μορφολογικές προσεγγίσεις που ακολουθεί σε κάθε δεκαετία.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό κατόπιν κράτησης στο τηλέφωνο 210 6798169 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. τις παρακάτω ημέρες και ώρες:

1 Ιουνίου - 20 Ιουλίου: Τετάρτη και Πέμπτη, 5 μ.μ. - 7 μ.μ. με παράλληλη ξενάγηση
16 Ιουνίου - 20 Ιουλίου: Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. - 4 μ.μ. ελεύθερη περιήγηση

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη: του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και του Ιδρύματος Ευάγγελου Πιστιόλη. Η ασφάλιση των γλυπτών της έκθεσης είναι προσφορά της Karavias Underwriting Agency.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Καθηγητή Χρήστου Κίττα, και του Υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, τους οποίους υποδέχθηκαν στην εκδήλωση η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Αννίκα Παπαντωνίου και ο Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών, Καθηγητής Κώστας Συνολάκης.

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο
Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος (1η Μαρτίου 1903 – 11 Μαΐου 2004) γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Αρχικά εργάστηκε ως αρχιτέκτονας στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στη γλυπτική στη Γαλλία και την Ιταλία. Γνήσιος εκπρόσωπος της γενιάς του ’30, πνεύμα προοδευτικό και ανήσυχο, πειραματίστηκε με πολλές τεχνικές και υλικά. Ο «αιώνιος έφηβος», όπως τον αποκαλούσαν, ως καλλιτέχνης ερεύνησε το μέτρο, την αρμονία και την ισορροπία στην τέχνη του. Την πλούσια καλλιτεχνική του δραστηριότητα που καλύπτει σχεδόν οκτώ δεκαετίες διακρίνει η αδιάκοπη διάθεση ανανέωσης και εξέλιξης.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε θεσμούς Biennale (από το 1940 και για έξι συναπτές δεκαετίες είχε παρουσία στη Βενετία), ενώ συμμετείχε σε όλες τις Πανελλήνιες εκθέσεις και έλαβε μέρος σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εμβληματικά έργα του μνημειακής κλίμακας βρίσκονται στον δημόσιο χώρο της Ελλάδας, καθώς επίσης και στο Βέλγιο, στις Η.Π.Α. και στην Αίγυπτο. Στη μακρά διάρκεια της ζωής του έλαβε σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, ενώ έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και σε σπουδαίες ελληνικές και ξένες συλλογές και μουσεία.

Το 2004, σύστησε το κοινωφελές ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΥ με έδρα την κατοικία και το εργαστήριό του στο Π. Ψυχικό.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!