Η Nέα Μεταρρύθμιση για τη Βυζαντινή & την Κλασική Αραβοπερσική Μουσική

Εισηγητής ο Δημήτρης Ε. Λέκκας - Τετάρτη 10 Απριλίου στη Σχολή Τέττιξ με ελέυθερη είσοδο
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Οι προσπάθειες για την κατανόηση της δομής και ιστορίας του βυζαντινού μουσικού συστήματος και της σχέσης του τόσο με το αρχαίο ελληνικό μέλος όσο και με το κλασικό αραβοπερσικό τονικό δόμημα έχουν απασχολήσει πάρα πολλούς μελετητές, θεωρητικούς, μουσικούς συνθέτες και εκτελεστές επί χιλιετίες.

Πάντοτε ωστόσο έμεναν παντού απορίες και ερωτήματα.Οι καταθέσεις και περιγραφές, από όλες τις πλευρές, ποτέ δεν κατόρθωσαν να καλύψουν τα κενά καινα αρθρώσουν κοινό, ενιαίο, αποδεικτικό λόγο. Δεν έλυσαν όλα τα αδιέξοδα προς την ενιαία συστηματοποίηση των ιστορικών δομών, της χρονικής και γεωγραφικής συγκρότησης, της γενεαλογίας, των διαστημάτων και των γραφικών συμβόλων για τη μουσική αυτή: δεν απαντήθηκε ποτέ πειστικά και οριστικά αν με τις άλλες συγκροτεί μία ενιαία ιστορική εξελικτική γραμμή, και πώς, πού και πότε γεννήθηκε και πώς ανελίχθηκε και διακλαδίστηκε.

Η δύσκολη, επίπονη, εναγώνια προσπάθεια για προσέγγιση της «καθ’ ἡμᾶς Ἀνατολῆς» διαρκεί αιώνες: γνώρισε κατά τόπους και καιρούς διάφορα μερικά αφηγήματα και κανονιστικές προτάσεις, χωρίς ποτέ νακαταλήξει σε ολοκληρωμένη σφαιρική συστηματική αντιμετώπιση. Τώρα όμως φθάνει η στιγμή για πλήρη ανατροπή.
Λέκκας_Τέττιξ_Πρόσκληση.jpg
Tην Τετάρτη 10 Απριλίου και ώρα 20:30 στη Σχολή Τέττιξ, (Ραγκαβή 49, Γκύζη, τηλ. 210-4407677) θα παρουσιαστεί, μέσα από μίαν επιστημολογικά δόκιμη και κλασική προσέγγιση, στο απόλυτο πνεύμα της καθαρής επιστήμης και του δόκιμου ελληνικού καθαρού ὀρθοῦ λόγου, το γιατί και πώς γεννήθηκε το τριπλό εξελικτικό σχήμα των μουσικών αυτών, με ακλόνητη εστίαση στη γενεσιουργό αιτιότητα και τη γενεαλογική διακλάδισή του, στο πλαίσιο μιας απλής εύληπτης αποδεικτικής δεοντολογίας.

Στο αιτιακό αυτό βάθρο θα τεθεί και θα απαντηθεί αφετηριακά το βασικό ερώτημα γιατί το μουσικό αυτό σύστημα υπάρχει, γιατί είναι αυτό που είναι, ποια η αληθινή ιστορία του, ποια τα ειδοποιά τεχνικά και ακουστικά χαρακτηριστικά του, ποιες οι βασικές χρονικές και τοπικές παραλλαγές του, αρχίζοντας από το δίπολο λόγιου και λαϊκού / δημώδους, και πώς είναι λογικό επί της αρχής όλα αυτά να συμβολίζονται, εν όψει μιας Νέας ριζικής οριστικής διαπολιτισμικής Μεταρρύθμισης, έξω από τα σφάλματα του παρελθόντος.

Εισηγητής ο μαθηματικός, συνθέτης, μουσικοθεωρητικός, συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός, Δρ. Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ, ΕΕΕ + σ/χος ΣΕΠ Ελληνικού Πολιτισμού ΕΑΠ, Δημήτρης Ε. Λέκκας.

Όπως αναφέρουν οι συντελεστές:

Σας περιμένουμε να γνωριστούμε, να προσεγγίσουμε σφαιρικά το θέμα, στις ευρύτερες χρονικές και τοπικές διαστάσεις του, να το συζητήσουμε, χτίζοντας τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες. Θα δούμε σύντομα και εύληπτα πώς π.χ. οι πρωτογενείς λαϊκές βάσεις όλων των Ανατολικών επτατονικών μουσικών και της Βυζαντινής είναι κοινές, πώς το σύστημα αυτό έφθασε στην Ελλάδα κατά την αρχαϊκή εποχή, πώς παραλλάχθηκε και εκεί και εδώ όμοια στο λόγιο σπονδειακό σύστημα, πώς επιμερίστηκε σε τροπικούς κλάδους, πώς υβριδίστηκε στο πυθαγόρειοδιατονικό απόγονό του και την ευρωπαϊκή φυσική κλίμακα.

Όλες αυτές οι γραμμές καταγωγής και γενεαλογίας θα εξηγηθούν απλά, πειστικά και σύντομα, θα φανούν οπτικά μέσα από την προβολή λίγων εύγλωττων κατανοητών αποδεικτικών σχημάτων και διαγραμμάτων και θα τεκμηριωθούν ακουστικά από τους αυλούς που θα παίξει ο
ομιλητής, δίνοντας πλήρες μουσικό ερέθισμα. Επίσης, θα καταδειχθούν, θα τεκμηριωθούν και θα συζητηθούν οι μετρικές μονάδες καιτα σύμβολα, όπου κάθε συμβολή των συμμετεχόντων είναι απόλυτα επιθυμητή και κρίνεται κεφαλαιώδης.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!