Ο Στράτος Διονυσίου τραγουδά Γιώργο Χατζηνάσιο

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Η μικρή αλλά ουσιαστική συνεργασία του λαϊκού ερμηνευτή με τον σημαντικό συνθέτη που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα…


Στις 19 Ιανουαρίου 1942 γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Χατζηνάσιος. Ξεχωριστός πιανίστας και συνθέτης με πολλές και διαχρονικές επιτυχίες, που κινούνται από το λαϊκό τραγούδι και τη μπαλάντα, μέχρι τη jazz, την pop & rock αλλά και τη συμφωνική μουσική.

Η «Αφιλότιμη», η «Δαλιδά» και τα άλλα…


Με αυτή την αφορμή, σήμερα διάλεξα να ξανακούσουμε τα τραγούδια που άφησε η μικρή αλλά ουσιαστική συνεργασία του Γιώργου Χατζηνάσιου με τον Στράτο Διονυσίου.

Το 1972 ο Στράτος Διονυσίου ήταν ήδη ένα από τα πρώτα ονόματα στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Έχοντας ήδη 14 χρόνια πορείας και μετά τις μεγάλες επιτυχίες που έγραψε με τον Άκη Πάνου, τον Αντώνη Ρεπάνη και το δίδυμο Μίμης Πλέσσας - Λευτέρης Παπαδόπουλος, στη διετία 1972-1973 ο λαϊκός ερμηνευτής συνεργάστηκε με τον Γιώργο Χατζηνάσιο με αποτέλεσμα επτά τραγούδια - τα τέσσερα στο ρυθμό του ζεϊμπέκικου - που δισκογραφήθηκαν κι άλλα δυο που, για άγνωστους λόγους, έμειναν εκτός κυκλοφορίας.

Από αυτά τα τραγούδια, μπουζούκι στα οποία παίζει ο Κώστας Παπαδόπουλος, αυτό που ξεχώρισε κι ακούγεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα είναι βεβαίως η περίφημη «Αφιλότιμη». Τα έξι από τα επτά κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών, πέντε εντάχθηκαν στον πρώτο προσωπικό δίσκο του Γιώργου Χατζηνάσιου που κυκλοφόρησε από την Columbia με τίτλο «4,5,3» (που κυκλοφόρησε με δυο εξώφυλλα) και τη συμμετοχή, εκτός του Διονυσίου, του Σταμάτη Κόκοτα και της Δήμητρας Γαλάνη, τρία από τα πέντε μπήκαν τότε και στον τέταρτο προσωπικό δίσκο του Στράτου Διονυσίου «Νο 4», ενώ άλλα δυο από τα τραγούδια των 45 στροφών, εντάχθηκαν πολύ αργότερα σε συλλογές τραγουδιών του Στράτου Διονυσίου. (Ακολουθεί αναλυτικός κατάλογος).
01.Dionysioy Hatzinasios
Μαζί με όλα αυτά, την ίδια εποχή ηχογραφήθηκαν και δυο τραγούδια του Γιώργου Χατζηνάσιου, ένα σε στίχους Αλέκου Σακελλάριου κι ένα του Χρήστου Στίππα, που δεν κυκλοφόρησαν. Το ένα από τα δύο, το ζεϊμπέκικο «Ρίξε μου φίλε δυο πενιές» με λόγια του Αλέκου Σακελλάριου συμπεριλήφθηκε τον Μάρτη του 2018 στη συλλογή «Όταν παίζει το μπουζούκι», που κυκλοφόρησε με κυριακάτικη εφημερίδα, ενώ το «Ζωή κι αυτή» δυστυχώς δεν το έχω ακούσει και δεν έχω περισσότερα στοιχεία. Ίσως αξίζει να σημειωθεί πως οι στίχοι του Αλέκου Σακελλάριου μελοποιήθηκαν ξανά το 2011 από τον νεότερο συνθέτη Ανδρέα Λάμπρου και ηχογραφήθηκαν με τις φωνές του Μιχάλη Δημητριάδη και του Γεράσιμου Ανδρεάτου. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο δίσκο του Μιχάλη Δημητριάδη «Σημαιοστολισμός» που κυκλοφόρησε το 2012 από το Ogdoo Music Group.
02.Dionysioy Hatzinasios SMALL

8 + 1 τραγούδια του Γιώργου Χατζηνάσιου με τον Στράτο Διονυσίου


1) Αφιλότιμη (Γιώργος Χατζηνάσιος – Τάσος Οικονόμου) (Columbia SCDG – 4032 / Lp «4,5,3» & «Στράτος Διονυσίου, 4», 1972)

2) Το στερνό τ’ αγόι (Γιώργος Χατζηνάσιος – Τάσος Οικονόμου) (Columbia SCDG – 4032 / Lp «4,5,3», 1972 & «Στράτος Διονυσίου - Για πάντα», 1986)

3) Ήσουν κι εσύ μια Δαλιδά (Γιώργος Χατζηνάσιος – Κ.Μιχαλόπουλος) (Lp «4,5,3», 1972)

4) O κουμπαράς (Γιώργος Χατζηνάσιος – Θάνος Σοφός) (His master’s voice 7PG – 8114 / Lp «4,5,3» & «Στράτος Διονυσίου 4», 1972)

5) O τρίτος άνθρωπος (Γιώργος Χατζηνάσιος – Θάνος Σοφός) (His master’s voice 7PG – 8114 / Lp «4,5,3» & «Στράτος Διονυσίου 4», 1972)

6) Κάνε στάση να κατέβω (Γιώργος Χατζηνάσιος – Θάνος Σοφός) (Columbia SCDG – 4114, 1973 / Lp «Διονυσίου – Πάνου / Δύο-δύο», 1987)

7) Τα λάθη εδώ πληρώνονται (Γιώργος Χατζηνάσιος – Θάνος Σοφός) (Columbia SCDG- 4114, 1973 / Lp «Από τους θησαυρούς των 45 στροφών», 1994)

8) Ρίξε μου φίλε δυο πενιές (Γιώργος Χατζηνάσιος – Αλέκος Σακελλάριος (Ανέκδοτη ηχογράφηση του 1972 – Συμπεριλήφθηκε το 2018 στη συλλογή «Όταν παίζει το μπουζούκι» που διανεμήθηκε με κυριακάτικη εφημερίδα)

9) Ζωή κι αυτή (Γιώργος Χατζηνάσιος – Χρήστος Στίππας) (Ανέκδοτη ηχογράφηση του 1972)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates