Το μεγάλο μυστικό του Woodstock

Η αναβίωση του φεστιβάλ για τον εορτασμό των 50 χρόνων από το 1969, βάζει σε σκέψεις τον εμπνευστή του, Michael Lang.
04/05/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ακύρωση του μεγαλύτερου μουσικού γεγονότος της χρονιάς, του Woodstock 50, καθώς οι αρχές της Νέας Υόρκης δεν παρέχουν τις σχετικές άδειες στους διοργανωτές για να ευοδωθεί η προσπάθειά τους, φέρνει στην επιφάνεια ένα επιμελώς κρυμμένο μυστικό. Η αναβίωση του μεγαλύτερου φεστιβάλ μουσικής που θα συνέπιπτε με τον εορτασμό των 50 χρόνων από το 1969, βάζει σε σκέψεις τον εμπνευστή του Γούντστοκ, Michael Lang και τους συνεργάτες του που «έτρεχαν» το φεστιβάλ.

Τι κρύβεται πίσω από όλη αυτή την ιστορία; Ο συντηρητισμός της Αμερικής και η ίδια ιστορία του Γούντστοκ; Γιατί οι διοργανωτές είχαν επιλέξει την περιοχή του Γούντστοκ το 1969 για να διεξαχθεί το Φεστιβάλ; Μια άγνωστη επαρχιακή πόλη σε απόσταση δύο έως τριών ωρών με το αυτοκίνητο από τη Νέα Υόρκη. Ήταν ένα τυχαίο μέρος που διευκόλυνε την παραγωγή καθώς συγκέντρωνε τις προϋποθέσεις να γίνει εκεί ή υπήρχε κάποιος συμβολισμός πίσω από το τοπωνύμιο;

Στο διαδίκτυο δεν υπάρχει πουθενά η πληροφορία γιατί επιλέχθηκε το Γούντστοκ, σε μια έντονα πολιτικοποιημένη περίοδο πολέμων, αμφισβήτησης, διαδηλώσεων, αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μαύρων ξεχωριστά. Yippies, Μαύροι Πάνθηρες, χίπηδες... Στα μάτια του αμερικανικού κράτους και των αρχών όλοι ήταν «κομμουνιστές», με την έννοια εχθροί της Αμερικής. Με το ίδιο μάτι έβλεπαν και την Janis Joplin που είχε δηλώσει την εποχή του Woodstock: «Δεν χρειαζόμαστε ηγέτη».

Ωστόσο ποτέ κανείς από τους εμπλεκόμενους με το Φεστιβάλ Woodstock δεν ρωτήθηκε σε κατοπινές συνεντεύξεις για την επιλογή του Γούντστοκ, μιας περιοχής που βρίσκεται κοντά στη Νέα Υόρκη, κάτι σαν προάστειό της, που έδωσε και το όνομά της στο Φεστιβάλ.

Ιστορικά λοιπόν αναφέρεται ότι στο Γούντστοκ το 1921 έγινε ένα συνέδριο όπου ενώθηκε το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Αμερικής με το Κομμουνιστικό Κόμμα Αμερικής. Ουσιαστικά εκεί ιδρύθηκε το ΚΚ Αμερικής. Το αξιοπερίεργο είναι ότι σε καμία ιστορική αναφορά του Κομμουνιστικού Κόμματος Αμερικής στο διαδίκτυο δεν αναφέρεται ο τόπος ίδρυσής του, ούτε φυσικά στη Wikipedia. Εδώ πρέπει να βρίσκεται επιμελώς κρυμμένο ίσως το μεγάλο μυστικό του Γούντστοκ. Οι Αμερικανοί προφανώς δεν ήθελαν ποτέ να συνδέσουν τη διεξαγωγή του μεγαλύτερου μουσικού γεγονότος στην ιστορία με τον συμβολισμό της ίδρυσης του ΚΚΑ για ευνόητους λόγους.

Η περιοχή Γούντστοκ να σημειωθεί ότι βρίσκεται δίπλα από το Όλστερ που είναι η περιοχή των εκατομμυριούχων Αμερικανών. Μια πανάκριβη περιοχή, κάτι σαν το Hampstead του Λονδίνου, ή την Εκάλη των Αθηνών. Γεγονός που έχει το δικό του συμβολικό χαρακτήρα στην επιλογή της διεξαγωγής του Φεστιβάλ σε μια έντονα πολιτικοποιημένη περίοδο στην Αμερική. Να σημειωθεί ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Αμερικής δεν είχε περισσότερα από 15.000 μέλη και στις προεδρικές εκλογές έπιανε ένα ποσοστό περίπου 0,08%.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι Αμερικάνοι μέχρι σήμερα πιστεύουν και υποστηρίζουν μέσα από τον Τύπο ότι το Φεστιβάλ Γούντστοκ οργανώθηκε από τη Σοβιετική Ένωση. Φυσικά το 1969 στη Σοβιετική Ένωση δεν υπήρχε ούτε ροκ, ούτε χίπηδες. Το Γούντστοκ ήταν μια «Συνωμοσία των Κομμουνιστών», όπως αναφέρει ο ρωσικός Τύπος για το τι υποστηρίζουν οι Αμερικανοί;

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Stanley Goldstein, ένας εκπρόσωπος των διοργανωτών, με μεγάλες διασυνδέσεις, ήταν φανατικός θαυμαστής της παρά-κομμουνιστικής ομάδας, που ονομάστηκε «Hogfarmers» («Πτηνοτρόφοι») και ζούσε στο Νέο Μεξικό, στο άλλο άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ζούσε να τα δει στο Woodstock. Κάτι που αναφέρεται στην αυτοβιογραφία του Lang.

Στην ταινία - ντοκιμαντέρ «Woodstock, Now and Then», που γυρίστηκε από τον διοργανωτή του ιστορικού φεστιβάλ Michael Lang και τον ιδιοκτήτη του Oscar Barbara Copple, αναφέρεται ότι το Φεστιβάλ Woodstock πραγματοποιήθηκε χάρη στον ταπεινό αγρότη Max Yasgur, ο οποίος ήταν ο μόνος που συμφώνησε να μισθώσει το αγρόκτημά του.

Οι κάτοικοι της περιοχής που είναι γνωστοί ως Katskils, φοβισμένοι από την εισβολή μισού εκατομμυρίου ανθρώπων, εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το φεστιβάλ οργανώθηκε υπό την επήρεια της ΕΣΣΔ.

Η εκδοχή ότι το Woodstock ήταν συνωμοσία των κομμουνιστών είναι αρκετά συνηθισμένη στις ΗΠΑ, γι’ αυτό εφημερίδα της εποχής αναφέρει ότι «μια τέτοια ιδέα για την διεξαγωγή του φεστιβάλ, σε κάθε περίπτωση, ήταν ένα αντι-αμερικανικό γεγονός», όπως αναφέρει ο Αμερικανός πολιτικός James J. Deleni, μέλος του Democratic Party.

Τις αναμνήσεις του τριήμερου φεστιβάλ, δημοσίευσε ο Michael Lang στα απομνημονεύματά του, «The Path to Woodstock, το Final Look Back», στο οποίο απέρριψε και πάλι την ιδέα της συνωμοσίας από το εξωτερικό, όπου συνδέει το φαινόμενο του Γούντστοκ ως επιρροή της γέννησης του πράσινου κινήματος, την εμφάνιση μιας πιο ανοιχτής κοινωνίας και ακόμη και την εκλογή του πρώτου μαύρου προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Michael Lang ήταν ο άνθρωπος που συνέλαβε και πραγματοποίησε την ιδέα του Woodstock, που την εποχή του Φεστιβάλ, το 1969, ήταν 24 χρονών. Ζούσε στο Μαϊάμι όταν εμφανίστηκε το κίνημα των χίπις στη δεκαετία του '60, το οποίο ξεκίνησε στο Haight Ashbury του Σαν Φρανσίσκο και στο East Village της Νέας Υόρκης. Ο Lang άνοιξε αμέσως τότε κατάστημα στο Μαϊάμι, το οποίο έγινε το επίκεντρο του τοπικού υπόγειου σιδηρόδρομου, όπου πωλούσε εφημερίδες, αφίσες, σωλήνες, καλειδοσκόπια και διάφορα άλλα είδη. «Δεν σκέφτηκα καν να οργανώσω τότε συναυλίες και φεστιβάλ», είχε αναφέρει αργότερα.

Συνέλαβε την ιδέα του φεστιβάλ ως την αναζήτηση μιας λογικής στάσης ανθρώπων που δεν ήταν βασισμένοι στην αρχή του ανταγωνισμού και συνειδητά προκατειλημμένοι. Το φεστιβάλ ήταν μέρος ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής, ως κοινότητα, και αντανακλούσε την ιδέα της διάχυτης συμβίωσης, της αμοιβαίας βοήθειας των ανθρώπων.

Αρχικά ο Lang μαζί με φίλους του ανέλαβε την οργάνωση συναυλιών στο Μαϊάμι με ονόματα όπως οι Ravi Shankar, Steppenwolf, Grateful Dead. Κάποια στιγμή έφθασε στη διοργάνωση φεστιβάλ, το οποίο είχε προγραμματιστεί σε ένα από τα πάρκα της πόλης. Μόνο δύο εβδομάδες χρειάστηκε για την προετοιμασία του, με βάση τη διάρκεια της μίσθωσης του πάρκου. Μόλις τρεις ημέρες πριν από το φεστιβάλ, ανακοινώθηκε ένας κατάλογος πολύ γερών ονομάτων της εποχής: Jimi Hendrix, Mothers Of Invention, Blue Cheer, Chuck Berry, Blues Image, John Lee Hooker και Arthur Brown.

Μετά το φεστιβάλ αυτό, ο Michael Lang μετακόμισε στο Woodstock, μια πόλη δίπλα στα καναδικά σύνορα, ενοικιάζοντας έναν άνετο αχυρώνα εκεί για στέγαση. Στην κοντινή Νέα Υόρκη συναντήθηκε με έναν εξειδικευμένο παραγωγό, τον Artie Kornfeld, συνομήλικό του, ο οποίος πέταξε μια λογική ιδέα για το φεστιβάλ Woodstock. Αυτή ήταν η αρχή.
Michael Lang at Woodstock 1969
Ο Michael Lang στο Woodstock το 1969

Το φεστιβάλ σχεδιάστηκε από τους εκπροσώπους των λεγόμενων hippie beau monde - καλλιτεχνών και σχεδιαστών που εγκαταστάθηκαν στην πόλη Woodstock (Ulster, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ). Ο κύριος διοργανωτής του φεστιβάλ, ο Michael Lang, ο οποίος σήμερα είναι επιτυχημένος διευθυντής, εγκαταστάθηκε σε ένα αρκετά μοντέρνο σπίτι στο Woodstock.

Ο αγρότης Max Yasgur, που μίσθωσε το αγρόκτημά του για να διεξαχθεί το Φεστιβάλ Woodstock πέθανε στη Φλόριντα τέσσερα χρόνια αργότερα. Ήταν 53 ετών. (15 Δεκεμβρίου 1919 - 9 Φεβρουαρίου 1973)

Ο κριτικός κινηματογράφου Roger Ebert δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι ο Γούντστοκ θα συνέβαινε χωρίς Βιετνάμ». Και έδωσε ένα παράδειγμα: «Στην ταινία βλέπουμε ένα άτομο που εξυπηρετεί τις τουαλέτες, είναι ένας από τους γιους μου, ο άλλος ήταν στο Βιετνάμ κι εφοδίαζε ένα ελικόπτερο. Όταν παρακολουθώ αυτή την ταινία, έχω πάντα μια αίσθηση του τέλους. Ίσως μια όμορφη εποχή - αλλά το τέλος. Επειδή ο λαμπερός κόσμος των τραγουδιών, η αγάπη και τα λουλούδια, στα μάτια μου ήταν σπασμένα σε κομμάτια».

Και εδώ είναι η γνώμη της αστυνομίας για το φεστιβάλ. Ο σερίφης Louis Ratner αναφέρει: «Αυτή είναι η πιο ευχάριστη εταιρεία νέων ανθρώπων με τους οποίους έπρεπε ποτέ να ασχοληθώ». Ο αρχηγός της αστυνομίας της Καλιφόρνια, Joseph Kimble: «Δεν έχω δει ποτέ ένα τόσο μεγάλο πλήθος ανθρώπων σε τόσο μικρή έκταση που να συμπεριφέρεται τόσο ειρηνικά. Κατανοούσαμε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στα καθαρά μάγουλα που ξυρίζονταν και την ηθική, όπως υπάρχει ανάμεσα στα μακριά μαλλιά και την ανηθικότητα».

Η αφορμή για την έρευνα αυτή ήταν η μαρτυρία γνωστού ανθρώπου της μουσικής στην Ελλάδα, ο οποίος με πληροφόρησε ότι παλιότερα στη διάρκεια προβολής ντοκιμαντέρ στην κρατική τηλεόραση υπήρξε μαρτυρία ότι «το Γούντστοκ διεξήχθη στην περιοχή αυτή γιατί εκεί ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Αμερικής…». Η περιοχή έδωσε και το όνομά της στο Φεστιβάλ…

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates