Pot-au-Feu: H πεμπτουσία της γαλλικής κουζίνας έγινε ταινία

Ένα εθνικό φαγητό της Γαλλίας έκανε πολλά στομάχια να... γουργουρίσουν στις Κάννες
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η πρεμιέρα της ταινίας «The Pot-au-Feu» (σ.σ. ο τίτλος της οποίας παραπέμπει σε ένα από τα κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών έκανε πολλά στομάχια να γουργουρίσουν, αφού μετέφερε στη μεγάλη οθόνη τις γαστρονομικές δημιουργίες του πολυβραβευμένου σεφ Πιερ Γκανιέρ.

Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι η βραβευμένη με Όσκαρ Ζιλιέτ Μπινός και ο Μπενουά Μαζιμέλ, ο οποίος έχει τιμηθεί με δύο βραβεία Σεζάρ. Μαζί με τον σκηνοθέτη Τραν Αν Ουνγκ και τον σεφ Πιερ Γκανιέρ έκλεψαν τα φώτα της δημοσιότητας στο κόκκινο χαλί.

Η γαλλόφωνη ταινία αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «La vie et la passion de Dodin-Bouffant» του συγγραφέα Μαρσέλ Ρουφ. Η υπόθεση εκτυλίσσεται το 1885 και αφορά το ειδύλλιο μεταξύ ενός καλοφαγά και της επί σειρά ετών μαγείρισσάς του.

Ο σεφ Πιερ Γκανιέρ, ο οποίος διατηρεί εστιατόριο στο Παρίσι, εμφανίζεται στην ταινία που τιτλοφορείται στα γαλλικά «La passion de Dodin Bouffant» και επιμελήθηκε προσωπικά τις γαστρονομικές δημιουργίες που παρουσιάζονται στη μεγάλη οθόνη.

«Όταν φώναξα “Στοπ!” σε μια σκηνή γεύματος, όλοι συνέχισαν να τρώνε. Χρειάστηκε να τους παρακαλέσουν οι σκηνογράφοι για να δώσουν τα πιάτα τους», αφηγήθηκε ο σκηνοθέτης Τραν Αν Ουνγκ. Μόνο για τις σκηνές του περίφημου πιάτου «pot-au-feu» (σ.σ. κρεατόσουπα με λαχανικά) χρειάστηκαν 40 κιλά κρέας, σημείωσε.

Ζιλιέτ Μπινός και Μπενουά Μαζιμέλ ερωτεύτηκαν στα γυρίσματα της ταινίας «Αιώνιοι Εραστές» (The Children of the Century) το 1999 και απέκτησαν μια κόρη προτού χωρίσουν το 2003.

Τι είναι το Pot-au-Feu

To Pot-au-feu είναι ένα γαλλικό πιάτο με βάση το μοσχαρίσιο κρέας. Θεωρείται “η πεμπτουσία της γαλλικής οικογενειακής κουζίνας” και  αποτελεί ένα εθνικό πιάτο, το οποίο σερβίρεται κατά βάση τα Χριστούγεννα.

Τα κύρια συστατικά της σούπας αυτής είναι το βόειο κρέας, τα καρότα, τα γογγύλια, τα πράσα και τα κρεμμύδια.
Τα μέρη του κρέατος και τα λαχανικά ποικίλλουν, αλλά ένα τυπικό pot-au-feu περιέχει:
  • κομμάτια βόειου κρέατος που απαιτούν μαγείρεμα για μεγάλες περιόδους (όπως η ουρά).
  • λαχανικά όπως καρότα, γογγύλια, παστινάκη, σέλερι, κρεμμύδια και πράσα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι και γαρίφαλο
Το μαγείρεμα του κρέατος πρέπει να είναι σιγανό, ώστε να έχει ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωση της ζελατίνης στο ζωμό. Εάν το αφήσετε να κρυώσει, ο ζωμός μπορεί να μετατραπεί σε ζελέ. Οι παραδοσιακοί μάγειρες, για να δώσουν στο ζωμό μια ελαφρώς καπνιστή γεύση και το τυπικό καφέ χρώμα του, έκοβαν τα κρεμμύδια στη μέση και τα “έκαιγαν” στο πλατό μέχρι να μαυρίσουν. Τα γαρίφαλα από την άλλη καρφώνονταν στα κρεμμύδια έτσι ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα πριν το σερβίρισμα. Αυτό είναι το κρεμμύδι πικέ.

Παραδοσιακά, ο ζωμός σερβίρεται πρώτα με λίγο μοσχοκάρυδο και ο μυελός (εάν χρησιμοποιηθεί κόκαλο με μεδούλι) απλώνεται σε φρυγανισμένο ψωμί. Στη συνέχεια, το κρέας και τα λαχανικά σερβίρονται με χοντρό αλάτι και μουστάρδα Ντιζόν, σάλτσα χρένου, και μερικές φορές επίσης με αγγουράκια τουρσί σε ξύδι.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!